589 δικογραφιες για πυρκαγιες, μικρες και μεγαλες, συνεταξαν οι ανακριτικοι υπαλληλοι της Πυροσβεστικης Κομοτηνης το 2018

Τι ακολουθεί την κατάσβεση μια πυρκαγιάς;· Οι ανακριτικοί υπάλληλοι της Ροδόπης εξηγούν

Πολλοί έχουμε δει την πυροσβεστική υπηρεσία να ενεργεί την ώρα της πυρκαγιάς, και αυτή είναι που καλούμε όταν δούμε μια μικρή ή μεγάλη πυρκαγιά, ώστε να επιληφθεί αυτής.
 
Μετά όμως από την κατάσβεση η εργασία της υπηρεσίας δεν σταματά, μιας και για οποιαδήποτε πυρκαγιά, είτε αυτή είναι σε σπίτι ή διαμέρισμα, ή σε ξερά χόρτα την άκρη του δρόμου, θα πρέπει να διενεργηθεί έρευνα για τα αίτιά της και συντάσσεται δικογραφία, της οποίας επιλαμβάνονται οι ανακριτικοί υπάλληλοι.
 
Στην υπηρεσία, καλύπτοντας όλη τη Ροδόπη, υπάρχουν 8 Αξιωματικοί και υπαξιωματικοί που μπορούν να γίνουν ανακριτικοί υπάλληλοι, ενώ μπορούν κατά περίπτωση να οριστούν και πραγματογνώμονες, αν το απαιτεί η υπόθεση.
 
Όπως αναφέρθηκε, δικογραφία καταρτίζεται ακόμα και για μια μικρή φωτιά, ακόμα και σε ξερά χόρτα, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να συνταχθούν, μόνο το 2018, 589 δικογραφίες, ώστε να εντοπιστούν τα αίτια, και οι τυχόν ευθύνες, για την πυρκαγιά.
 
Για το ρόλο του ανακριτικού υπαλλήλου, και τις κινήσεις που κάνει, μίλησε στον «ΠτΘ» ένας από τους αρμόδιους της Υπηρεσίας, ο επιπυραγός κ. Αθανάσιος Στράντζαλης, που τόνισε πως οι ενέργειες που γίνονται, μετά από την κατάσβεση της πυρκαγιάς, είναι ίδιες, ανεξάρτητα από το μέγεθος και τον χώρο στον οποίο πραγματοποιήθηκε.
 
Έτσι από τη στιγμή που θα προκύψει η πυρκαγιά και θα γίνει η πλήρης κατάσβεσή της, δύο ανακριτικοί υπάλληλοι θα πρέπει να μεταβούν στον τόπο του συμβάντος, την πυρκαγιάς, προκειμένου να βγάλουν συμπεράσματα, να κρίνουν ποια είναι η αιτία της πυρκαγιάς και πώς ξεκίνησε.
 
Αυτό είναι το κύριο κομμάτι της αρμοδιότητας τους και στη συνέχεια συντάσσεται δικογραφία για οποιαδήποτε πυρκαγιά από την αρχή μέχρι το τέλος.
 
Οι δύο ανακριτικοί υπάλληλοι λοιπόν κάνουν την αυτοψία, προκειμένου να εξάγουν την αιτία της πυρκαγιάς, και στην δικογραφία μπορεί να προσθέσουν καταθέσεις από κάποιους μάρτυρες, ιδιαίτερα από αυτόπτες μάρτυρες που μπορεί να βοηθήσουν, ώστε να βγάλουν συμπεράσματα όσο αφορά στην αιτία της πυρκαγιάς, και οτιδήποτε άλλο έγγραφο χρειαστεί, το οποίο θα ενταχθεί στη δικογραφία προκειμένου να βγάλει τα συμπεράσματά του ο αρμόδιος εισαγγελέας.
 
Ανακριτικοί υπάλληλοι είναι οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος, με τη γνώση και την εκπαίδευση για να ασκήσουν αυτά τα καθήκοντα να περιλαμβάνεται τόσο στο πρόγραμμα της Σχολής Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, όσο και της σχολής Υπαξιωματικών. 

Πραγματογνώμονες όποτε υπάρχει ανάγκη 

Το κυρίαρχο φυσικά που αναζητείται είναι η αιτία και οι λόγοι από τους οποίους προέκυψε η πυρκαγιά, αν δηλαδή είναι εμπρησμός, αμέλεια ή κάποιος άλλος λόγος.
 
Η κυριότερη αιτία της πυρκαγιάς στην περιοχή μας είναι η αμέλεια, με τις πυρκαγιές από πρόθεση να είναι πολύ σπάνιες. Έτσι βλέπουν πολλές φορές πυρκαγιές σε σπίτια από ξυλόσομπες, λέβητες, αλλά και σε καπνοδόχους, που παίρνουν για διάφορους λόγους φωτιά από αμέλεια, ενώ έχουν υπάρξει και πυρκαγιές σε σπίτια όπου υπήρχαν ξεχασμένα μαγειρικά σκεύη στην κουζίνα, καθώς και πυρκαγιές από βραχυκυκλώματα σε ηλεκτρικά κυκλώματα.
 
 Το βασικότερο σε ένα ανακριτικό υπάλληλο, σημείωσε ο κ. Στράντζαλης, είναι όταν θα πάει σε μια πυρκαγιά που έχει γίνει η κατάσβεση, να βρει την αρχική εστία της πυρκαγιάς, κάτι πολύ σημαντικό γιατί από εκεί θα καταλάβουν και την αιτία της.
 
Όμως μερικές φορές οι ανακριτικοί υπάλληλοι μπορεί να δυσκολευτούν να εντοπίσουν την αιτία της πυρκαγιάς, τόσο γιατί η ίδια η πυρκαγιά καταστρέφει στοιχεία, αλλά και η διαδικασία της πυρόσβεσης πολλές φορές δεν επιτρέπει τη διατήρησή τους.
 
Για αυτό και αν ο ανακριτικός υπάλληλος δυσκολεύεται να εξάγει κάποιο συμπέρασμα, ορίζουν ένα ειδικό πραγματογνώμονα, ώστε να βοηθήσει στην εύρεση της αιτίας ανάλογα με την περίπτωση.
 
Έτσι, σημείωσε, μπορεί να οριστεί κάποιος ηλεκτρολόγος αν υπάρχει υποψία βραχυκυκλώματος, κάποιος χημικός αν φορά αυτού του είδους φωτιά, ή οποιοδήποτε άλλο ειδικό που μπορεί να βοηθήσει να εξαχθεί ένα ασφαλές συμπέρασμα.
 
Κάθε χρόνο συντάσσεται πίνακας με τους πραγματογνώμονες σε όλη τη Ροδόπη, και μέσα από αυτόν ορίζονται.
 
Από τη στιγμή που ολοκληρωθεί η δικογραφία και έχουν εξαχθεί τα συμπεράσματα, παραδίδεται στον εισαγγελέα, ώστε να γίνουν τα επόμενα βήματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.