Τιμησε τον Κωνσταντινο Καραθεοδωρη ο Συνδεσμος Φιλων Καραθεοδωρη

Με επιμνημόσυνη δέηση στην Εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κομοτηνή

Επιμνημόσυνη δέηση για την επέτειο θανάτου του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή πραγματοποιήθηκε, μετά από πρωτοβουλία του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή, το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου στην Εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου μετά τη Θεία Λειτουργία, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα.
 
Το επιμνημόσυνο μήνυμα του Συλλόγου ανέγνωσε ο πρόεδρος του κ. Σάκης Λιπορδέζης, ο οποίος σημείωσε πως στις 2 Φεβρουαρίου, πριν από 69 χρόνια, εξέλιπε το πνεύμα του σπουδαίου και ξεχωριστού επιστήμονα Κ. Καραθεοδωρή βυθίζοντας στο πένθος την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, με τις περισσότερες Ακαδημίες να σπεύδουν να ανακοινώσουν για το θάνατό του σκιαγραφήματα του μεγαλείου της προσωπικότητάς του και του μεγέθους της επιστημονικής οντότητάς του.
 

Αφού ανέγνωσε αποσπάσματα των ανακοινώσεων αυτών, ο κ. Λιπορδέζης τόνισε πως ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή υπήρξε μία σπανίζουσα μορφή στην ιστορία της επιστήμης, όπου η δυσθεώρητου ύψους επιστημονική του οντότητα, συναγωνίζεται αυτήν που αφορά τον άνθρωπο Καραθεοδωρή, τον φιλόστοργο οικογενειάρχη, τον σεμνό ώριμο πολίτη της κοινωνίας, τον φιλόπατρη στο επίπεδο του άδολου και ανιδιοτελούς οραματιστή.
 
«Η συγκρότηση ενός τέτοιου αδαμάντινου χαρακτήρα σε συνδυασμό με μια υγιώς αναπτυσσόμενη φιλοδοξία, που είχε τα θεμέλιά της στο ταλέντο του και τον ευφυή νου, δεν μπορούσε παρά να προδιαγράψει λαμπρή φωτοδότρα πορεία, άστρου φωτεινού που μας φωτίζει ακόμα και σήμερα με φως ελληνικό και οικουμενικό και μας κάνει περήφανους», τόνισε.
 

«Από τέτοια πρότυπα έχουν ανάγκη οι μαθητές για να ζυμώσουν τα όνειρά τους, τους στόχους τους και τη ζωή τους» σημείωσε, και το γεγονός ότι η πόλη της Κομοτηνής αναδεικνύει αυτόν τον πολύφωτο αστέρα της επιστήμης, χωρίς αυτός να έχει γεννηθεί σ’ αυτή την πόλη, της προσδίδει σύμφωνα με τον κ. Λιπορδέζημία ιδιαίτερη αίγλη όσον αφορά την πνευματικότητά της, την οποία εισέπραξε με το παραπάνω, όπου κι αν ταξίδεψε στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
 
«Διότι το να αναδείξει μία πόλη μια μορφή με καταγωγή από αυτήν είναι το πλέον αυτονόητο, αλλά το να ανοίγει έναν λησμονημένο αδαπάνητο εθνικό πνευματικό θησαυρό για τα νιάτα της Ελλάδας και τους νέους επιστήμονες είναι τουλάχιστον μεγαλειώδες» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.