Θετικα βηματα ως προς την αξιολογηση των συλλογων βλεπει ο Μιχαλης Πολυτσακης

Προτείνει την προσθήκη επιπλέον κριτηρίων για την πιο δίκαιη κατανομή των χρημάτων

Ο Μιχάλης Πολυτσάκης, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Δημοτικός Σύμβουλος Κομοτηνής, εκφράζει για ακόμα μία φορά μία τεκμηριωμένη άποψη ως προς το θέμα της αξιολόγησης των Αθλητικών Συλλόγων της Κομοτηνής και της χρηματοδότησης τους από το Δημοτικό Συμβούλιο.
 
Ο κ. Πολιτσάκης ήταν αυτός που έθεσε ως θέμα συζήτησης στα μέσα του 2018 το θέμα της αξιολόγησης  των Αθλητικών Συλλόγων και ωθήθηκε ο Δήμος Κομοτηνής να θεσπίσει το 2019 κριτήρια που θα πρέπει να έχουν οι Αθλητικοί Σύλλογοι για την χρηματοδότηση. Παράλληλα όμως υποστηρίζει πως θα πρέπει να υπάρξουν και άλλα κριτήρια έτσι ώστε να υπάρχει δίκαιη και αντιπροσωπευτική χρηματοδότηση των συλλόγων ανάλογα με την προσφορά τους στην πόλη και την ποιότητα τους.
 
Ο λόγος στον ίδιο όμως…
 
ΠτΘ: Πώς τέθηκε το θέμα της αξιολόγηση των Συλλόγων;
Μ.Π.: Πρόσφατα ήρθε εκ νέου στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής το θέμα της αξιολόγησης των Συλλόγων, αθλητικών και πολιτιστικών. Είναι μία ιδέα που είχα συλλάβει πέρυσι τον Μάιο, την επεξεργάστηκα και την καταθέσαμε ως πρόταση σαν συνδυασμός «Εμείς η Πόλη» της κ. Φ. Καζάκου. Η πρόταση βρήκε άμεση αποδοχή από όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, από όλους τους πολιτικούς συνδυασμούς και δεσμεύτηκε η διοίκηση του Δήμου να την πραγματοποιήσει. Πράγματι με την έναρξη του 2019 η διοίκηση του Δήμου κατέθεσε την πρόταση για την αξιολόγηση των Συλλόγων, γεγονός που προσωπικά με χαροποιεί ιδιαίτερα. 

«Απαιτούνται κάποια επιπλέον εξειδικευμένα κριτήρια για την πιο δίκαιη κατανομή χρημάτων στους συλλόγους» 

ΠτΘ: Σας ικανοποιούν τα κριτήρια τα οποία τέθηκαν από τον Δήμαρχο;
Μ.Π.:  Βρισκόμαστε σίγουρα σε σταθερό δρόμο αλλά χρειάζονται απαραίτητα κάποιες σημαντικές προσθήκες. Καταρχήν η πρόταση που κατατέθηκε είναι απλά η πιστοποίηση της νόμιμης και εύρυθμης λειτουργίας των συλλόγων. Οι σύλλογοι καλούνται να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά νομιμότητας που πιστοποιούν την πραγματική τους κατάσταση και λειτουργία. Εδώ όμως θα ήθελα να προσθέσω τα εξής : Η άποψη μου είναι πως  θα έπρεπε να απαιτείται και η αναγνώριση από την οικεία Ομοσπονδία των αθλητικών συλλόγων και σε δεύτερο βαθμό να ζητείται και η αναγνώριση τους από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.  Αυτό είναι λιγάκι σύνθετο, αλλά έχει μεγάλη αξία να θεσμοθετηθεί, καθώς έτσι θα διασφαλισθεί η δίκαιη μεταχείριση  των Συλλόγων που τις έχουν. 

«Διαφορετικές ανάγκες έχει ο κάθε Σύλλογος, όπως και διαφορετικό πεδίο δράσης» 

ΠτΘ: Ποιο είναι αυτό που σας προβληματίζει και θα θέλατε να υπάρχουν προσθήκες στα υπάρχοντα δεδομένα ως προς την αξιολόγηση των αθλητικών συλλόγων;
Μ.Π.: Η παρατήρηση που έχω να κάνω είναι πως η πρόταση έως τώρα είναι σε αρχικό στάδιο και δεν περιλαμβάνει το πώς θα διανέμονται τα χρηματικά ποσά και σε τι ποσοστό ανά Σύλλογο, ως προς τα διαθέσιμα χρήματα του Δήμου. Οι αθλητικοί σύλλογοι δεν είναι ίδιοι ούτε σε βάθος ούτε σε πλάτος, ούτε σε αριθμό αντικειμένων ενασχόλησης.  Με λίγα λόγια ο κάθε σύλλογος έχει διαφορετικές συνολικές αθλητικές δραστηριότητες και διαφέρει σε αριθμό μελών, συμμετεχόντων και ακαδημιών. Υπάρχουν αθλητικοί σύλλογοι νόμιμοι, οι οποίοι ασχολούνται με ένα μόνο αντικείμενο αλλά και σύλλογοι που ασχολούνται με 4-5 αθλήματα, διαθέτοντας περισσότερα από 150 παιδιά στις ακαδημίες, άρα η διανομή των χρημάτων και της βοήθειας του Δήμου θα πρέπει να γίνεται με κάποιον τρόπο δίκαια και αξιοκρατικά, λαμβάνοντας και όλα αυτά υπόψιν. Αυτό είναι μία πολιτική απόφαση, στην οποία θα πρέπει να έχει ευθύνη όλο το Δημοτικό Συμβούλιο.
 
ΠτΘ: Γνωρίζοντας καλά πως δεν περιορίζεστε μόνο στη θεωρία, έχετε κάποια πρόταση υλοποιήσιμη να κάνετε;
Μ.Π.: Σίγουρα έχω και σας την παραθέτω αμέσως. Έχοντας μελετήσει και τους τρόπους αξιολόγησης που έχουν κάνει άλλοι Δήμοι, όπως του γειτονικού Δήμου Αλεξανδρούπολης, παραθέτω λοιπόν τα εξής στοιχεία.
 
Χρηματοδότηση έως 1500 Ευρώ για Συλλόγους που έχουν όλα τα έως τώρα απαραίτητα νόμιμα έγγραφα
Χρηματοδότηση από 1500 έως 3000 Ευρώ για συλλόγους με αναγνώριση από την οικεία Ομοσπονδία
Χρηματοδότηση ποσού μεγαλύτερου από 3000 Ευρώ για συλλόγους και με αναγνώριση από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
 
Θα ήθελα να τεκμηριώσω πως η χρηματοδότηση μέχρι 1500 ευρώ είναι για τους νέους  αλλά  νόμιμους  και υγιείς Συλλόγους, που δεν πρόλαβαν ακόμη να δείξουν μεγάλη δράση,  προκειμένου να μπορούν να βοηθηθούν και αυτοί και να πάρουν μια ενίσχυση υποστήριξης. Επιπλέον όμως οι  αναγνωρισμένοι σύλλογοι θα έχουν ευχέρεια για μεγαλύτερη υποστήριξη. Στόχος της πρότασης μου, είναι να μπορέσουμε να διαχωριστούν δικαιότερα και αρτιότερα οι Αθλητικοί Σύλλογοι και να κατανεμηθεί η βοήθεια του Δήμου, είτε υλική είτε οικονομική δικαιότερα σε όλους.
 
ΠτΘ: Επιθυμείτε δηλαδή την ένταξη επιπλέον κριτηρίων, προκειμένου να είναι ακόμα πιο αντιπροσωπευτική η κατανομή των χρημάτων;
Μ.Π.: Ναι και για τον λόγο αυτό ανέφερα κριτήρια που θα διαχωρίζουν τις 3 μεγάλες κατηγορίες, ζητώντας στην αξιολόγηση να παίξει ρόλο το βάθος και το πλάτος κάθε συλλόγου που αντιστοιχεί στα αντικείμενα με τα οποία ενασχολείται, στον αριθμό των ανθρώπων και αθλητών του, στα αγωνιστικά του επίπεδα, επίσης η οικονομική συνεισφορά των μελών του στα οικονομικά του και η προσφορά του στην πόλη μας στο παρελθόν και τώρα. Ιδιαίτερα σημαντικό κριτήριο πρέπει να είναι το αγωνιστικό επίπεδο στο οποίο βρίσκεται κάθε σύλλογος και το βάθος που περιέχει. Να παίζει ρόλο ο αριθμός των ακαδημιών του, αλλά και ο αριθμός των τμημάτων του συνολικά. Τέλος, κατά τη γνώμη μου πρέπει να παίξει ρόλο αν το αντικείμενο με το οποίο ασχολούνται  οι Σύλλογοι είναι Ολυμπιακό Άθλημα ή όχι και αν δεν είναι  Ολυμπιακό Άθλημα τουλάχιστον να είναι άθλημα Ιστορικά αποδεδειγμένο για τον Ελλαδικό χώρο. Αυτά λοιπόν για εμένα είναι σημαντικά στοιχεία και κριτήρια που πρέπει να προσμετρούνται.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.