Προβλημα ο περιορισμος της χρηματοδοτησης των Συνεδριων για το Τμημα Ιστοριας και Εθνολογιας

Θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της εξωστρέφειας του τμήματος τόνισε ο πρόεδρος του Τμήματος κ. Μανόλης Βαρβούνης

Την ανάγκη να μην περιοριστεί η χρηματοδότηση συνεδρίων, ιδιαιτέρως όσων έχουν διεθνή προσανατολισμό, τόνισε ο πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας κ. Μανόλης Βαρβούνης.
 
Ο κ. Βαρβούνης αναφέρθηκε στο θέμα των συνεδρίων, αλλά και άλλων ζητημάτων που έχουν προκύψει, κατά τη διάρκεια της κοπής βασιλόπιτας του Τμήματος την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου, πριν την συνέλευση του τμήματος παρουσία των μελών ΔΕΠ, του επιστημονικού προσωπικού του τμήματος καθώς και του διοικητικού προσωπικού, παρουσία της Αντιπρύτανη κ. Ζωής Γαβριηλίδου και της Κοσμητόρισσας κ. Πηνελόπης Καμπάκη-Βουγιουκλή.
 
Τη βασιλόπιτα ευλόγησε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, που ευχήθηκε υγεία και δύναμη προτρέποντας τους όπως ο Μέγας Βασίλειος με τη ζωή, τα συγγράμματα και το ήθος του κόσμησε το ήθος των ανθρώπων, να κάνουν το ίδιο και αυτοί για τους μαθητές τους. 

Θετικό το 2018 

Ο κ. Βαρβούνης σημείωσε πως το 2018 έκλεισε με πολύ θετικό πρόσημο, με το Τμήμα να προχωρά ακόμα περισσότερο σε πολλά θέματα, με πολλές δράσεις να έχουν σχεδιαστεί και για την επόμενη χρονιά. Πρώτος και κύριος στόχος τους αυτή την περίοδο, είναι η πιστοποίηση του προγράμματος σπουδών, ενώ έχουν διοργανώσει πολλά συνέδρια, με μεγάλη εξωστρέφεια και την υπογραφή πρωτοκόλλων συνεργασίας με πολλά ξένα πανεπιστήμια.
 
«Προσπαθήσαμε να συνεχίσουμε την πορεία, που ξεκινήσαμε κυρίως ως συλλογικό έργο το 2010, όταν αποφασίσαμε να αλλάξουμε κάποια πράγματα στο τμήμα με πρώτο τον κ. Χατζόπουλο ως πρόεδρο και στη συνέχεια πρώτο Κοσμήτορα της Σχολής» ανέφερε ο κ. Βαρβούνης, σημειώνοντας πως όλοι οι συνάδερφοι βοήθησαν ώστε να φτάσουν σε αυτό το αποτέλεσμα. 

Αδικία σε προσωπικό και συνέδρια 

Πάντως μετέφερε προς την εκπρόσωπο των πρυτανικών αρχών, κ. Γαβριηλίδου,την αίσθηση της αδικίας που νιώθουν από τη διοίκηση του πανεπιστημίου, επικεντρώνοντας σε τρία σημεία.
 
Το πρώτο είναι ότι αποτελούν ίσως το μοναδικό τμήμα της Κομοτηνής, από το οποίο έγιναν μετακινήσεις βασικού προσωπικού, χωρίς να ερωτηθεί το τμήμα, κάτι που δυσχεραίνει τη λειτουργία του.
 
Το δεύτερο είναι το κόψιμο της χρηματοδότησης των Συνεδρίων, μιας και όπως σημείωσε, οι ανθρωπιστικές επιστήμες έχουν λίγα αντικείμενα που μπορούν να πάρουν μεγάλα προγράμματα και έτσι η εξωστρέφεια του τμήματος περνά μέσα από τα συνέδρια. «Αν αυτά αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο που θα αντιμετωπιστούν συνέδρια άλλων σχολών που έχουν τη δυνατότητα να πάρουν προγράμματα ή να υποστηριχθούν από εταιρείες, δεν μπορούμε να επιβιώσουμε», τόνισε ο κ. Βαρβούνης. Ζήτησε δε να γίνεται αξιολόγηση των συνεδρίων και τα διεθνή ή όποια έχουν μεγαλύτερο επιστημονικό αντικείμενο και εύρος εισηγητών να χρηματοδοτούνται.
 
Το τρίτο είναι η ηλεκτρονική γραφειοκρατία, με την οποία, στο όνομα της εξοικονόμησης, μετακυλίεται δουλειά στα μέλη ΔΕΠ, τα οποία δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά από την οποία κρίνονται, δηλαδή την έρευνα, τη διδασκαλία και τη συγγραφή.
 
«Ξέρω ότι πολλά από αυτά δεν είναι δική σας υπαιτιότητα, και πολλά από αυτά είναι από το κράτος μας και το υπουργείο, πλην όμως πρέπει να αντιμετωπιστούν με κάποιο τρόπο» ανέφερε ο πρόεδρος του τμήματος, σημειώνοντας με νόημα πως τα πανεπιστήμια υποτίθεται πως έχουν το αυτοδιοίκητο, το οποίο το ελληνικό κράτος θυμάται όταν είναι να τους πάει στα δικαστήρια για αποφάσεις τους και το ξεχνά όταν πράγματι πρέπει να αυτοδιοικηθούν.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.