Αναδρομη στις «Λαογραφικες Εκδηλωσεις της Ξανθης»

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Εκδήλωση για τις  «Λαογραφικές Εκδηλώσεις της Ξάνθης» διοργανώνει  το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης (ΠΑΚΕΘΡΑ), στα πλαίσια των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών. Η εκδήλωση  θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Μαρτίου, στις 19:00, με ελεύθερη είσοδο, στην αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην καπναποθήκη Π, (οδός Καπνεργατών 9) στην Ξάνθη.

Στην εκδήλωση ομιλητές θα είναι η κ. Ευτέρπη Στάντζιου, Πρόεδρος Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης με αναφορές  στην «Λαϊκή Παράδοση και Μεταμφιέσεις», ο Δρ. Βασίλης Αιβαλιώτης, Γραμματέας  Δ.Σ.  ΠΑΚΕΘΡΑ. ο οποίος θα θίξει το «Πώς γιορταζόταν το καρναβάλι στο Σαμακώβ» ενώ η κ. Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας -Κοσμήτορας  Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, Δ.Π.Θ. θα αναφερθεί στα «ίχνη του Θρακιώτη  Καλόγερου».

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο οι παλαιοί Ξανθιώτες και οι Θρακιώτες γενικότερα, γιόρταζαν το καρναβάλι. Αρχικά, οι παρευρισκόμενοι θα δουν τις μεταμφιέσεις στην λαϊκή μας παράδοση. Στη συνέχεια θα γίνει αναφορά στον «Καλόγερο», ξεκινώντας από τον Άγιο Γεώργιο-Βιζύη, το χωριό του μεγάλου μας  Βιζυηνού ενώ θα δοθεί η ευκαιρία να ακουστεί από τον ίδιο τον ποιητή για πρώτη φορά η περιγραφή του «Καλόγερου». Ακολουθώντας τον χωροχρόνο, θα παρουσιαστούν αρκετές από τις πολλές μεταμορφώσεις του, όπως στο Σκεπαστό και Σαμμακόβι ως Πιτερά/Γκλαγκλά,  στο Κιγίκ ως Σκυλόμπεη, στο Ορτακιοϊ, τη Ν. Βύσσα, και τα Βρυσικά  ως Μπέη, για να καταλήξει να περιφέρεται στο κάψιμο του Τζάρου στη σύγχρονη Απουκριά της Ξάνθης.

Όσοι παρευρεθούν θα πληροφορηθούν σχετικά με τις γιορτές του Καρναβαλιού και του Τζάρου στο Σαμακώβ με μνεία σχετικά με την προέλευση του ονόματος της συνοικίας, του λαϊκού πνεύματος και του εθίμου του Κλήδονα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.