Παρουσιαστηκαν οι βασικοι αξονες του προγραμματος της Ανεξαρτητης Ενωτικης Πρωτοβουλιας στη Ροδοπη

Τους υποψηφίους της ΠΕ Ροδόπης με την παράταξη Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία ανακοίνωσε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης

Τους  υποψηφίους στην ΠΕ Ροδόπης  με την παράταξη Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία και παράλληλα τους βασικούς άξονες του προγράμματος του για την χωρική περιοχής της Ροδόπης ανακοίνωσε την Τετάρτη 20 Μαρτίου ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης AΜ-Θ κ. Κώστας Κατσιμίγας σε σχετική εκδήλωση στο ξενοδοχείο «Chris & Eve».
 
Ο κ. Κατσιμίγας παρουσίασε στους παρευρισκόμενους, που γέμισαν την αίθουσα του ξενοδοχείου, τις θέσεις της παράταξής του, επικεντρώνοντας στα προβλήματα και τις προτεραιότητες της Ροδόπης.
 
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης παρέθεσε τους βασικούς άξονες του προγράμματός του, αναλύοντας τους έναν προς έναν. Η  στήριξη του πρωτογενούς τομέα και του τομέα μεταφορών, η βελτίωση των παραθαλάσσιων υποδομών, η δημιουργία ενός σύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου που θα ενώνει τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης και μακροπρόθεσμα την Ελλάδα με τη Βουλγαρία, όπως φυσικά και η αξιοποίηση των προοπτικών που μπορεί να αναδείξει η μεθοριακή πύλη της Νυμφαίας και γενικά η απαιτούμενη εξωστρέφεια είναι μερικά από τα θέματα που θα απασχολήσουν τον κ. Κατσιμίγα σε περίπτωση που λάβει την στήριξη του λαού. Φυσικά αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση του Μεγάρου Μουσικής αλλά και την δημιουργία αθλητικών υποδομών, όπως και στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση και ανάπτυξη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. 

Προτεραιότητα στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα 

Στην ομιλία του ο κ. Κατσιμίγας αναφέρθηκε στα κυριότερα σημεία που χρήζουν παρέμβασης στην χωρική περιοχή της Ροδόπης, ξεκινώντας την ομιλία του με την αξιοποίηση του φράγματος Κομψάτου, το οποίο χαρακτήρισε υψίστης σημασίας έργο για την Περιφέρεια ενώ έκανε αναφορά στα υπόλοιπα φράγματα της Ροδόπης, όπως αυτά της Γρατινής, των Ασκητών και του Ιασίου. Στη συνέχεια στάθηκε στη στήριξη της καπνοκαλλιέργειας, καταθέτοντας τον σχεδιασμό του για τον πρωτογενή τομέα, μιλώντας για νέες καλλιέργειες  οι οποίες θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από σταθερή ποιότητα, για επιτυχή ανεύρεση αγορών και διάθεσης προϊόντος ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κτηνοτροφία, χαρακτηρίζοντας την βασικό πυλώνα της πολιτικής που θα ακολουθήσει. 

Αναγκαία η αξιοποίηση του Μεθοριακού Σταθμού Νυμφαίας 

Ο κ. Κατσιμίγας στάθηκε στη σημασία της «εξωστρέφειας» , θέτοντας ως προτεραιότητα του προγράμματος της άρση απαγόρευσης διέλευσης λεωφορείων από τον κάθετο άξονα, γεγονός που παρεμποδίζει την άμεση συνεργασία των δύο χωρών σε τομείς, όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση και ο αθλητισμός. 

«Αναγκαία η συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών και η σταδιακή βελτίωση τους» 

Ο κ. Κατσιμίγας παρουσιάστηκε ρεαλιστής, τονίζοντας πως αρχικός στόχος αποτελεί η συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών και σταδιακά η βελτίωση τους, ξεκινώντας από τις γέφυρες και τις παραθαλάσσιες υποδομές. Δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στη γέφυρα του ποταμού Κομψάτου, χαρακτηρίζοντας τραγικό να μην έχει βρεθεί τρόπος να κατασκευαστεί εκ νέου.  Για ακόμα μία φορά αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα κατασκευής ενός σύγχρονου Σιδηροδρομικού δικτύου στην ΑΜ-Θ, που θα συνδέει τα δύο λιμάνια και ενώ μακροπρόθεσμα θα αποσκοπεί στη σύνδεση της Κομοτηνή με την Ποτκόβα. 

Μέγαρο Μουσικής και Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης οι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης της Περιφέρειας 

Στο τέλος της ομιλίας ο κ. Κατσιμίγας στάθηκε στην αναγκαιότητα αξιοποίησης αθλητικών υποδομών μέσω μελετών που θα φέρουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης από την Περιφέρεια, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το Πανθρακικό Στάδιο, το οποίο δεν διαθέτει κερκίδα. Ως κορωνίδα του ενδιαφέροντος  του έθεσε την αξιοποίηση του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, το οποίο είναι μια υποδομή Βαλκανικού χαρακτήρα και οφείλει να φιλοξενεί μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα, όπως  όπερες, ορχήστρες, τα οποία όμως προϋποθέτουν την άμεση άρσης απαγόρευσης διέλευσης βαρέων οχημάτων στον κάθετο άξονα.
 
Κλείνοντας, αναφερόμενος στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, υπογράμμισε πως πρόκειται για τον πνευματικό φάρο της περιοχής, που έχει αλλάξει το χαρακτήρα της και της έχει προσδώσει ζωντάνια σε πολυεπίπεδη βάση ενώ δεν παρέλειψε να εκπονήσει ένα σχέδιο αξιοποίησης της Πανεπιστημιούπολης. 

10 οι υποψήφιοι, κάλεσμα για συμμετοχή ενεργών πολιτών στο ψηφοδέλτιο 

Λίγο πριν το τέλος της εκδήλωσης, ο κ. Κατσιμίγας ανακοίνωσε 10 υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους στην ΠΕ Ροδόπης, τονίζοντας πως επιθυμεί τη συμμετοχή και άλλων  ενεργών πολιτών για να φτιάξουν ένα καλύτερο «αύριο» για την Περιφέρεια. Οι 10 υποψήφιοι που παρουσιάστηκαν  είναι οι εξής:

  1. Νεσέ Αλή – Νοσηλεύτρια, Υπάλληλος Φαρμακείου
  2. Χριστίνα Δροσίδη – Νοσηλεύτρια, Υπάλληλος Φαρμακείου
  3. Μεχμέτ Εμίν – Δασολόγος, ιδιώτης μελετητής, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας, εκλεγμένο μέλος της Σχολικής Εφορείας του Μ/Κ Γυμνασίου -Λυκείου Κομοτηνής
  4. Αποστόλης Κουτάβας – Εργοδηγός μηχανολόγος, συνταξιούχος της ΕΑΣ Ροδόπης. Έχει διατελέσει μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής και της Ομοσπονδίας Συνεταιριστικών Υπαλλήλων Ελλάδας.
  5. Αρζού Μπουραζάν Χαλήλ – Ειδικευόμενη ιατρός μαιευτήρας – γυναικολόγος, Υποψήφια Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης.
  6. Χακάν Μουμίν – Καθηγητής Τουρκικής Φιλολογίας, ιδιοκτήτης του Κέντρου Ξένων Γλωσσών «Culture» και αρθρογράφος. Έχει δημοσιεύσει ποιήματα και διηγήματά του, ενώ έχει μεταφράσει στα ελληνικά ποιήματα του Ελτσίν Ισγκεντερζαντέ.
  7. Θεόδωρος Νικολαΐδης – Εκπαιδευτικός, Διευθυντής του 9ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής. Έχει υπηρετήσει σε εκπαιδευτικές μονάδες της Ομογένειας, όπως στην Αυστραλία, τη Σουηδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.
  8. Κυριακίτσα (Κική) Παιδαράκη – Εκπαιδευτικός, φιλόλογος με μεταπτυχιακές σπουδές στην «Θεωρία, Πρακτική και Αξιολόγηση της ποιότητας της διδασκαλίας»
  9. Ταχήρ Ταχήρ – Πολιτικός Μηχανικός, ιδρυτής και συνέταιρος της τεχνικής Εταιρίας ERGOTEAM O.E.
  10. Χρήστος Χατζηπέμου – Δικηγόρος, Πρόεδρος του Συλλόγου Εβριτών Ν.Ροδόπης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.