Την «Ανεξαρτητη Ενωτικη Πρωτοβουλια» παρουσιασε επισημως ο Κ. Κατσιμιγας

Οι θέσεις, τα προτάγματα και η σφοδρή κριτική στην παρούσα διοίκηση - «Το να παλέψουμε για τον τόπο μας δεν είναι υποχρέωση, είναι καθήκον»

Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του συνδυασμού και των προγραμματικών θέσεων της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας» από τον υποψήφιο περιφερειάρχη κ. Κώστα Κατσιμίγα.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης ξεκίνησε την ομιλία του με μια ιστορική αναδρομή στο θεσμό της περιφέρειας για να επισημάνει πως «η σχέση μου με την αυτοδιοίκηση είναι βιωματική» και να θυμίσει στη συνέχεια την αυτοδιοικητική διαδρομή του ίδιου και του πατέρα του.

Ακολούθως ο ίδιος άσκησε κριτική στην διοίκηση Μέτιου κάνοντας λόγο για «σταδιακή αποδόμηση τόσο της παράταξης που διοικούσε όσο και της γενικότερης λειτουργίας της Περιφέρειας» επικεντρώνοντας στις χαμηλές επιδόσεις της Περιφέρειας στην απορρόφηση κονδυλίων και στην αποδιοργάνωση των υπηρεσιών της περιφέρειας και την συνακόλουθη ταλαιπωρία των πολιτών.

«Στη ζοφερή αυτή κατάσταση» συνέχισε ο ίδιος «δεν ήταν λίγοι εκείνοι που συνειδητοποίησαν ότι τελικά η Περιφέρεια εγκαταλείπεται στον  αυτόματο πιλότο και με παρακίνησαν να αναλάβω πρωτοβουλία για την ανασυγκρότησή της, προκειμένου να βρει τον ρόλο και τον βηματισμό που είναι απαραίτητο να έχει. Το καθαρά αυτοδιοικητικό και τεχνοκρατικό μου προφίλ και η μη κομματική μου στράτευση ήταν τα στοιχεία που διέκριναν σε μένα και για τα οποία με εμπιστεύθηκαν ώστε να ενώσω και να συσπειρώσω δυνάμεις από όλο το δημοκρατικό τόξο προκειμένου η Περιφέρεια να αναλάβει τον ρόλο που οφείλει να έχει για την ανάπτυξη και την ευημερία τόσο των πολιτών της, όσο και της πατρίδας μας γενικότερα.

Το όνομα και το σήμα του συνδυασμού

 Ο ίδιος αποκάλυψε πως το όνομα του συνδυασμού θα είναι «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» ενώ το σήμα της «ένα πολύχρωμο λουλούδι με πέντε πέταλα, που ετοιμάζεται να ανθίσει -η Περιφέρειά μας με τις πέντε διακριτές οντότητές της, που ενώνονται στο ίδιο αδιάρρηκτο σύνολο και αναμένουν την πρόοδό τους μέσω της άρτιας διοικητικής οργάνωσης και της ανάπτυξης της Περιφέρειάς μας υπό τη δύναμη της Ενιαίας Περιφερειακής μας Συνείδησης. Διότι η Περιφερειακή Συνείδηση όλων των κατοίκων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποτελεί τη “σημαία” της παράταξης μας!».

«Οι επερχόμενες περιφερειακές εκλογές είναι η κατάλληλη ευκαιρία για μια νέα αρχή» τόνισε στη συνέχεια ο κ. Κατσιμίγας για να διευκρινίσει πως «απαιτείται όμως συστράτευση όλων των πολιτών και όλων των δυνάμεων, ολόκληρου του δημοκρατικού τόξου». Εξ ου και απηύθυνε κάλεσμα τόσο σε έμπειρους αυτοδιοικητικούς όσο και νέους να συσπειρωθούν και να συνεργαστούν με την παράταξη.

Με αναφορές στον Κλεισθένη και στην απλή αναλογική, την δεσπόζουσα γεωπολιτική θέση της περιφέρειας, αλλά και την κρίση, τα αποτελέσματα της οποίας σιγά σιγά αναστρέφονται ο ίδιος τόνισε πως «ήρθε η στιγμή να ανατρέψουμε την αποδοδομημένη και αναποτελεσματική διοίκηση της Περιφέρειάς μας και να αξιοποιήσουμε με απόλυτη διαφάνεια τις δυνατότητες της λειτουργίας της ως θεσμού προς όφελος των πολιτών, προασπίζοντας και υπηρετώντας την ισότητα και την αξιοκρατία, με ισονομία και ισοπολιτεία, παρέχοντας ίσες ευκαιρίες χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς».

Οι προγραμματικές θέσεις

Μάλιστα αποκάλυψε και κάποιες από τις προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού σε θεματικούς άξονες όπως ο πρωτογενής τομέας με έμφαση στον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των αρδευτικών συστημάτων της περιοχής και την ολοκλήρωση των αναδασμών, την ενίσχυση των εναλλακτικών καλλιεργειών, την ενθάρρυνση των συλλογικών και εταιρικών δράσεων την θωράκιση και τον εκσυγχρονισμό της ζωικής παραγωγής, της αλιείας και της οστρακοκαλλιέργειας.

Επίσης στον δευτερογενή τομέα έκανε λόγο για εφαρμογή πολιτικών τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των υφιστάμενων παραγωγικών μονάδων και αξιοποίηση της διασυνοριακότητας, στην κατεύθυνση εγκατάλειψης της εσωστρέφειας, ενώ δεσμεύτηκε για στήριξη με κάθε τρόπο του Δημοκριτείου και των Σχολών και των Τμημάτων που έχουν έδρα την περιφέρειά μας, για άσκηση κοινωνικής πολιτικής με τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε μια προσπάθεια ανάσχεσης του φαινομένου «brain drain».

«Μπορούμε να αντιστρέψουμε το κλίμα και να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα»

Ακολούθησε η παράθεση των προτεραιοτήτων και των δράσεων ανά περιφερειακή ενότητα υπό την επισήμανση όμως η Περιφέρειά είναι μία και ενιαία. «Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την ενότητά μας και να αναδειχθούμε σε θεματοφύλακες των κοινών ιδεωδών και επιδιώξεών μας, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι πολιτικές μας έχουν περιφερειακό χαρακτήρα και ότι όλα τα ζητήματα είναι κοινά» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Η παρουσία σας σήμερα εδώ μου δίνει κουράγιο και ελπίδα ότι μπορούν να έλθουν καλύτερες μέρες για τον τόπο μας. Για τον λόγο αυτό ζητώ τη συστράτευση και τη συμπόρευσή σας για την Τελική Νίκη. Η πρόοδος και η ευημερία  δεν θα έρθουν μόνες τους. Απαιτούν την ενεργό συμμετοχή όλων των πολιτών χωρίς κομματικές αγκυλώσεις και δεσμεύσεις, χωρίς  εσωστρέφειες και μοιρολατρίες.

Μπορούμε να αντιστρέψουμε το κλίμα και να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, τη γεωπολιτική μας θέση, τη διασυνοριακότητα, τον φυσικό μας πλούτο, τα Πανεπιστημιακά μας Ιδρύματα, ώστε να αναδειχθούμε σε Περιφέρεια πρότυπο, σε ολόκληρη την  Ευρώπη. Μπορούμε να δώσουμε στη νέα γενιά τη χαρά της δημιουργίας της ασφάλειας και της προόδου και να τους προσφέρουμε τη βεβαιότητα ότι ζουν σε έναν τόπο με λαμπρές προοπτικές.

Το σημαντικότερο μας πλεονέκτημα είναι το ανθρώπινο δυναμικό και κυρίως οι νέοι, αυτοί που θα μας οδηγήσουν στο καλύτερο αύριο και σ’ αυτούς θα ανήκει η μεγάλη εκλογική μας νίκη.

Το να παλέψουμε για τον τόπο μας δεν είναι υποχρέωση, είναι καθήκον. Σας καλώ όλους να συμμετέχετε στον όμορφο αγώνα μας με ευπρέπεια και δυναμισμό!» επεσήμανε κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.