Με γκρινια οι πρωτες επιχορηγησεις συλλογων απο το Δημο Κομοτηνης

Συνολικά 45.500 ευρώ σε 17 αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους κατένειμε ο Δήμος Κομοτηνής

Με γκρίνια ξεκίνησε ο νέος τρόπος εξειδίκευσης των ποσών που κατανέμονται στα πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία της Κομοτηνής, που έκανε πρεμιέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο την Τετάρτη 20 Μαρτίου.
 
Όπως είναι γνωστό, στην αρχή της χρονιάς ο Δήμος Κομοτηνής κάλεσε όλα τα ενδιαφερόμενα αθλητικά σωματεία και πολιτιστικούς συλλόγους που επιθυμούν να λάβουν επιχορήγηση  για το έτος 2019 να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, με δικαιούχους χρηματικών επιχορηγήσεων, είναι αθλητικά σωματεία και πολιτιστικοί σύλλογοι που έχουν την έδρα τους εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Κομοτηνής, όπου αναπτύσσουν κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα.
 
Συνολικά υποβλήθηκαν μέχρι την λήξη της προθεσμίας 50 αιτήματα συλλόγων, με επιπλέον αιτήσεις να συνεχίσουν να κατατίθενται, ενώ στο Δημοτικό Συμβούλιο συζητήθηκαν τα πιο ώριμα αιτήματα εξ αυτών.
 
Όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Δημήτρης Πολιτειάδης, το συνολικό ποσό που μπορεί, εκ του νόμου, να διατεθεί ανέρχεται σε 100.000 ευρώ, 65.000 για αθλητικά σωματεία και 35.000 ευρώ για πολιτιστικά σωματεία.
 
Όπως ανέφερε, δημιουργήθηκε μια άτυπη επιτροπή, όπου συμμετείχαν δύο σύμβουλοι από την συμπολίτευση και δύο από την αντιπολίτευση, και στα επόμενα δημοτικά συμβούλια θα έρθουν και τα επόμενα αιτήματα. 

Τα ποσά που θα πάρουν οι σύλλογοι 

Η εξειδίκευση πιστώσεων, όπως φαίνεται παρακάτω, ως προς τα πολιτιστικά σωματεία διαμορφώθηκε ανάλογα με το πρόγραμμα δράσης που υποβλήθηκε και τις περσινές επιχορηγήσεις και ως προς τα αθλητικά σωματεία, η κατηγορία στην οποία συμμετέχουν, οι υποχρεώσεις των μετακινήσεων ανάλογα με την κατηγορία πρωταθλήματος και οι περσινές επιχορηγήσεις, με δεδομένο το ποσό που κατανέμεται.
 
Έτσι τα Αθλητικά Σωματεία θα λάβουν για τις δράσεις τους συνολικό ποσό 25.000 ευρώ, με 40.000 ευρώ να απομένουν διαθέσιμα για τις επόμενες αιτήσεις συλλόγων:
 
1. ΑΙΑΣ Κομοτηνής 2.000 ευρώ
2. ΠΑΣ Πρωταθλητών Κομοτηνής 2.000 ευρώ
3. Α.Ε.Κομοτηνής 15.000 ευρώ
4. ΡΗΣΣΟΣ Κομοτηνής 2.000 ευρώ
5. Α.Σ. ΠΑΟΚ Κομοτηνής 1.000 ευρώ
6. Α.Σ. Γιν Γιανγκ 1.000 ευρώ
7. Α.Σ. ΑΚΑΔΗΜΙΑ Κομοτηνής 1000 ευρώ
8. Α.Σ. Μαχητικών Τεχνών «ΔΙΑΣ» 1.000  ευρώ
 
Όσο για τα πολιτιστικά σωματεία, αυτά θα λάβουν συνολικό ποσό 20.500 ευρώ, με 14.500 ευρώ να απομένουν για τις επόμενες αιτήσεις συλλόγων:
 
1. Πολιτιστικός σύλλογος ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΡΩΜΥΛΙΩΤΩΝ Κομοτηνής 2.000  ευρώ
2. Μορφωτικός Σύλλογος των εν Θράκη διαβιούντων Σαρακατσάνων 3.500  ευρώ
3. Πολιτιστικός –Χορευτικός Σύλλογος Θρακών Κομοτηνής 3.500 ευρώ
4. Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής 2.000 ευρώ
5. Σύλλογος Ποντίων «Η Τραπεζούντα» 3.000 ευρώ
6. Σύλλογο Εβριτών Ν. Ροδόπης 3.000 ευρώ
7. Σύλλογο Κρητών Ν. Ροδόπης «Ο Ψηλορείτης» 1.500 ευρώ
8. Σύλλογος καλλιτεχνών Ν. Ροδόπης «ΑΘΗΝΙΩΝ» 1.000  ευρώ
9. Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγείρου 1.000  ευρώ
 
Να υπενθυμίσουμε πως πολιτιστικές δράσεις ή διοργανώσεις χορών και παραπλήσιες εκδηλώσεις, που σκοπό έχουν μόνο τη συνεύρεση των μελών του επ’ ευκαιρία θρησκευτικών εκδηλώσεων ή τοπικών παραδόσεων δεν επιχορηγούνται από τον Δήμο Κομοτηνής, αλλά μέρος των δαπανών συγκεκριμένων εκδηλώσεων μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού – Παιδείας – Αθλητισμού Κομοτηνής.
 
Επίσης όσοι σύλλογοι Αθλητικοί και Πολιτιστικοί έχουν έσοδα από διάφορες πηγές εισοδημάτων ή έσοδα που προέρχονται από εμπορική δραστηριότητα έμμεσα ή άμεσα (πλην συνδρομών μελών ή τρίτων) δε δικαιούνται επιχορηγήσεις, ενώ οι Σύλλογοι Αθλητικοί και Πολιτιστικοί επιχορηγούνται άπαξ από το δήμο για όλες τις δραστηριότητες του έτους και δεν εντάσσεται άλλη ξεχωριστή δραστηριότητα σε συνδιοργάνωση με το Δήμο.  

Γκρίνια για το ύψος των επιχορηγήσεων 

Πάντως υπήρξαν αρκετά παράπονα, από πλευράς μελών και προέδρων συλλόγων, για το ύψος των επιχορηγήσεων, δείχνοντας πως η νέα αυτή μέθοδος, θα χρειαστεί χρόνο για να προσαρμοστεί πλήρως τόσο στις απαιτήσεις, όσο και στις συνθήκες που υπάρχουν.
 
Για τους πολιτιστικούς συλλόγους, τόσο ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών κ. Αθανάσιος Καρακασίδης όσο και ο πρόεδρος του Συλλόγου Αθηνίων κ. Άρης Ασσαριωτάκης, εξέφρασαν την δυσαρέσκεια για το ύψος των επιχορηγήσεων που θεωρούν πως δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες και το εύρος των δραστηριοτήτων τους, ενώ από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εβριτών κ. Χρήστος Χατζηπέμου ζήτησε, επειδή όπως ανέφερε δεν κατανόησε τα κριτήρια με τα οποία επιχορηγούνται οι πολιτιστικοί σύλλογοι, αυτά να δοθούν στη δημοσιότητα καθώς και ο προγραμματισμός τους που δικαιολογεί και την ανάλογη επιχορήγηση. 

«Υπομονή» από πλευράς των Συλλόγων ζήτησε ο δήμαρχος Κομοτηνής 

Να επισημανθεί πως στις περισσότερες αιτιάσεις ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης σημείωσε πως με δεδομένο ότι το ποσό που μπορεί να διατεθεί είναι συγκεκριμένο, και δεν μπορεί να αυξηθεί, σημειώνοντας πως οι σύλλογοι είναι αρκετοί και οι πόροι περιορισμένοι, ενώ ζήτησε και την υπομονή των προέδρων για τυχόν ζητήματα, μιας και αυτή είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια προσπάθεια. 

Διαφωνίες από τους Μ. Πολυτσάκη και «ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή» 

Όσο για την επιχορήγηση των αθλητικών συλλόγων, η σφοδρότερη αντίδραση προήλθε από την πλευρά του Δημοτικού Συμβούλου κ. Μιχάλη Πολυτσάκη, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι το ποσό των 15.000 ευρώ που δίνεται στην ΑΕ Κομοτηνής δεν επαρκεί για το εύρος του Συλλόγου και τις δράσεις του, αναφέροντας πως η επιχορήγηση θα πρέπει να είναι σημαντικότερη.
 
Τελικά το ύψος της επιχορήγησης ψηφίστηκε όπως προτάθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, με τον κ. Πολυτσάκη να μειοψηφεί, όσο αφορά την επιχορήγηση της ΑΕ Κομοτηνής, και την παράταξη ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή να μειοψηφεί όσο αφορά τους δύο πολιτιστικούς συλλόγους οι πρόεδροι των οποίων διατύπωσαν ενστάσεις για την επιχορήγηση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.