Ικανοποιηση των επιχειρηματιων της Κομοτηνης για την υλοποιηση των εργων αναδειξης του ιστορικου κεντρου της πολης

Η Κομοτηνή αποκτά στίγμα μέσα από το έργο ανάπλασης

Νέα μορφή αποκτά το ιστορικό κέντρο της Κομοτηνής, καθώς τα έργα εξελίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς και έχουν σαν στόχο την ανάδειξη του Βυζαντινού τείχους και των γύρω περιοχών.  Οι εργασίες από τον Νοέμβριο έχουν ξεκινήσει με εναρκτήριο σημείο την Οδό Σωκράτους και αυτήν την στιγμή εξελίσσονται στην πλατεία Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου.
 
Πρόκειται για το έργο με τίτλο «ολοκλήρωση ανάδειξης βυζαντινού τείχους – ενοποίηση μνημείων», το οποίο είχε παλιότερα εγκρίνει ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής, και υλοποιείται μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος «Ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις (ΟΧΕ) – Εγνατία Οδός» του ΕΣΠΑ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
 
Ο «ΠτΘ» βρέθηκε στην περιοχή προκειμένου να καταγράψει τα έργα και να συνομιλήσει με τους ανθρώπους που διατηρούν στην περιοχή εκείνη τις δικές τους επιχειρήσεις.

«Έργα πνοής που πρέπει να συνεχιστούν και μετά τις εκλογές»

Συνομιλήσαμε με ανθρώπους που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην περιοχή αυτή, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τα έργα που γίνονται με στόχο την ανάδειξη της περιοχής και παράλληλα την τόνωση της αγοράς. Όλοι τους συμφώνησαν στην ανάγκη αξιοποίησης κάθε στοιχείου που υπάρχει στην πόλη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος των κατοίκων ενώ τόνισαν παράλληλα πως αυτά τα έργα δεν πρέπει να περιοριστούν μόνο μέχρι την ημέρα των εκλογών αλλά πρέπει να συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες, προκειμένου να δώσουν πνοή και ώθηση στην οικονομία της περιοχής. Παράλληλα δεν μας έκρυψαν την πικρία τους για το γεγονός πως τόσα χρόνια αυτός ο δρόμος ήταν αναξιοποίητος ωθώντας πολλές επιχειρήσεις να βάλουν λουκέτο, καθώς θεωρούνταν εκτός κέντρου.

Κώστας Κωσταρέλης, «Η Κομοτηνή αποκτά το στίγμα που της έλειπε»

Διατηρώντας τα τελευταία χρόνια τη δική του καφετέρια σε μία περιοχή, που δεν είχε την αίγλη που θα μπορούσε να έχει, ο Κώστας Κωσταρέλης μίλησε για τη δυναμική που αποκτά η πλατεία Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου μετά από τα έργα που πραγματοποιούνται για την ανάδειξη του Βυζαντινού κάστρου. «Πρόκειται για έργο πνοής και ζωής» ήταν τα πρώτα λόγια του κ. Κωσταρέλη, ο οποίος συμπληρώνει πως «επιτέλους η περιοχή θα αποκτήσει το στίγμα που της έλειπε. Μέσα από την τρισδιάστατη αποτύπωση που είχαμε την ευκαιρία να δούμε και βλέποντας παράλληλα τα έργα που γίνονται, καταλαβαίνω πως πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που περνάει από ένα ιδιαίτερο μέρος, το Βυζαντινό τείχος και αναδεικνύει μία διαδρομή από πολύ όμορφα σημεία της πόλης. Πιστεύω πως θα βοηθήσει στο περπάτημα, στις απογευματινές οικογενειακές βόλτες των Κομοτηναίων και γενικά θα δώσει πνοή και στις επιχειρήσεις».
 
Στο ερώτημα μας για το αν επηρεάστηκαν καθόλου από τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα ο κ. Κωσταρέλης τόνισε πως τηρήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα που συμφωνήθηκαν «πλέκοντας» το εγκώμιο του εργολάβου που ανέλαβε το έργο, λέγοντας μας χαρακτηριστικά πως «με το ξεκίνημα των έργων, ο εργολάβος που ανέλαβε την πεζοδρόμηση από το πέρασμα της Σωκράτους μέχρι την πλατεία Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου λειτούργησε πολύ υπεύθυνα, ήταν εντός χρονοδιαγραμμάτων που μας είχαν θέσει και δεν δυσκολευτήκαμε σοβαρά στην εύρυθμη λειτουργία μας, γιατί δούλευε στους χειμερινούς μήνες κάτω από αντίξοες συνθήκες και πλέον βλέπουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα».

«Η πεζοδρόμηση της περιοχής και η διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων για κάποιες ώρες θα έφερνε ακόμα πιο θετικά αποτελέσματα»

Ο κ. Κωσταρέλης ένιωσε την ανάγκη να εκφράσει και μία πρόταση, προκειμένου να αξιοποιηθεί ακόμα περισσότερο η περιοχή. «Πιστεύω πως αυτό το γραφικό πέρασμα θα μπορούσε  κάποιες ώρες να είναι κλειστό για τα οχήματα, προκειμένου να εξυπηρετούνται ακόμα περισσότερο οι πεζοί και παράλληλα να μην καταπονείται ο δρόμος» προτείνει ο κ. Κωσταρέλης.  Για την τεκμηρίωση της άποψης του μάλιστα χρησιμοποίησε παραδείγματα γειτονικών πόλεων, που με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύουν τους γραφικούς τόπους τους. «Είμαι σίγουρος πως η πεζοδρόμηση για κάποιες ώρες σε συγκεκριμένες εποχές θα μπορούσε να φέρει θετικά αποτελέσματα στην αγορά» συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Επόμενο βήμα η αξιοποίηση του χώρου του παλιού κινηματογράφου»

Οι εργασίες συνεχίζονται, καθώς αυτήν την στιγμή τα έργα είναι πλησίον του τζαμιού ενώ άποψη του κ. Κωσταρέλη αλλά και των ανθρώπων που μιλήσαμε καταγράφοντας τις εργασίες είναι πως ο παλιός κινηματογράφος «Τα αστέρια» οφείλει να αξιοποιηθεί. «Πρόκειται για έναν χώρο που μας φέρνει σε εμάς τους παλιότερους όμορφες αναμνήσεις αλλά πλέον έχει εξελιχθεί σε εστία μόλυνσης, οπότε καλό είναι να βρεθεί ένας τρόπος ανάδειξης του προκειμένου να μην βρίσκεται σε αυτήν την άσχημη κατάσταση».

«Οφείλουμε να λειτουργήσουμε συλλογικά για να αναδείξουμε την περιοχή»

Κλείνοντας την ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον κ. Κωσταρέλη, το ερώτημα που τέθηκε στο τραπέζι είναι και αυτό που απασχολεί όλους στην πόλη μας, δηλαδή με ποιους τρόπους θα μπορέσει να προσελκύσει η Κομοτηνή κόσμο από γειτονικούς νομούς και χώρες.  Ο κ. Κωσταρέλης παρουσιάστηκε ρεαλιστής, καθώς γνωρίζει πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει από 1-2 ανθρώπους αλλά με συλλογική προσπάθεια. «Αυτό είναι θέμα πολλών Φορέων, δεν είναι μόνο της διοίκησης του Δήμου αλλά είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας. Πρέπει να δούμε ο καθένας πως μπορεί να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση» τόνισε και χρησιμοποίησε ένα παράδειγμα για το πώς.  «Εδώ θα μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα ως ατόπημα που δεν έγινε μέχρι τώρα, καθώς τουρίστες από Βουλγαρία και Ρουμανία έφταναν στην περιοχή μας και δεν υπήρχε μία πινακίδα καθοδήγησης προς το κέντρο. Για αυτόν τον λόγο έστριβαν και έβγαιναν στην Εγνατία Οδό. Δεν πρέπει να χάνουμε τέτοιες ευκαιρίες» ήταν τα λόγια του κ. Κωσταρέλη για να κλείσει τονίζοντας τα πλεονεκτήματα της Κομοτηνής. «Η πόλη μας είναι μία βατή πόλη με τις δικές της ιδιαιτερότητες και θα μπορούσε να αξιοποιήσει όλα τα πλεονεκτήματα μέσα από συνεργασία πολλών ανθρώπων και φορέων».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.