Ελπη Μπλεκατση «Η Κομοτηνη μπορει να γινει μια πολη φωτεινη»

Υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την «Κοινωνία Πολιτών» - «Ο Γιάννης Γκαράνης είναι ένας αθόρυβος εργάτης»

Στο πλευρό του υποψηφίου Δημάρχου Κομοτηνής και επικεφαλής της παράταξης «Κοινωνία Πολιτών» βρίσκεται η «Κομοτηναία» συνταξιούχος πλέον δικηγόρος κ. Έλπη Μπλεκάτση.
 
Γνωστή στην τοπική κοινωνία από την επαγγελματική της ιδιότητα, αλλά και την ενασχόλησή της με συλλογικότητες της περιοχής και ιδιαίτερη αγάπη για τον πολιτισμό η κ. Μπλεκάτση έκανε ποδαρικό στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» σε ότι αφορά τις συζητήσεις μας με τους συμπολίτες μας που διεκδικούν την εκλογή τους στο επόμενο δημοτικό σχήμα.
 
 Η κ. Μπλεκάτση μίλησε για την απόφασή της να δοκιμάσει τις δυνάμεις της στον πολιτικό στίβο της τοπικής αυτοδιοίκησης, την συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική, προκρίνοντας γενικότερα την συμμετοχικότητα των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, την ανεκμετάλλευτη δύναμη των συλλογικοτήτων της Κομοτηνής αλλά και την αντικατάσταση της εύκολης κριτικής με πράξεις.
 
Ο λόγος στην ίδια…
 
ΠτΘ: κ. Μπλεκάτση σας γνωρίζουμε πολύ καλά τόσο λόγω της επαγγελματικής σας ιδιότητας αλλά και της ευρύτερης δραστηριοποίησής σας στην πόλη μέσα από συλλογικότητες αλλά και ατομικά, ιδιαίτερα στο κομμάτι του πολιτισμού. Μετά από μία πλούσια λοιπόν πορεία, σε επίπεδο εμπειριών, πώς πήρατε την απόφαση να θέσετε εαυτόν στην διάθεση των πολιτών της Κομοτηνής, συστρατευόμενη στο πλευρό του υποψηφίου δημάρχου Γιάννη Γκαράνη;
Ε.Μ.:
Μετά από τριάντα χρόνια μαχόμενης και ενεργής δικηγορίας, σε ένα επάγγελμα δύσκολο αλλά ωραίο, βρέθηκα στη συνταξιοδότηση. Αυτό σημαίνει ότι έχω άπλετο χρόνο, και μάλλον έχω και περισσή ενέργεια, για να ασχοληθώ με τα κοινά. Τα ζητήματα της Κομοτηνής δεν μου είναι άγνωστα, όπως επίσης δεν είναι άγνωστη και η πορεία της πόλης. Επομένως αποφάσισα να συμμετάσχω σε όλη αυτή τη διαδικασία γιατί σκέφτηκα ότι κάποια στιγμή θα πρέπει όλοι να σταματήσουμε τη γκρίνια και την κριτική και να εκθέσουμε τον εαυτό μας. Να διαθέσουμε όλοι λίγο παραπάνω από τον χρόνο μας, όσο δίνατε να καταθέσει ο καθένας, και να προσφέρει το λιθαράκι, τις ιδέες, τη δύναμη και το όραμά του για να κάνουμε την Κομοτηνή καλύτερη.  Να προσπαθήσουμε λοιπόν από κοινού να υλοποιήσουμε αυτά που λέμε όταν καθόμαστε στον καναπέ του σπιτιού μας ή βγαίνουμε έξω και συζητάμε με τους φίλους μας. 

«Ήμουν ανέκαθεν υπέρμαχη των συλλογικοτήτων» 

ΠτΘ: Θέτετε το ζήτημα της συμμετοχικότητας των ίδιων των πολιτών. Ένα στοίχημα που η Κομοτηνή ενώ έχει την δυναμική δεν το έχει κερδίσει. Είναι ουτοπικό να μιλάμε για την συμμετοχή των πολιτών στα κοινά ή θεωρείτε πως είναι κάτι που όντως μπορούμε να πετύχουμε;
Ε.Μ.:
Θεωρώ ότι δεν πρέπει να τα ζητάμε όλα από τους άλλους, αλλά πρέπει να συμμετέχουμε οι ίδιοι. Προσωπικά κρίνω ότι κάτω από τον συνδυασμό  στον οποίο εγώ συμμετέχω και με επικεφαλής τον κ. Γιάννη Γκαράνη, δεν είναι πλέον κάτι ουτοπικό αλλά κάτι που μπορούμε να πετύχουμε. Κι αυτό γιατί ο Γιάννης Γκαράνης είναι ένας άνθρωπος που ξέρει να ακούει, είναι υπέρμαχος του να ακούει τους πολίτες και του να συνεργάζεται με συλλογικότητες της πόλης, γεγονός που από μόνο του επιτυγχάνει το ζητούμενο, το να έρθει ο πολίτης πιο κοντά στον δήμο. Η συμμετοχικότητα δεν είναι σημαντική μόνο στις εκλογές, αλλά και σε ζητήματα διαχείρισης, καταθέτοντας τις προτάσεις μας.  Ήμουν ανέκαθεν υπέρμαχος των συλλογικοτήτων, χαρακτηριστικό παράδειγμα του οποίου είναι η ομάδα «ΤΟΡΑ». 

«Η ΤΟΡΑ ζωντανό παράδειγμα του τι μπορεί να γίνει συλλγικά στην βάση της αλληλεγγύης» 

ΠτΘ: Ένα από τα έργα του οποίου είναι το κοινωνικό ιατρείο…
Ε.Μ.:
Η ΤΟΡΑ είναι ένα ζωντανό παράδειγμα μιας ομάδας ανθρώπων διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων ο καθένας, οι οποίοι ενώθηκαν, για να μπορέσουν να πουν μερικά πράγματα τα οποία πιστεύουν, είτε αυτά αφορούν στην τοπική καταναλωτική συνείδηση, είτε αφορούν στον πολιτισμό, είτε στην αιμοδοσία, είτε το κορυφαίο κατά την άποψή μου Κοινωνικό Ιατρείο. Και η βάση όλων αυτών είναι η αλληλεγγύη. Ο Γιάννης Γκαράνης, είναι ένας αθόρυβος εργάτης. Δουλεύει στον τομέα της αλληλεγγύης και των κοινωνικών παροχών, με έναν τρόπο αθόρυβο, με συνείδηση και όντας πάντα εκεί.  Αυτό ήταν και το γεγονός που με έκανε εμένα να συνταχτώ στο ψηφοδέλτιό του, το οποίο βεβαίως αποτελείται και από ανθρώπους οι οποίοι επίσης όντας ήδη σε θέσεις ευθύνης έχουν εργαστεί συνειδητά, με όραμα και με ζέση για την πόλη.
 
ΠτΘ: κ. Μπλεκάτση στο παρελθόν διατελέσατε και μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας. Μιας και είστε πλέον μία γυναίκα που δοκιμάζει και τις δυνάμεις της στην πολιτική, ένας χώρος όχι απαραιτήτως φιλόξενος για τις γυναίκες ακόμα και εν έτει 2019, πώς θα μπορούσε η εμπειρία σας αυτή να χρησιμοποιηθεί και στα δημοτικά πράγματα;
Ε.Μ.:
Η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας είναι ένας θεσμός στον οποίο συμμετείχα για δύο έτη, το διάστημα 2012 με 2014, με τότε πρόεδρο την κ. Γεωργία Νικολάου. Τότε μιλούσαμε για τη Χάρτα της Ισότητας και παρεμφερή ζητήματα και φυσικά ακολούθησε και η δημιουργία πολύ καλών δομών.  Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Ξενώνα κακοποιημένων γυναικών. Προσωπικά κρίνω ότι ο κ. Γκαράνης δεν θα είχε αντίρρηση να ανασυστήσει την Δημοτική Επιτροπή Ισότητας στον Δήμο Κομοτηνής, ούτως ώστε να  υπάρχει βοήθεια στις ήδη υφιστάμενες δομές, στην απορρόφηση κονδυλίων από την Ε.Ε. και ειδικότερα να βοηθήσει τις γυναίκες, και όχι μόνο, σε όλα τα επίπεδα, από την μείωση της φτώχειας, σε ζητήματα εργασίας, ακόμα και πολιτισμού. Είναι μία επιτροπή που δεν αφορά μόνο τις γυναίκες και θα είναι προς όφελος όλων των πολιτών. 

«Πολιτισμός είναι κάθε βήμα της ζωή μας» 

ΠτΘ: Είστε ένας δραστήριος άνθρωπος με ιδιαίτερη αγάπη και για τον πολιτισμό, είτε ατομικά είτε μέσα από συλλογικότητες στις οποίες συμμετείχατε, για παράδειγμα διατελέσατε πρόεδρος των Θυγατέρων της Πηνελόπης. Είναι ένας τομέας που καλώς εχόντων των πραγμάτων, εφόσον εκλεγείτε θα μπορούσατε να απασχοληθείτε; Και πόσο κρίσιμο τον θεωρείτε ως τομέα στη καθημερινότητα μας;
Ε.Μ.:
Πολιτισμός είναι κάθε βήμα της ζωή μας. Πολιτισμός είναι ο τρόπος με τον οποίο βγάζουμε το σκυλάκι μας βόλτα και μαζεύουμε τα περιττώματα, πολιτισμός είναι το αν μπορούμε ως πολίτες να καθαρίσουμε την γειτονιά μας, πολιτισμός είναι αν θα κάνουμε ένα βήμα παραπάνω και θα διοργανώσουμε συλλογικά ως γειτονιά ένα street food party, πολιτισμός είναι ο,τιδήποτε μας αφορά.  Εάν ο επικεφαλής της παράταξης θα ήθελε να με τοποθετήσει στον τομέα του πολιτισμού, θα το ήθελα. Νομίζω ότι έχω την εμπειρία και τον χρόνο. Συνολικά ωστόσο θεωρώ ότι η Κομοτηνή έχει κάνει πολλά βήματα μπροστά σε αυτόν τον τομέα. Έχουμε ένα ΔΗΠΕΘΕ που προχωράει καλά και θα μπορούσε να πάει ακόμη καλύτερα. Έχουμε πολλά ερασιτεχνικά σχήματα τα οποία κάνουν πάρα πολύ καλή δουλειά, έχουμε πολλούς συλλόγους που ασχολούνται με τον πολιτισμό. Η Κομοτηνή λοιπόν έχει πολλά πράγματα να προσφέρει και πολλά περισσότερα αν απλά ασχοληθούμε όλοι λίγο παραπάνω. Να αφήσουμε τις γκρίνιες και την μιζέρια στην άκρη, να γίνουμε πιο ενεργοί όλοι μαζί και να δώσουμε σε αυτή την πόλη το πρόσωπο και τις αξίες που της αξίζει. Η Κομοτηνή είναι μία πόλη που μπορεί να γίνει φωτεινή και χαρούμενη.  Και πλέον έχοντας ένας συμμαζεμένο προϋπολογισμό, έναν οικονομικά τακτοποιημένο δήμο, μπορούμε από εδώ και πέρα να κάνουμε πολλά πράγματα για να γίνουμε λίγο πιο χαρούμενοι. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των συζητήσεων που γίνονται για τα χόρτα. Υπάρχουν μόνο πέντε εργαζόμενοι στον εν λόγω τομέα στον Δήμο. Αντίθετα υπάρχει μία μεγάλη δυναμική σε συλλόγους και συλλογικότητες που το μόνο που αρκεί να κάνουμε είναι να βάλουμε είτε ατομικά είτε συλλογικά ένα λιθαράκι συμμετοχής, καθαρίζοντας ένα σχολείο, μία παιδική χαρά, ένα ελεύθερο δημόσιο χώρο. Πρέπει να υπάρχει η συμμετοχή και ως παράδειγμα στις νέες γενιές, ώστε να βλέπουν ότι αλληλέγγυοι μπορούμε όλοι μαζί να προχωρήσουμε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.