Προσοχη στη διαδικασια της Κτηματογραφησης

Οδηγίες και προτάσεις προς όλες τις πλευρές από το Σύλλογο Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Ροδόπης - Σημαντικά σημεία που χρειάζονται την προσοχή των δικαιούχων για να μην τους κοστίσουν σε χρόνο και χρήμα

Τόσο τα ζητήματα που έχουν εντοπιστεί και μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη διαδικασία της Κτηματογράφησης, όσο και τις ενέργειες που έχουν γίνει από τον Σύλλογο Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Ροδόπης παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Παναγιώτης Μουζακίδης.
 
Κάποια από τα ζητήματα που έχουν εντοπίσει έχουν να κάνουν με τις δηλώσεις ιδιοκτησίας, τον τρόπο που δηλώνουν οι ιδιοκτήτες και δικαιούχοι, τα έγγραφα που χρειάζεται να υποβάλλουν στο γραφείο κτηματογράφησης και τι πρέπει να προσέξουν, ώστε να μην έχουν προβλήματα στη συνέχεια, τα οποία θα κοστίσουν τόσο σε χρόνο, όσο και σε χρήμα.
 
Για αυτό προχωρούν σε ενημερώσεις και πληροφόρηση των κατοίκων σε όλες τις περιοχές της Ροδόπης που πρέπει να ενταχθούν στο κτηματολόγιο, ώστε η όλη διαδικασία να προχωρήσει πιο ομαλά από ό,τι έγινε στην πιλοτική εφαρμογή της πριν από χρόνια στην πόλη της Κομοτηνής και σε κάποιες περιοχές του καποδιστριακού Δήμου Αιγείρου, όπου οι ενστάσεις είχαν φτάσει το 40% των καταγραφών. 

Συνεχίζεται η προσπάθεια για ενημέρωση 

Για να μπορέσουν να προλάβουν τυχόν ζητήματα, μιας και η σύνταξη του κτηματολογίου αποτελεί ένα από τα βασικά αντικείμενα τους ως τοπογράφων, προσπάθησαν ήδη από τα τέλη του 2017, γνωρίζοντας πως αναμένεται να ξεκινήσει η κτηματογράφηση, να έρθουν σε επαφή με τον αρμόδιο φορέα ώστε να υπάρξει ενημέρωση στον επιστημονικό κόσμο της περιοχής μας που θα εμπλακεί στη διαδικασία, χωρίς αποτέλεσμα.
 
Για αυτό και σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης, προχώρησαν σε κοινή ενημέρωση των μελών τους για τις διαδικασίες και τα προβλήματα που θα προκύψουν, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήσαν σε συνεργασία με το ΤΕΕ Θράκης εκδήλωση στον Ίασμο.
 
Όμως η συνεργασία με το ΤΕΕ για επιπλέον ημερίδες σε άλλους δήμους δεν συνεχίστηκε, για αυτό και οι Σύλλογοι Τοπογράφων και Δικηγόρων ήρθαν σε επαφή με τους υπόλοιπους Δήμους για την πραγματοποίηση των ενημερώσεων, με τον μόνο που έχει ανταποκριθεί μέχρι τώρα να είναι ο Δήμος Κομοτηνής, στον οποίο θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση στις 14 Φεβρουαρίου. 

Προβλήματα εντοπίστηκαν στη διαδικασία 

Ο κ. Μουζακίδης παρουσίασε τη διαδικασία που ακολουθείται στο Κτηματολόγιο, αλλά και τα προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί κατά την σύνταξη της κτηματογράφησης, όσο αφορά τα ιδιοκτησιακά, αλλά και τα δικαιώματα επάνω στο ακίνητο.
 
Έτσι έκανε διάκριση ανάμεσα στο αντικείμενο της κτηματολόγησης, δηλαδή το γεωτεμάχιο, και τη νομική σχέση που έχει ο δικαιούχος με αυτό, όσο αφορά τα δικαιώματα, τα οποία πρέπει να καταγραφούν επακριβώς.
 
Τυχόν λάθος στο γεωγραφικό προσδιορισμό και τα δικαιώματα μπορεί να έχει δυσάρεστα αποτελέσματα για τους δικαιούχους, μιας και ανεντόπιστα δικαιώματα δεν συμπεριλαμβάνονται ούτε στους Κτηματολογικούς Πίνακες της ανάρτησης αλλά ούτε, προφανώς, στους τελικούς Κτηματολογικούς Πίνακες και Διαγράμματα.
 
Επίσης ο εσφαλμένος εντοπισμός ακινήτου καθώς και λάθος οριοθέτηση οδηγούν σε ταλαιπωρία του πολίτη προκειμένου να προβεί στις απαιτούμενες διορθώσεις που σημαίνει επιπλέον οικονομική επιβάρυνση. 

Ακρίβεια στη χωροθέτηση του γεωτεμαχίου 

Αυτό που κυρίως πρέπει να προσέξει ο πολίτης, σημείωσε ο κ. Μουζακίδης, είναι ο γεωγραφικός προσδιορισμός του ακινήτου, δηλαδή πού ακριβώς βρίσκεται αυτό. Για αυτή τη λειτουργία είναι καλό να υπάρχει ένα εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα, ενώ απαιτείται και η προσκόμιση και άλλων στοιχείων ώστε να απεικονιστεί αξιόπιστα το αγροτεμάχιό του.
 
Ένα ακόμα θέμα που εντοπίστηκε είναι ότι πολλές φορές δεν προσδιορίζεται γεωγραφικά η θέση του τεμαχίου, με αποτέλεσμα ένα γεωτεμάχιο που ανήκει στην κτηματική περιοχή Καλλιθέας, για παράδειγμα, να αναφέρεται ότι ανήκει στη Δημοτική ενότητα Θρυλορίου, ενώ βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ ανήκει στην τοπική κοινότητα Αμαράντων, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται επιπλέον οι κάτοχοι των ακινήτων, γιατί αυτά φαίνεται να ανήκουν σε διαφορετικές διοικητικές ενότητες.
 
Να σημειωθεί πως για την κτηματολόγηση το κόστος ανά δικαίωμα σε ακίνητο ανέρχεται σε 35 ευρώ. Αν όμως κάποιος έχει πάνω από 2 γεωτεμάχια στην ίδια διοικητική ενότητα, τότε πληρώνει μόνο για τα 2, ανεξάρτητα από πόσα καταχωρούνται.
 
Όμως, όταν, όπως στην προηγούμενη περίπτωση, κάποιος έχει ακίνητα σε μία διοικητική ενότητα, αλλά το σύστημα δείχνει πως έχει σε περισσότερες, τότε επιβαρύνεται περισσότερο. «Είναι ένα σοβαρό θέμα, το οποίο πρέπει να το δει τόσο ο ανάδοχος όσο και ο φορέας υλοποίησης, το Ελληνικό Κτηματολόγιο» τόνισε ο κ. Μουζακίδης, γιατί επιβαρύνεται ο πολίτης.
 
Όπως ανέφερε, σημαντικό είναι κάποιος να προσέξει τα δικαιώματά του επάνω σε ένα γεωτεμάχιο, είτε μέσω του συμβολαίου που έχει στο αρχείο του ή σε συμβολαιογράφο, και να προσκομίσει τα πιστοποιητικά μεταγραφής, που είναι απαραίτητα τόσο για τους μηχανικούς όσο και για τους δικηγόρους που ασχολούνται με την υπόθεση.
 
Επίσης χρειάζεται ΑΦΜ και το δελτίο ταυτότητας, που είναι σημαντικά για τις δηλώσεις ιδιοκτησίας. 

Σημαντικό και το καθεστώς ιδιοκτησίας 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου αναφέρθηκε και στα έγγραφα που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όσο αφορά τη χρησικτησία, ένα ζήτημα το οποίο αποτελεί σημαντικό θέμα, το οποίο έχει εντοπιστεί αρκετές φορές από τα μέλη του συλλόγου.
 
Θεωρεί λοιπόν σημαντικό να εντοπιστεί αν δηλώνεται το ακίνητο στο Ε9, αν παίρνει επιδότηση για το συγκεκριμένο, αν πρόκειται για γεωτεμάχιο, ή πότε έγινε η σύνδεσή του με ΔΕΗ και ύδρευση αν πρόκειται για ακίνητο, και παλιές οικοδομικές άδειες, για να αποδείξει κάποιος ότι κατέχει το ακίνητο.
 
Ειδική μνεία έκανε ο κ. Μουζακίδης στη διαφορά μεταξύ νομικών και τοπογραφικών ορίων, και πως αυτά μπορούν να προσαρμοστούν για τη δήλωση στο κτηματολόγιο.
 
Τα νομικά όρια είναι αυτά που προκύπτουν από τους τίτλους ιδιοκτησίας, όπως συμβόλαιο ή παραχωρητήριο, με τους τοπογράφους μηχανικούς να έχουν την υποχρέωση να μεταφέρουν τα νομικά όρια στην υφιστάμενη κατάσταση.
 
Εκεί κάποιες φορές διαπιστώνονται αποκλίσεις, μεταξύ δύο οικοπέδων ή αγροτεμαχίων. Βέβαια στα χωράφια τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά, μιας και τα όρια μπορούν  να μετακινηθούν μέσω ενός οργώματος, όμως στους οικισμούς, όπου έχουν κατασκευαστεί μαντρότοιχοι ή κτίρια, που «μπαίνουν» μέσα σε μια άλλη ιδιοκτησία, τότε θα πρέπει να βρεθεί λύση μεταξύ των ιδιοκτητών, διαφορετικά αρμόδια είναι τα αστικά δικαστήρια.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.