Νεα αρχη με «Ανεξαρτητη Ενωτικη Πρωτοβουλια» για την ΠΑΜ-Θ προταξε ο Κωστας Κατσιμιγας

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης παρουσίασε το όραμά του για την επόμενη μέρα της Περιφέρειας με ευθεία κριτική στην υφιστάμενη διοίκηση και δέσμη προτάσεων για «μία και ενιαία» Περιφέρεια - «Το να παλέψουμε για τον τόπο μας δεν είναι υποχρέωση, είναι καθήκον»

Στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Chris & Eve, στην Κομοτηνή, παρουσία του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, αιρετών, θεσμικών εκπροσώπων, φίλων και συμπαραστατών του, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, 17 Φεβρουαρίου, η επίσημη παρουσίαση της υποψηφιότητας του Κώστα Κατσιμίγα για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
 
Μία εκδήλωση κατά την οποία ο υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ παρουσίασε τόσο το όνομα του συνδυασμού του «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» όσο και στο σήμα αυτού, καθώς και τις προγραμματικές του δεσμεύσεις για την επόμενη ημέρα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως παρόντες στην εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στάθης Γιαννακίδης, η βουλευτές Έβρου κ.κ. Νατάσα Γκαρά, Δημήτρης Ρίζος και Γιώργος Καϊσας- θέλει και τόνο στο ι-, οι βουλευτές Ροδόπης κ.κ. Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καραγιουσούφ, οι βουλευτές Ξάνθης κ.κ. Ζεϊμπέκ Χουσεϊν και Γρηγόρης Στογιαννίδης, οι βουλευτές Καβάλας κ.κ. Κώστας Μορφίδης και Δημήτρης Εμμανουηλίδης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Σπύρος Τουρτούρης και Μενέλαος Μαλτέζος, ο πρώην περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Άρης Γιαννακίδης, η πρώην βουλευτής Ροδόπης κ. Χρύσα Μανωλιά, από πλευράς του Δήμου Κομοτηνής η επικεφαλής της «ΠΟΛΗ-τικής Ανατροπής» κ. Ελένη Λαφτσή, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιώργος Ζηλούδης, ο πρώην δήμαρχος Αιγείρου κ. Βαγγέλης Λίτσος, ο κ. Δημήτρης Χαρίτου, πολιτικός, στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης και πολλοί άλλοι. 

«Βιωματική σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση» 

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ ξεκίνησε την τοποθέτησή του, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στην ιστορική εξέλιξη του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για να εξηγήσει και τη βιωματική του σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση. Όπως εξήγησε άλλωστε, δια μέσου του πατέρα του, και των ρόλων που αυτός υπηρέτησε κατά την θητεία του στα όργανα του δήμου Κομοτηνής στο πλευρό του  αείμνηστου Γιώργου Παπαδριέλλη, η τοπική αυτοδιοίκηση βρισκόταν από τα πρώτα χρόνια της ζωής του εντός της καθημερινότητάς του.
 
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης έκανε μία σύντομη αναδρομή στην προσωπική του πορεία στον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, από την «επίσημη πρώτη» το 1991, όταν και εκλέχτηκε Δημοτικός Σύμβουλος Κομοτηνής για να φτάσει έως και το 2010, όταν και ανέλαβε την θέση του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας. 

«Σταδιακή η αποδόμηση τόσο της διοικούσας παράταξης και της γενικότερης λειτουργίας της Περιφέρειας» 

Μία θητεία, η οποία ολοκληρώθηκε το 2014 με την αλλαγή της διοίκησης υπό τον κ. Γιώργο Παυλίδη για να ακολουθήσει η διοίκηση του νυν Περιφερειάρχη κ. Χρήστου Μέτιου, από την ανάληψη των καθηκόντων του οποίου, όπως εξήγησε, διαπιστώθηκε «μία σταδιακή αποδόμηση τόσο της παράταξης που διοικούσε όσο και της γενικότερης λειτουργίας της Περιφέρειας». «Αποχωρήσεις στελεχών, παραιτήσεις, απουσίες από συνεδριάσεις και άλλες πρωτόγνωρες καταστάσεις οι οποίες καθημερινά καταγράφονταν από τα ΜΜΕ αλλά και από τους πολίτες της ΑΜΘ» συνέθεσαν σύμφωνα με τον κ. Κατσιμίγα την πραγματικότητα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ τα τελευταία χρόνια με «αποκορύφωμα», όπως το χαρακτήρισε, «τον πλήρη διαχωρισμό της θέσης των πέντε χωρικών αντιπεριφερειαρχών και την παντελή σχεδόν διακοπή κάθε επικοινωνίας με τον Περιφερειάρχη, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη λειτουργία του θεσμού». 

Πέντε διακριτές περιφερειακές ενότητες ενώνονται ως αδιάρρηκτο σύνολο 

Ως αποτέλεσμα της ανάγκης αλλαγής της «ζοφερής», όπως την περιέγραψε, κατάστασης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, γεννήθηκε η «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» της οποίας ηγείται, με στόχο την ανασυγκρότησή της Περιφέρειας, προκειμένου να βρει τον ρόλο και τον βηματισμό που είναι απαραίτητο να έχει.
 
Στο πλαίσιο αυτό επιλέχθηκε τόσο η προφανής σημειολογία του ονόματος του συνδυασμού και αποτυπώνεται εναργώς στο σήμα του, το οποίο και παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Ο λόγος για ένα πολύχρωμο λουλούδι με πέντε πέταλα, που ετοιμάζεται να ανθίσει, το οποίο σύμφωνα με τον κ. Κατσιμίγα συμβολίζει τις πέντε διακριτές οντότητες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, που ενώνονται στο ίδιο αδιάρρηκτο σύνολο και αναμένουν την πρόοδό τους μέσω της άρτιας διοικητικής οργάνωσης και της ανάπτυξής της, υπό τη δύναμη της Ενιαίας Περιφερειακής Συνείδησης

«Η αξιοποίηση της δεσπόζουσας γεωπολιτικής θέσης της Περιφέρειας» 

Για την επίτευξη του στόχου αυτού ο ίδιος πρόταξε ως βασική προϋπόθεση την αξιοποίηση της δεσπόζουσας γεωπολιτικής θέσης της Περιφέρειας ΑΜΘ. «Η Περιφέρειά μας δεν είναι πλέον αδιέξοδο, αλλά πύλη εισόδου της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης… εμείς είμαστε ο δίαυλος επικοινωνίας με τις  αγορές της Ασίας, του Εύξεινου Πόντου και της Κασπίας. Εμείς βρισκόμαστε πλησιέστερα στη βαλκανική ενδοχώρα και τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Εμείς είμαστε πλησιέστερα σε τέσσερις Ευρωπαϊκές Μητροπόλεις, παρά η Αθήνα», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης, για να απαριθμήσει έπειτα  τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η περιοχή μας, από τον πρωτογενή τομέα και τον κλάδο της μεταποίησης, μέχρι τον τουριστικό μας πλούτο και την καθοριστική σημασία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Ειδική μνεία έκανε επίσης στο γεγονός ότι στην περιοχή μας υπάρχουν δύο διεθνή αεροδρόμια, τρία μεγάλα και δεκατέσσερα μικρότερα λιμάνια, καταφύγια και μαρίνες, καθώς επίσης πέντε συνοριακοί οδικοί δίοδοι προς Βουλγαρία, δύο προς Τουρκία και από μία σιδηροδρομική διέλευση προς Βουλγαρία και Τουρκία αντίστοιχα. 

«Αυτή είναι η ευκαιρία μας, είναι η ευκαιρία για την Περιφέρειά μας» 

Μολονότι η Περιφέρεια ΑΜΘ παραμένει μια από τις φτωχότερες της Ελλάδας και της Ευρώπης, ο ίδιος εξέφρασε την πίστη ότι «μπορούμε να αναστρέψουμε το κλίμα και να θέσουμε τον τόπο μας σε τροχιά ανάπτυξης προς όφελος των πολιτών». Οι επερχόμενες περιφερειακές εκλογές αποτελούν, για τον κ. Κατσιμίγα, την κατάλληλη ευκαιρία για μια νέα αρχή, επί της οποίας, όπως τόνισε,  «απαιτείται συστράτευση όλων των πολιτών και όλων των δυνάμεων, ολόκληρου του δημοκρατικού τόξου». Για τον λόγο αυτό ο ίδιος απηύθυνε  πρόσκληση συμμετοχής προς όλους τους έμπειρους στην αυτοδιοίκηση αλλά και σε νέους, που θα επιθυμούσαν να συνδράμουν στην πρόοδο και να καταστούν και αυτοί συμπρωταγωνιστές της ανάπτυξης και της ευημερίας της Περιφέρειάς μας. «Αυτή είναι η ευκαιρία μας, είναι η ευκαιρία για την Περιφέρειά μας», τόνισε με έμφαση. 

«Ήρθε η στιγμή να ανατρέψουμε την αποδομημένη και αναποτελεσματική διοίκηση της Περιφέρειάς μας» 

«Ήρθε η στιγμή να ανατρέψουμε την αποδομημένη και αναποτελεσματική διοίκηση της Περιφέρειάς μας», επισήμανε, για να παρουσιάσει το γενικό πλαίσιο ενός ρεαλιστικού προγράμματος που επεξεργάζεται η «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία», με συγκεκριμένες προτεραιότητες που αφορούν στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, στη στήριξη των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, στον ρόλο της Περιφέρειας ως διαμετακομιστικού κόμβου, στη συνδυασμένη εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων, στην πολιτική γύρω από την ενέργεια, στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής, στις πολιτικές στήριξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, στη στήριξη του τοπικού πολιτισμού και της τοπικής ιστορίας, στην προστασία και αξιοποίηση του δασικού πλούτου, καθώς και στην ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και των πάσης φύσεως πολιτιστικών μνημείων. 

«Η Περιφέρειά μας είναι μία και ενιαία» 

Στο τελευταίο κομμάτι της ομιλίας του ο κ. Κατσιμίγας αναφέρθηκε αναλυτικά στις  προτεραιότητες και τις δράσεις που έχουν προβάδισμα σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα χωριστά, για να επισημάνει ωστόσο πως  «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Περιφέρειά μας είναι ΜΙΑ και ΕΝΙΑΙΑ». «Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την ενότητά μας και να αναδειχθούμε σε θεματοφύλακες των κοινών ιδεωδών και επιδιώξεών μας, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι πολιτικές μας έχουν περιφερειακό χαρακτήρα και ότι όλα τα ζητήματα είναι κοινά. Έργα και δράσεις, επομένως, που γίνονται σε έναν τόπο μας, πολλές φορές είναι χρησιμότερα και για άλλον τόπο μας και για ολόκληρη την Περιφέρειά μας» τόνισε για να αναφερθεί σε μία σειρά δεσμεύσεων ανά Περιφερειακή Ενότητα.
 
Αναλυτικότερα, για την Περιφερειακή Ενότητα της Ροδόπης ανέλαβε τις εξής δεσμεύσεις:

  •  «να ζητήσουμε την επανασύνταξη της μελέτης περιβαλλοντικών όρων που απέρριψε τη μελέτη του φράγματος Κομψάτου με αμφιλεγόμενα επιχειρήματα. Επιμένουμε στη χρησιμοποίηση επιφανειακών υδάτων για την άρδευση και τη μείωση του κόστους παραγωγής»
  • «να πραγματοποιήσουμε τους απαραίτητους αναδασμούς και να αναθέσουμε την εκπόνηση μελετών για την κατασκευή δικτύων άρδευσης κατάντη των ταμιευτήρων Γρατινής, Ασκητών και Ιασίου»
  • «να αιτηθούμε τη βελτίωση του κάθετου άξονα της Νυμφαίας και τη διέλευση από τη συνοριακή δίοδο λεωφορείων και μεγαλυτέρων φορτηγών»
  • «να ενισχύσουμε τις αθλητικές υποδομές»
  • «να παρακολουθούμε από κοντά και να συμβάλλουμε στην κατασκευή του νέου νοσοκομείου»
  • «να συνδράμουμε στη μόνιμη λειτουργία, στη συντήρηση και ανάδειξη του Μεγάρου Μουσικής σε πολιτιστική υποδομή βαλκανικού βεληνεκούς». 

«Συστράτευση και συμπόρευση όλων για την τελική νίκη» 

Καταλήγοντας, ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης ευχαρίστησε όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, ζητώντας τη συστράτευση και τη συμπόρευση όλων για την «Τελική Νίκη». «Η πρόοδος και η ευημερία δεν θα έρθουν μόνες τους. Απαιτούν την ενεργό συμμετοχή όλων των πολιτών χωρίς κομματικές αγκυλώσεις και δεσμεύσεις, χωρίς  εσωστρέφειες και μοιρολατρίες» τόνισε, καταθέτοντας την πλήρη βεβαιότητά του ότι «μπορούμε να αντιστρέψουμε το κλίμα και να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα». Όπως υπογράμμισε άλλωστε καταληκτικά   «το να παλέψουμε για τον τόπο μας δεν είναι υποχρέωση, είναι καθήκον».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.