Διχως ιδιαιτερα προβληματα το περασμα της «Ωκεανιδας» στη Ροδοπη

Μεταφερόμενοι κάδοι και κομμένα κλαδιά συνέθεσαν το σκηνικό της κακοκαιρίας – Λευκό τοπίο σε ορεινούς οικισμούς της Ροδόπης

Ιδιαίτερα αισθητή έκανε την εμφάνισή της στο σύνολο της Βόρειας Ελλάδας η «Ωκεανίς». Το νέο κύμα κακοκαιρίας που έπληξε κυρίως την Βόρεια Ελλάδα από το βράδυ της Παρασκευής, 22 Φεβρουαρίου, στην περιοχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, χαρακτηρίστηκε από μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, ισχυρούς ανέμους της τάξεως ακόμα και των 9 μποφόρ και σε κάποιες των περιπτώσεων όπως αυτή της Σαμοθράκης, και από ισχυρές χιονοπτώσεις.

Στην περίπτωση της Σαμοθράκης το νησί «θάφτηκε» κάτω από το χιόνι, με την κίνηση στο νησί να καθίσταται σχεδόν αδύνατη έως και τις πρωινές ώρες της Δευτέρας, ενώ κλειστές παρέμειναν και οι ακτοπλοϊκές γραμμές Κεραμωτής Καβάλας-Λιμένα Θάσου και  Αλεξανδρούπολης-Σαμοθράκης.

Μεταφερόμενοι κάδοι και κομμένα κλαδιά συνέθεταν το σκηνικό της κακοκαιρίας στην Κομοτηνή

Στην Ροδόπη η «Ωκεανίς», επιβεβαιώνοντας τους μετεωρολόγους, έκανε την εμφάνισή της το βράδυ της Παρασκευής με τους ισχυρούς ανέμους που διήρκησαν καθ’ όλη την διάρκεια του Σαββατοκύριακου να δημιουργούν προβλήματα κυρίως σε ό,τι αφορά παρασυρμένους κάδους και κομμένα κλαδιά, δίχως ευτυχώς να υπάρχουν τραυματισμοί.

Χαρακτηριστική της κατάστασης η έκκληση που απηύθυνε το μεσημέρι του Σαββάτου, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Κομοτηνής κ. Ιωάννης Μουρτίδης, προκειμένου να μην αφήνονται σε κάδους σακούλες με σκουπίδια, στρώματα και διάφορα άλλα αντικείμενα, καθώς αυτά παρασύρονταν από τους ισχυρούς ανέμους, θέτοντας σε κίνδυνο και την σωματική ασφάλεια των πολιτών αλλά και των διερχόμενων οχημάτων.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κομοτηνής κ .Θέμης Τζενετίδης μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» το πρωί της Δευτέρας, στον Δήμο Κομοτηνής και τους οικισμούς του τα προβλήματα περιορίστηκαν σε παρασυρμένους κάδους και πεσμένα κλαδιά, κυρίως στις περιοχές της πλατείας Νικηφόρου Φωκά, το  Άλσος της Αγίας Παρασκευής καθώς και του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Όπως έκανε γνωστό ο ίδιος, συνεργία της ΔΕΗ αλλά και του Δήμου εκλήθησαν στην πλατεία Νικηφόρου Φωκά, όταν ένα δέντρο έπεσε πάνω σε κολώνα του ΟΤΕ, ούτως ώστε να καθαριστεί η περιοχή, ενώ η πυροσβεστική επενέβη για τον απεγκλωβισμό οχημάτων στον οικισμό του Τυχερού. Κλαδί δέντρου έπεσε και στον αύλειο χώρο του δικαστικού μεγάρου Κομοτηνής, όπου και εκεί συνεργεία του Δήμου φρόντισαν για την απομάκρυνσή του.

Ζημιές σε ιδιωτικές περιουσίες

Ζημιές ωστόσο λόγω των θυελλωδών ανέμων καταγράφηκαν σε ιδιωτικές περιουσίες. Όπως στην περίπτωση κατά την οποία τα μεσάνυχτα της  Παρασκευής 22/2 και  μέχρι  τα  ξημερώματα ο  θυελλώδης  άνεμος ξήλωσε τη  στέγη από  δώμα στην  οδό Χρ.  Τσούντα και  την πέταξε απέναντι στην  πρασιά του σπιτιού του  Α.  Καζαντζή. Ευτυχώς που δεν περνούσαν  διερχόμενοι πεζοί ή  δεν κυκλοφορούσαν  οχήματα γιατί  θα  μπορούσαμε  να  θρηνήσουμε και  θύματα.  Τη  στέγη  την  έριξε με  σφοδρότητα   πάνω  στον  πεύκο,  γιατί  θα μπορούσε να πάει  στην επόμενη πολυκατοικία  με  ανυπολόγιστες  υλικές  ζημίες. Και πάλι όμως προέκυψαν  κάποιες  ζημίες. Συγκεκριμένα η παρασυρμένη στέγη έσπασε  την  αντλία  του νερού, έσπασε  ένα  οπωροφόρο  και  τη  βρύση της  ύδρευσης, έσπασε  το μεγάλο τραπέζι του κήπου και  έσπασε  τη  μεγάλη   γλάστρα της λεμονιάς και  τα κλαδιά του πεύκου στο ύψος περίπου 6 μέτρων.

«Λευκή» μέρα σε ορεινούς κυρίως οικισμούς της Ροδόπης

Πέραν όμως των ισχυρών ανέμων δεν ήταν λίγες και οι περιοχές της Ροδόπης που χάρη στην «Ωκεανίς» είδαν άσπρη μέρα. Σε χιονισμένο τοπίο ξύπνησαν το πρωί του Σαββάτου οι κάτοικοι κυρίως της ορεινής Ροδόπης, αλλά και οικισμών του Δήμου Μαρωνείας- Σαπών, όπως οι Προσκυνητές, ενώ έντονη ήταν η χιονόπτωση προς τον μεθοριακό σταθμό της Νυμφαίας.

Ανατροπή φορτηγού επί της Εγνατίας

Για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων, λόγω των θυελλωδών ανέμων από το μεσημέρι του Σαββάτου απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού, μεταξύ του δυτικού ανισόπεδου κόμβου Κομοτηνής και του ανισόπεδου κόμβου Βαφέικων Ξάνθης, με την κυκλοφορία των οχημάτων να διεξάγεται μέσω του εθνικού δικτύου Κομοτηνής – Πόρτο Λάγους – Ξάνθης, ενώ λίγο πριν την κοινοποίηση της απόφασης, φορτηγό με βουλγαρικές πινακίδες κινούμενο επί της Εγνατίας Οδού στο ρεύμα προς Ξάνθης, ντεραπάρισε λόγω των θυελλωδών ανέμων στο ύψος του κόμβου του Ιάσμου. Ευτυχώς ο οδηγός εξήλθε σώος του οχήματος ενώ στο σημείο έσπευσαν οχήματα της Τροχαίας Ξάνθης για να ρυθμίσει την κυκλοφορία που διεκόπη προσωρινά.

Να σημειωθεί πως η απαγόρευσης της κυκλοφορίας άρθηκε το πρωί της Δευτέρας, με απόφαση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης της ΑΜΘ.
Κλειστές ήταν χθες Δευτέρα, λόγω συσσώρευσης υδάτων, πέντε ισόπεδες Ιρλανδικού τύπου διαβάσεις της Ροδόπης.

Σύμφωνα με το Δελτίο καιρικών φαινομένων της Ελληνικής Αστυνομίας διεκόπη η κυκλοφορία στις διαβάσεις, Μεσοχωρίου, Αγ. Μαρίνας Ιμέρου, Μωσαϊκού, Σκαλώματος και Αρριανών.

Κλειστά σχολεία στους Δήμους Μαρωνείας – Σαπών και Αρριανών 

Λόγω της κακοκαιρίας κλειστά παρέμειναν χθες, Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου, τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Μααρωνείας – Σαπών, με απόφαση του Δημάρχου κ. Γιάννη Σταυρίδη. Όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση  «λόγω της κακοκαιρίας που επικρατεί στην περιοχή μας και της χιονόπτωσης σε πολλούς οικισμούς, και προκειμένου να διαφυλαχθεί η σωματική ακεραιότητα των μαθητών, με απόφαση του Δημάρχου Μαρώνειας-Σαπών αναστέλλεται η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τις 10 π.μ. σήμερα». Κλειστά παρέμειναν επίσης τα δημοτικά σχολεία Κερασιάς, Χλόης, Κέχρου, Κύμης, Μυρτίσκης, Οργάνης, Εσοχής, Άνω Βυρσίνης και Κάτω Κάρδαμου, και τα νηπιαγωγεία Οργάνης, Κύμης και Εσοχής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.