Το στοιχημα της συμμετοχης

Απαρατήρητα

Θερμής ανταπόκρισης έτυχε το χθεσινό πρώτο θέμα της έντυπης έκδοσης του «ΠτΘ» που αφορούσε στο Ίδρυμα Παπανικολάου και την υφιστάμενη κατάστασή του. Για όσους ενδεχομένως δεν το παρακολούθησαν αφορμή για το εν λόγω ρεπορτάζ στάθηκαν οι σοβάδες του περιστυλίου που λίγο έλειψαν να μας πέσουν στο κεφάλι διερχόμενοι από το σημείο.
 
Το ρεπορτάζ συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού ενώ κοινοποιήθηκε και από διαδικτυακές ομάδες όπως το  facebooκικό προφίλ «Εδώ Κομοτηνή»,  επί του οποίου μάλιστα αναπτύχθηκε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση τόσο για ίδρυμα Παπανικολάου και την μη ορθή, σύμφωνα και με τις επιθυμίες του ιδρυτή του Νικολάου Παπανικολάου, αξιοποίησή του, όσο και για την γενικότερη τύχη των κληροδοτημάτων και των ιδρυμάτων της πόλης μας.
 
Χαρακτηριστικό το αίτημα για την εκκίνηση της δημόσιας συζήτησης για την κατάσταση στην οποία αυτά σήμερα βρίσκονται αλλά και την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους, από τους ίδιους τους πολίτες της Κομοτηνής και της Ροδόπης γενικότερα, οι οποίο όπως αναγράφεται καταληκτικά και στο σχετικό άρθρο φέρουν και μερίδιο ευθύνης, δεδομένης της δωρεάς προς την πόλη και τους πολίτες της.
 
Εξαιρετικά σημαντική και η τοποθέτηση του κ. Χρήστου Τερζίδη, με διπλή ιδιότητα, αυτής του διαδόχου του αείμνηστου Νικολάου Παπανικολάου και αυτήν του προέδρου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης, ο οποίος γνωστοποίησε ότι οι όποιες προσπάθειές του στο παρελθόν για την κινητοποίηση των αρμοδίων απέβησαν άκαρπες. Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε «παρών» στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για τη διαχείριση του ιδρύματος, όπως υπογράμμισε «με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος της πόλης και των επισκεπτών της και σύμφωνα βεβαίως προς την επιθυμία του ευεργέτη», εκκινώντας ενδεχομένως  έστω και ατύπως το προσδοκώμενο του όλου σχολίου, ήτοι την συνειδητοποίηση της αξίας των κληροδοτημάτων του τόπου μας και παράλληλα και των ευθυνών που συνοδεύουν τις παρακαταθήκες αυτές, αν μη τι άλλο απουσία πολιτικής θέλησης, από εμάς τους πολίτες.
 
Θα υπάρξει άραγε συνέχεια;
Ευελπιστούμε! N.B.
 
Υ.Γ.: Και ως υστερόγραφο η τρυφερή μαρτυρία facebooκικής σχολιάστριας που είχε γνωρίσει τον αείμνηστο δωρητή Νικόλαο Παπανικολάου.
«Γείτονάς μου ο κ.Παπανικολάου, όταν του έλεγαν να υιοθετήσει ένα παιδάκι αυτός απαντούσε ότι με το Ίδρυμα που θα φτιάξει θα υιοθετήσει όλα τα παιδιά της Κομοτηνής (απ’ την πλευρά της μόρφωσης),  αλλά υπάρχουν παιδιά που άλλα δεν ξέρουν εάν υπάρχει τέτοιο ίδρυμα και άλλα πού βρίσκεται… Λυπάμαι.»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.