Στη Θρακη το επομενο Διεθνες Συνεδριο της Ευρωπαικης Εταιρειας Λεξικογραφιας

Θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή εκατοντάδων συνέδρων, το Σεπτέμβριο του 2020

Την συμφωνία για την πραγματοποίηση του Διεθνούς Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Λεξικογραφίας Euralex το Σεπτέμβριο του 2020 στην Αλεξανδρούπολη υπέγραψαν την Τετάρτη 27 Μαρτίου ο Πρόεδρος της Euralex Gilles-Maurice de Schryver, Καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου της Γάνδης καθώς και του Πανεπιστημίου της Πραιτώριας. και ο Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, παρουσία των αντιπρυτάνεων κ. Μαρίας Μιχαλοπούλου και κ. Ζωής Γαβριηλίδου, η οποία θα είναι και η Πρόεδρος του Συνεδρίου.
 
Αυτή είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται συνέδριο της Euralex στην χώρα μας, με εκατοντάδες συνέδρους να αναμένεται να έρθουν στην περιοχή μας.
 
Η διοργάνωση του Συνεδρίου της Euralex, γίνεται στο πλαίσιο της ανάπτυξης των διεθνών συνεργασιών του ΔΠΘ, καθώς και της συνεργασίας με διεθνείς και πανευρωπαϊκούς φορείς, σημείωσε ο Πρύτανης του ΔΠΘ, με επιστέγασμα αυτής την πραγματοποίηση του συνεδρίου στην Αλεξανδρούπολη.
 
Ευχαρίστησε δε για αυτή τη συνεργασία τον πρόεδρο της Euralex, ενώ έδωσε τα θερμά του συγχαρητήρια στην κ. Γαβριηλίδου. 

«Ήταν ώρα να έρθουμε στην Ελλάδα» 

Η Euralex είναι η ευρωπαϊκή, επιστημονική μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρεία λεξικογραφίας και ο μοναδικός θεσπισμένος φορέας που αφορά στη λεξικογραφία, δηλαδή στην επιστήμη η οποία ασχολείται θεωρητικά και εμπειρικά με τη δημιουργία λεξικών.
 
Τα συνέδρια της Euralex, αποτελούν αφορμή συγκέντρωσης ερευνητών, ακαδημαϊκών, αλλά στελεχών εταιρειών και εκδοτικών οίκων λεξικών, ανά δύο χρόνια, με στόχο την παρουσίαση όλων των νέων ερευνητικών δεδομένων στον χώρο της λεξικογραφίας.
 
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Εταιρείας Gilles de Schryver, η Euralex είναι ο οργανισμός που ασχολείται με τις ευρωπαϊκές γλώσσες, με αντίστοιχες να υπάρχουν στις υπόλοιπες ηπείρους.
 

Όμως η Euralex, παρόλο που οι ηπειρωτικοί οργανισμοί είναι ισάξιοι, είναι πρώτη μεταξύ ίσων, με τα διετή συνέδριά της να προσελκύουν λεξικογράφους από όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα να έχουν εκατοντάδες εισηγητές και συμμετέχοντες.
 
Για το επόμενό τους συνέδριο επέλεξαν την Ελλάδα και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μετά από μια επίπονη διαδικασία αιτήσεων, από την οποία επιλέγονται μόνο οι καλύτεροι.
 
Η χώρα μας έχει πολλά στοιχεία υπέρ της, πρωτίστως τη γλώσσα, για την οποία εδώ και χιλιετίες δημιουργούνται λεξικά, μια παράδοση από την οποία μπορούν να μελετήσουν και να μάθουν από αυτή.
 
Στην Αλεξανδρούπολη, τους κέρδισαν οι άριστες εγκαταστάσεις, αλλά και ένα πολύ καλό πρόγραμμα εκδηλώσεων, για αυτό και θεώρησαν πως ήταν ώρα πλέον να έρθουν στην Ελλάδα.

Ανάδειξη των δυνατοτήτων πανεπιστημίου και περιοχής 

«Το λεξικό είναι το πρώτο βιβλίο του Έθνους» έλεγε ο Αδαμάντιος Κοραής, σημείωσε η κ. Γαβριηλίδου, που τόνισε πως τα λεξικά είναι πολίτικά κείμενα, που αντικατοπτρίζουν το παρελθόν της γλώσσας, το παρόν της και προδιαγράφουν το μέλλον της.
 
Για αυτό και είναι σημαντική  η μελέτη των λεξικών, στην οποία θα εμβαθύνουν στο συνέδριο της Euralex που θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2020 στις εγκαταστάσεις του ΔΠΘ στην Αλεξανδρούπολη.
 
Το συνέδριο θα έχει πάνω από 300 σύνεδρους, 200 παρουσιάσεις, ένα ενδιαφέρον πολιτιστικόπρόγραμμα για να δείξουν τι μπορούμε να κάνουμε  στην Ελλάδα και το ΔΠΘ, αλλά να γνωρίσουν και την ευρύτερη περιοχή της Θράκης.
 
Με την ευκαιρία της παρουσίας του προέδρου της Euralex στην Κομοτηνή, συζητήθηκαν επίσης η σύνθεση των επιτροπών του συνεδρίου, με την κ. Γαβριηλίδου να εκφράζει τη βεβαιότητα πως θα υπάρξουν πολλές υποβολές εργασιών και πως δεδομένης της εμπειρίας θα τους καταπλήξουν.
 
Όπως σημείωσε, η Αλεξανδρούπολη επιλέχθηκε, αντί της Κομοτηνής η οποία έχει τμήματα πιο παρεμφερή στη θεματολογία γιατί μπορεί να υποστηρίξει καλύτερα ένα συνέδριο τέτοιου μεγέθους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.