Με υπο-παραχωρησεις η αξιοποιηση του Λιμανιου της Αλεξανδρουπολης

Ο Οργανισμός Λιμένα θα έχει τη δυνατότητα υπό-παραχώρησης του δικαιώματος εκμετάλλευσης επιχειρησιακών μονάδων, λειτουργιών και υπηρεσιών εγκαταστάσεων

Μέσω της σύναψης συμβάσεων υπό-παραχώρησης του δικαιώματος εκμετάλλευσης συγκεκριμένων ή/και συνδυασμένων (στην ίδια υπο-παραχώρηση) επιχειρησιακών μονάδων ή/και λιμενικών λειτουργιών και υπηρεσιών των λιμενικών και άλλων εγκαταστάσεων διαφόρων λιμένων θα γίνει η αξιοποίηση των περιφερειακών λιμένων που ανήκουν στην αρμοδιότητα των δέκα Οργανισμών Λιμένος Α.Ε., ένας εκ των οποίων είναι ο Οργανισμός Λιμένα Αλεξανδρούπολης
 
Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο «Για την κύρωση των Συμβάσεων Παραχώρησης που έχουν συναφθεί μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Οργανισμών Λιμένος Α.Ε. – Διατάξεις για τη λειτουργία του συστήματος λιμενικής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή.
 
Το υπουργείο θεωρεί πως η πλέον επωφελής για το δημόσιο συμφέρον και την ανάπτυξη της εθνικής και τοπικής οικονομίας μέθοδος αξιοποίησης των συγκεκριμένων περιφερειακών λιμένων είναι η σύναψη συμβάσεων υπό-παραχώρησης, με τις οποίες επιτυγχάνεται η προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος με εξειδικευμένη εμπειρία που επιτρέπει τη στοχευμένη ανάπτυξη των υπο-παραχωρούμενων λιμενικών δραστηριοτήτων/ επιχειρησιακών μονάδων των περιφερειακών λιμένων.
 
Η αξιοποίηση των δέκα περιφερειακών λιμένων θα γίνει αποκλειστικά μέσω υπο-παραχωρήσεων συγκεκριμένων ή και Συνδυασμένων Λιμενικών Δραστηριοτήτων, και γίνεται, σύμφωνα πάντα με το Υπουργείο, με γνώμονα τη δυνατότητα αξιοποίησής τους προς όφελος του Δημοσίου, και συνιστά πολιτική επιλογή που συνειδητά εναρμονίζεται με την μακροχρόνια ευρωπαϊκή πρακτική και εμπειρία στη λιμενική βιομηχανία, η οποία δίνει τη δυνατότητα επιλογής εξειδικευμένων επενδυτών, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. 

Δίνεται το δικαίωμα στις υπο-παραχωρήσεις 

Το Ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη συνάψει Συμβάσεις Κύριας Παραχώρησης με τους δέκα Οργανισμούς Λιμένος Α.Ε., στους οποίους παραχώρησε το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης των γηπέδων, κτιρίων και υποδομών των λιμένων δικαιοδοσίας τους, αναγνωρίζοντάς τους το δικαίωμα να λειτουργούν κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων τους ως εμπορικές κερδοσκοπικές εταιρείες.
 
Το δικαίωμα που τους παραχωρήθηκε περιλαμβάνει τη λήψη αποφάσεων και την ολοκλήρωση των διαδικασιών αξιοποίησης των λιμένων, δεν περιλαμβάνει όμως τη δυνατότητα της μεταβίβασης εκ μέρους των Οργανισμών Λιμένος Α.Ε. αυτού του δικαιώματος σε τρίτους, αποκλεισμένης της δυνατότητας να υπάρξει άλλος υπο-παραχωρησιούχος στο χώρο αρμοδιότητας του κάθε Οργανισμού Λιμένος, για αυτό και έρχεται αυτή η νομοθετική ρύθμιση.
 
Διευκρινίζεται ότι ο Οργανισμός Λιμένος Α.Ε. διατηρεί το δικαίωμα υπο-παραχωρήσεων, αλλά η εξουσία διάθεσης δικαιώματος υπο-παραχωρήσεων περιέρχεται στο Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. (στο οποίο έχουν περάσει οι μετοχές των Λιμένων) και ασκείται αποκλειστικά από το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. Το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ., μετά από πρόταση των Συμβούλων, αξιολογεί τον επωφελέστερο τρόπο αξιοποίησης, προκειμένου να καθοριστεί ποιες συγκεκριμένες ή/ και Συνδυασμένες Δραστηριότητες πρόκειται να υπο-παραχωρούνται σε κάθε λιμένα ή σε περισσότερους λιμένες, κατά περίπτωση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.