Εμφαση στις Ακαδημιες μεσω ενημερωτικων προγραμματων δινει η ΕΠΣ Θρακης

Πετυχημένο και με μεγάλη συμμετοχή το πρόγραμμα UEFA D - Τονίστηκε μεταξύ άλλων ο ρόλος του γονέα στην διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού εντός γηπέδου

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το καινοτόμο πρόγραμμα UEFA D, που διεξήχθη στις 9 και 10 Φεβρουαρίου στην Κομοτηνή στις εγκαταστάσεις της ΕΠΣ Θράκης, παρουσία πλήθους προπονητών, υπεύθυνων ακαδημιών αλλά και γονέων που επιθυμούσαν τη διεύρυνση των οριζόντων τους και φυσικά τον εμπλουτισμό των γνώσεων πάνω στο ευαίσθητο θέμα της λειτουργίας των ακαδημιών.

Προσφορά πρώτων βοηθειών, οργάνωση ακαδημίας, κώδικας συμπεριφοράς, πολιτική για την παιδική κακοποίηση, ψυχολογία και παρακίνηση νέων αθλητών ήταν μερικά από τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος από τους ομιλητές του προγράμματος, με τη δομή του προγράμματος να είναι προσαρμοσμένη από την ΕΠΟ υπό την καθοδήγηση της UEFA.
 
Ομιλητές του προγράμματος ήταν ο κ. Άγγελος Κυρανούδης, εκπαιδευτής ΕΠΟ και διδάσκων στο ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ, ο κ. Ιωάννης Γκίσης, καθηγητής του ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ και ο κ. Δημήτρης Γαργαλιάνος, καθηγητής του ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ.
 
Πριν την έναρξη του προγράμματος, μίλησε ο πρόεδρος της ΕΠΣ Θράκης κ. Μάνος Γαβριηλίδης, ο οποίος δεν έκρυψε την ικανοποίηση του για τη διοργάνωση του διήμερου προγράμματος UEFA D, που έχει ως στόχο να εμπλουτίσει τις γνώσεις των εμπλεκομένων στις ακαδημίες της περιοχής ενώ αποκάλυψε πως θα συνεχιστεί η προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση, έτσι ώστε η Ροδόπη να μπορέσει να αναδείξει ποδοσφαιριστές τα επόμενα χρόνια μέσα από συντονισμένη δουλειά.

Ιωάννης Γκίσης, Άγγελος Κυρανούδης «Επιτακτική η ανάγκη επιμόρφωσης των προπονητών των ακαδημιών» 

Για το πρόγραμμα UEFA D μίλησαν στον «ΠτΘ» δύο εκ των ομιλητών του προγράμματος, ο κ. Ιωάννης Γκίσης και ο κ. Άγγελος Κυρανούδης αναλύοντας το πρωτοποριακό πρόγραμμα της ΕΠΟ, εξηγώντας παράλληλα την ανάγκη της τακτικής επιμόρφωσης των προπονητών αλλά και το ρόλο που έχουν οι γονείς στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών τους εντός αγωνιστικών χώρων.
 
«Το πρόγραμμα UEFA D είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα της ΕΠΟ, εφαρμόζεται στον νομό για πρώτη φορά και απευθύνεται στις ακαδημίες. Ο καθένας έχει τη δυνατότητα να το παρακολουθήσει καθώς είναι άμισθο και είναι σημαντικό, διότι δίνει νέες τάσεις προς τις ακαδημίες, οι οποίες πρέπει να αναγνωρίζουν τα δεδομένα του ποδοσφαίρου» προλόγισε ο κ. Γκίσης σχετικά με το πρόγραμμα UEFA D για να συμπληρώσει ο κ. Κυρανούδης ότι «το πρόγραμμα ξεκίνησε πριν λίγο καιρό και θα πρέπει να το παρακολουθήσουν όλοι όσοι εμπλέκονται στο ποδόσφαιρο, προπονητές, γονείς, παράγοντες, ιδιοκτήτες ακαδημιών διότι δίνει ερεθίσματα για να μπορέσουν οι εμπλεκόμενοι να βοηθήσουν το αναπτυξιακό ποδόσφαιρο και το κάθε παιδί ξεχωριστά».

«Οι προπονήσεις ακαδημιών χρειάζονται ειδική μεθοδολογία και προσέγγιση»

Η θεματολογία του προγράμματος ήταν προσαρμοσμένη στις ανάγκες των ακαδημιών από την UEFA και περιελάμβανε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτών των ηλικιών, θέματα σχετικά με την ψυχολογία των μικρών ποδοσφαιριστών, την οργάνωση και διοίκηση μίας ακαδημίας με τον κ. Κυρανούδη να εξηγεί το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του προπονητή σε αυτές τις ηλικίες. «Ο ρόλος του προπονητή σε αυτές τις ηλικίες είναι καθοριστικός, καθώς εμπλέκεται καθημερινά και ασχολείται με τα παιδιά» τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά για να εξηγήσει πως «για αυτόν τον λόγο είμαστε εδώ. Τα τελευταία χρόνια με την είσοδο του UEFA C και τη γνώση που παίρνουν οι προπονητές από αυτό, πλέον υπάρχει κάποια γνώση σχετική πάνω στο αντικείμενο των παιδικών ηλικιών. Παλιότερα ο καθένας ασχολιόταν με τις παιδικές ηλικίες χωρίς να γνωρίζει ούτε στοιχειώδη πράγματα. Αυτό ήταν πολύ κακό στοιχείο, διότι ο καθένας χωρίς έστω μία πιστοποίηση μπορούσε να ασχοληθεί με τα παιδιά, μία ευαίσθητη ηλικία, που χρειάζεται ειδική μεθοδολογία και προσέγγιση όπως και προπόνηση. Πλέον τα πράγματα είναι καλύτερα. Επειδή γυρνάμε όλη την Ελλάδα και μιλάμε με όλες τις Ενώσεις, παρατηρούμε πως υπάρχουν βήματα βελτίωσης και μάλιστα εκεί που γίνονται περισσότερα UEFA C εκεί μαθαίνουμε και παρατηρείται πως σημειώνεται μεγαλύτερη πρόοδος σε αυτό το κομμάτι».

«Οι γονείς οφείλουν να καταλάβουν πως το καλό του παιδιού έρχεται μέσα από την ομαδική δουλειά»

Ένα μείζον πρόβλημα, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ακόμα μεγαλύτερο είναι το θέμα των γονέων στις κερκίδες και στο θέμα των παρεμβάσεων τους στις αποφάσεις των προπονητών. Για αυτό το θέμα ρωτήθηκε ο κ. Κυρανούδης, ο οποίος επισήμανε την αναγκαιότητα να δείξουν εμπιστοσύνη οι γονείς στο πρόσωπο των προπονητών τους εξηγώντας πως «ο γονέας θέλει το καλό του παιδιού του και πρέπει να καταλάβει πως αυτό δεν νοείται με τον τρόπο που το σκέφτεται. Το καλό θα έρθει μέσα από μία διαδικασία συνεργασίας με τον προπονητή και τους συμπαίχτες του. Το παιδί δεν είναι μόνο του, δεν προπονείται μόνο του. Όλοι μαζί διαμορφώνουν την προσωπικότητα του παιδιού. Ο γονέας οφείλει να εμπιστευτεί το παιδί του σε αυτούς που ασχολούνται με αυτό, να τους δώσει το χρόνο και να τους βοηθήσει. Πώς θα γίνει αυτό; Αυτά θα συζητηθούν μέσα από προτάσεις και tips στο διήμερο. Πρέπει να καταλάβουν πως μόνο όταν οι γονείς είναι αρωγοί στην προσπάθεια αυτή βοηθούν την εξέλιξη του παιδιού. Σε κάθε άλλη περίπτωση προκαλούν προβλήματα».
 
Κλείνοντας την συζήτηση, ο κ. Γκίσης αισθάνθηκε την ανάγκη να ευχαριστήσει την ΕΠΣ Θράκης για την φιλοξενία και την ΕΠΟ για την εφαρμογή αυτού του προγράμματος, που συμβάλλει στην επίτευξη της επιθυμητής προόδου ενώ ο κ. Κυρανούδης επισήμανε την αναγκαιότητα στήριξης τέτοιων δράσεων υπογραμμίζοντας πως «αυτήν την προσπάθεια οφείλουν να την αγκαλιάσουν οι παράγοντες και οι γονείς των ακαδημιών και να γίνονται και άλλου τέτοιου είδους διαλέξεις και μικροσεμινάρια και από τις ίδιες τις ακαδημίες, για να ενημερώνονται οι γονείς για να βοηθούν στη βελτίωση των παιδιών τους, γιατί είναι ένας παράγοντας που είναι σημαντικός στην ανάδειξη του παιδιού και στην ποδοσφαιρική εξέλιξη του παιδιού».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.