Η συγκλονιστικη περιηγηση στο ημετερον αλλα και στο «αλλον» της ισχυος

Με αφορμή την νέα επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία

Δυο εικόνες πλήρεις συμβολισμών μας χάρισαν τα ρεπορτάζ από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Φανάρι.
 
Δυο εικόνες την αξία των οποίων  μπορούν καλύτερα να αντιληφθούν οι προσφυγικής καταγωγής πληθυσμοί των αποκαλούμενων νέων χωρών, οι ανταλλαγέντες χριστιανοί έλληνες και τούρκοι μουσουλμάνοι, οι κατά κυριολεξίαν γείτονες πληθυσμοί με τον χώρο της καθ’ημάς ανατολής, οι κάτοικοι των περιοχών όπου λειτουργεί για περισσότερο από ένα αιώνα τώρα η έννοια της ειρηνικής συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων, ελληνικής και τούρκικης καταγωγής πληθυσμών, όπως η Κομοτηνή και λιγότερο η Ξάνθη.
 
Δυο εικόνες, εκ των οποίων η μια είναι αυτή στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, με τη συνοδεία του αξιωματούχου της τουρκικής Δημοκρατίας κ.Ιμπραήμ Καλίν και της αγγλομαθούς ξεναγού. Μια εικόνα όπου ήταν πασίδηλη η δύναμη του πολιτισμού. Στο  βλέμμα προς τα άνω του πρωθυπουργού αλλά και στον σεβασμό του κ. Καλίν και της ξεναγού στα κραταιά σύμβολα μιας άλλης μεγάλης θεολογικής παράδοσης, διαφορετικής από τη δική τους, της χριστιανικής. Ήταν έτσι ιδιαίτερα εκφραστικός ο τόνος σεβασμού στις επεξηγήσεις του κ. Καλίν για την απεικόνιση του Ιησού Χριστού και της μητέρας του Παρθένου Μαρίας, όπως ανέφερε, στις εικονογραφήσεις του Ναού, οι οποίες, όπως ο ίδιος εξήγησε, σώθηκαν επειδή ήταν κάτω από τους σοβάδες που πρόσθεσαν οι οθωμανοί. Από τα ωραία επίσης η κατανόηση της παρουσίας της γάτας από τον έλληνα πρωθυπουργό, καθότι η γάτα ήταν αγαπημένη συντροφιά του Προφήτη, και στην ανατολή, αλλά και σε άλλους χώρους Μουσείων, η παρουσία τους δεν θεωρείται προσβλητική.  


 
Η δεύτερη εικόνα, η επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, μια Σχολή καύχημα και ζέουσα ανάμνηση στην καρδιά αλλά και στα χείλη των ανθρώπων που μαθήτευσαν εκεί, μεταξύ των οποίων και ο ρωμιός θεολόγος και δικός μας συμπολίτης Συμεών Σολταρίδης.
 
Μια επίσκεψη πενήντα παρά κάτι χρόνια μετά από το 1971 που έκλεισε η Σχολή της Χάλκης, και μια επίσκεψη που υπενθύμισε τη μεγάλη σημαντικότητα της Σχολής ως σχολείου αλλά  και ως κραταιάς πνευματικής στέγης των απανταχού Ορθοδόξων.
 
Μια Σχολή στην οποία αναφέρθηκε και ο κ. Ερντογάν όταν την επισκέφθηκε ως μαθητής του γυμνασίου, αλλά τη λειτουργία της «αντάλλαξε» με την ελεύθερη εκλογή των μουφτήδων της Θράκης, δίσημο λόγο εκφέροντας, αφού γνωρίζει πολύ καλά την εμβέλειά της και το πνευματικό και πολιτισμικό της κύρος.
 
Γιατί τώρα όλα αυτά; Για να εξάρουμε τη στρατηγική του πρωθυπουργού να αξιοποιήσει σ’ αυτό το νέο δύσκολο διπλωματικά ταξίδι─ στην ατζέντα συμπεριελήφθησαν  το κυπριακό, τα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας και του προσφυγικού─  πολιτισμικά σύμβολα κύρους, εκεί όπου η ρωμιοσύνη είναι διακριτά αλλά και δυναμικά παρούσα, με τρόπο αξεπέραστο μάλιστα. Πολιτισμικά σύμβολα η ιστορική καταγωγή  των οποίων είναι το μόνο που διαθέτουμε, αφού πρόκειται για μνημεία-σύμβολα του παγκόσμιου πολιτισμού, στην αισθητική τελειότητα των οποίων η ανθρωπότητα υποκλίνεται.
 
Κοντά σ’ αυτές τις δυο εικόνες, οφείλουμε να εξάρουμε και τη συνέχεια, καθότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Μουσείο Ντολμά Μπαξέ περίτρανα επιβεβαίωσε εκείνο που όλοι οι έλληνες ηγήτορες θα ήθελαν να διδάξουν στο λαό τους: τον σεβασμό και την απεριόριστη εκτίμηση προς τον πολιτισμό του «άλλου», που μπορεί να είναι διαφορετικός αλλά είναι επίσης αξεπέραστος.
 
Όσο για το δικό μας συμπέρασμα; μόνον ο πολιτισμός, η υπομονή όπως έλεγε ο ποιητής ─Μεγάλο πράμα η υπομονή, / αχ μας την έπεμψε ο Θεός, / κλει θησαυρούς κι εκείνη─ ή οι υπομονές όπως λένε οι αγιορείτες καλόγεροι,  η παρρησία και κυρίως ο διάλογος είναι τα μόνα μέσα που διαθέτει σήμερα ο ελληνισμός, και είναι αυτά μόνον που μπορεί να προτάσσει και απέναντι σε μια μεγάλη γεωστρατηγικά και ισχυρή μεσογειακή δύναμη ─αν και με πολλά μέτωπα ανοικτά─ όπως η Τουρκία.    

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.