Ενθουσιασμος για τα Ισναφια στην Ξυλαγανη

Με μεγάλη επιτυχία, βάζοντας παρακαταθήκη και για το μέλλον, αναβίωσε το έθιμο - Σύλλογοι και επαγγελματίες ενώθηκαν για να αναβιώσει ξανά μετά από πολλά χρόνια η γιορτή της Καθαράς Δευτέρας

Αναβίωσαν, σχεδόν μετά από μια δεκαετία, τα Ισνάφια στην Ξυλαγανή, με κατοίκους και επισκέπτες να ξεχύνονται στους δρόμους για να γιορτάσουν παραδοσιακά την Καθαρά Δευτέρα, όπως έκαναν και οι πρόγονοί τους πριν από δεκαετίες.
 
Η αναβίωση αυτή έγινε φέτος με τη σύμπραξη του Πολιτιστικού Ομίλου Ξυλαγανής, του συλλόγου Γυναικών Ξυλαγανής, του συλλόγου Πατεράδων Δήμου Μαρωνείας Σαπών, του συλλόγου Ηλικιωμένων Ξυλαγανής, της εθελοντικής διαδικτυακής ομάδας «Βοηθάμε τον τόπο μας» και των Επαγγελματιών της Ξυλαγανής υπό την αιγίδα του Δήμου Μαρωνείας Σαπών.
 

Το έθιμο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη γιορτή της Καθαρής Δευτέρας, και πραγματοποιούνταν στην Ξυλαγανή από τη δεκαετία του 1930.Ο όρος «ισνάφια» αναφερόταν στους επαγγελματίες του χωριού, όπως σιδεράδες, μαραγκούς κρεοπώλες, παντοπώλες, οι οποίοι την Καθαρά Δευτέρα έκλειναν τα καταστήματά τους και συνεισέφεραν οικονομικά στο να γιορτάσουν όλοι οι κάτοικοι ντυμένοι μασκαράδες.
 
Τότε, όπως έγινε και φέτος, στην πλατεία του χωριού στηνόταν ένα γλέντι με όργανα, στο οποίο συμπεριλαμβανόταν και φαγητό με νηστίσιμα.
 
Το έθιμο ατόνησε μετά την δεκαετία του 60, παρόλο που αναβίωνε κατά καιρούς για μερικά χρόνια για να ατονήσει ξανά, όμως τώρα, με την σύμπραξη όλων των συλλόγων, και την ενθουσιώδη συμμετοχή που είχε φέτος ο κόσμος, ελπίζουν πως θα μπορέσει να έχει διάρκεια. 

Η ισχύς εν τη ενώσει για τους συλλόγους 

«Τα Ισνάφια αναβίωσαν με τη συνεργασία όλων των συλλόγων, που για πρώτη φορά ενώθηκαν, ώστε να έχουν ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα», σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Πατεράδων κ. Βαγγέλης Μουζαλιώτης.
 
«Πάρα πολύς κόσμος ήρθε για πρώτη φορά, και νομίζω ότι θα συνεχιστεί και του χρόνου και για πολύ καιρό» ανέφερε, τονίζοντας πως θα πρέπει να είναι ενωμένοι για να μπορέσουν να κάνουν κάτι θετικό για τον τόπο, ο οποίος μεταξύ άλλων υποφέρει από έλλειψη νεολαίας. Για αυτό ευχαρίστησε όλη την νεολαία, που επέστρεψε για το έθιμο ώστε να ζωντανέψει και η Ξυλαγανή. 

Ενθουσιώδης η συμμετοχή 

Τα Ισνάφια είναι ένα έθιμο που το έχουν κρατήσει στην καρδιά τους οι κάτοικοι της Ξυλαγανής, μιας και το έμαθαν από τους παππούδες και τους πατεράδες τους, και το περίμεναν πώς και πώς, σημείωσε η νέα πρόεδρος του ΠΟΞ κ. Μαρία Παπαδοπούλου, για αυτό και το αναβίωσαν με μεγάλο ενθουσιασμό.
 
Η προσπάθεια όμως δεν αφορά μόνο τους συλλόγους, αλλά και τους επαγγελματίες της Ξυλαγανής, αλλά και τον Δήμο Μαρωνείας Σαπών που δεν τους αρνήθηκε όσα του ζήτησαν.
 
Για την επιτυχημένη πραγματοποίηση της εκδήλωσης πάντως βοήθησαν σημαντικά όλοι, γυναίκες και άντρες, ενώ θεωρεί ιδιαίτερα ενθαρρυντική τη συμμετοχή των νέων που έχουν την όρεξη να μάθουν για να συνεχίσουν τη δράση αυτή και στο μέλλον.
 
Πλέον θέλουν όλα τα έθιμα, όπως το έθιμο της «Μπάμπως» ή «Μπάμπιντεν», τα Ισνάφια, η γιορτή της αναλήψεως και το τριήμερο αντάμωμα των Ξυλαγανιωτών να έχουν αυτή τη συμμετοχή.
 
Μάλιστα στις 27 Ιουλίου θα διοργανωθεί το 5ο αντάμωμα Μπογιαλικιωτών στην Ξυλαγανή, με συμμετοχή σωματείων από όλη τη χώρα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.