Σημαντικο ετος για το ΤΕΕ Θρακης το 2019

Τα νέα έργα που ξεκινούν σε όλη τη Θράκη, αλλά και η βελτίωση των οικονομικών του προμηνύουν ένα πολύ δραστήριο έτος

Να σηματοδοτήσει μια νέα περίοδο επαφής με τα περίπου 3.000 μέλη του θέλησε το ΤΕΕ Θράκης, που το βράδυ της Παρασκευής 15 Φεβρουαρίου έκοψε την πίτα του στην Κομοτηνή.
 
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος κ. Δημήτρης Λουρίκας, η οικονομική δυστοκία που χτύπησε το ΤΕΕ Θράκης, είχε ως ένα από τα αποτελέσματά της να σταματήσουν αυτές τις εκδηλώσεις, όμως αποφάσισαν πως μετά από χρόνια απραξίας θα πρέπει να βρεθούν με τους συναδέρφους τους, άλλωστε θεωρεί πως αυτό που χαρακτήριζε πάντα το μηχανικό ήταν η αμεσότητα, η απλότητα και η πρακτικότητα των αποφάσεών του.
 

Για αυτό και με την ευκαιρία πραγματοποίησε ένα απολογισμό της προηγούμενης περιόδου, σημειώνοντας πως με την ανάληψη της διοίκησης, είχαν να αντιμετωπίσουν μια υποστελεχωμένη και  υποχρηματοδοτημένη δομή, που για αυτούς τους λόγους ήταν και απαξιωμένη.
 
Η κρίση άλλωστε, σημείωσε, βρίσκει πρώτους τους μηχανικούς και τους αφήνει τελευταίους, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ανεργία στους μηχανικούς, αλλά και σημαντική φυγή στο εξωτερικό, με πολλές διαγραφές από το μητρώο του ΤΕΕ τόσο λόγω έλλειψης απασχόλησης όσο και των υψηλών ασφαλίστρων που έπρεπε να πληρώνουν.
 
Ευτυχώς το φαινόμενο αυτό φαίνεται να έχει εξαλειφθεί με την αποσύνδεση του ασφάλιστρου από την ιδιότητα του μηχανικού, πολλοί περισσότεροι νέοι μηχανικοί παίρνουν την άδεια άσκησης, όμως τα προβλήματα του Επιμελητηρίου παρέμεναν πολλά, με το έλλειμμα, όταν ανέλαβαν, να είναι τριπλάσιο της τακτικής επιχορήγησής του, κάτι που δεν προέκυψε από κακοδιαχείριση, αλλά από την μη σωστή χρηματοδοτική ροή των προηγούμενων ετών προς αυτούς. 

Ανεύρεση πόρων και στήριξη από το ΤΕΕ 

Για αυτό και προχώρησαν αρχικά στη μείωση των λειτουργικών τους δαπανών, ώστε να μειώσουν τα χρέη προς τους προμηθευτές σε πρώτη φάση, κάτι που θεωρεί πως το έχουν καταφέρει, ενώ σε δεύτερη φάση θα βρουν δικούς τους τρόπους χρηματοδοτικής ροής, είτε χρηματοδοτικά προγράμματα όπως το Leader, αλλά και άλλες διαδικασίες όπως οι πραγματογνωμοσύνες.
 
Μάλιστα στην τελευταία συνάντηση των προέδρων των τμημάτων της χώρας στην Αθήνα, παρόλο που όλοι αντιμετωπίζουν οικονομικά ζητήματα, εξουσιοδότησαν τον πρόεδρο του ΤΕΕ να υπογράψει έκτακτη επιχορήγηση του παραρτήματος της Θράκης, ώστε να εκπληρώσει κανονικά το ρόλο του τόσο ως τεχνικός σύμβουλος του κράτους, αλλά και να μπορεί να βοηθήσει και τους μηχανικούς μέλη του.
 
Το 2019 λοιπόν είναι πολύ σημαντικό έτος για το ΤΕΕ Θράκης, μιας και πλέον έχουν γίνει πολλές εξαγγελίες για την περιοχή μας.
 
Όπως ανέφερε ο κ. Λουρίκας περιμένουν την εκκίνηση της δημιουργίας των δικτύων φυσικού αερίου στις μεγάλες πόλεις της περιοχής, τη δημιουργία της εγκατάστασης LNG στην Αλεξανδρούπολη, το νέο Αγωγό IGB και νέους άξονες, είτε σιδηροδρομικούς είτε οδικούς στην περιοχή.
 
Βέβαια η οικοδομική δραστηριότητα δεν έχει επανέλθει στη Θράκη, όμως είναι θετικό ότι εισακούστηκε τελικά το χρόνιο αίτημα του ΤΕΕ και προχωρά η ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών, ώστε και ο μηχανικός να κάνει πιο εύκολα τη δουλειά του αλλά και να απεμπλακεί με την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τις υπηρεσίες. 

Παραμένει σε επιφυλακή για το θέμα του χρυσού το ΤΕΕ Θράκης 

Δεν έχει ξεχαστεί το θέμα του χρυσού για το ΤΕΕ Θράκης, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του κ. Δημήτρης Λουρίκας, με αφορμή ενημέρωση που έφτασε στους ίδιους ότι στην Αθήνα έχουν γίνει διάφορες ημερίδες, όπου έχει τεθεί το ερώτημα της εξόρυξης.
 
Το θέμα παραμένουν στην ατζέντα, τόνισε, δεν έχει ξεχαστεί και αν χρειαστεί θα επαναβεβαιώσουν την θέση τους ότι δεν έχει αλλάξει κάτι για το ΤΕΕ Θράκης για το θέμα της εξόρυξης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.