Συνεχιζουν να προσπαθουν, παρα τις αντιξοοτητες, οι συνταξιουχοι ΟΑΕΕ της Ροδοπης

Σημαντικό ζήτημα η δραματική μείωση των συντάξεων χηρείας αλλά και οι καθυστερήσεις στην απόδοση συντάξεων, τονίζει ο πρόεδρος Γ. Κεραμιτζής

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν να βρίσκονται όσο μπορούν, παρά τις δυσκολίες, είναι οι συνταξιούχοι ΟΑΕΕ Ροδόπης, που έκοψαν την βασιλόπιτά τους το Σάββατο 19 Ιανουαρίου στο κέντρο Diamond.
 
Οι συνταξιούχοι, παρόλο το οικονομικό πρόβλημα που τους μαστίζει, συνεχίζουν να κόβουν την βασιλόπιτά τους, σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιώργος Κεραμιτζής, που τόνισε πως οι συνταξιούχοι, τα περήφανα γηρατειά όπως τους είχε αποκαλέσει ο Ανδρέας Παπανδρέου, έχουν χάσει την αξιοπρέπειά τους.
 

Η σύνταξη πολλές φορές, ανέφερε, δεν φτάνει ούτε για το μισό μήνα, παρόλα αυτά συνεχίζουν να προσπαθούν να φέρουν τον κόσμο κοντά τους, όμως δυστυχώς βλέπουν πως ο κόσμος έρχεται μόνο σε εκδηλώσεις, χορούς και εκδρομές, αλλά δεν εμφανίζονται στις κινητοποιήσεις για τα δικαιώματα και τις συντάξεις τους.
 
Το θετικό είναι πως έχουν πλέον τη δική τους στέγη, όμως παρόλο που έχουν παρουσία και βρίσκεται κοντά στο κέντρο, πάλι ο κόσμος δεν τους προσεγγίζει, και μόνο πρόσφατα, που έγιναν οι αιτήσεις για τις συντάξεις, υπήρξε κάποιο ενδιαφέρον, και αυτό όμως δεν ήταν πολύ μεγάλο. 

Πενιχρές συντάξεις και αυτές… καθυστερούν 

Ο κ. Κεραμιτζής σημείωσε πως υπάρχουν πολλοί συνταξιούχοι που βλέπουν καθυστερήσεις στην απόδοση των συντάξεών τους, με την αναμονή σε μερικές περιπτώσεις να φτάνει και τα 3 χρόνια, και ζούνε με το έναντι των 200-300 ευρώ.
 

Ο ίδιος τόνισε πως πρέπει να δίνεται σύνταξη, αυτή που αναλογεί και να μην λαμβάνονται υπόψη οι οφειλές, την ώρα που πολλοί έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα αλλά δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη λόγω οφειλών.
 
Με την έλευση όμως της εκλογικής περιόδου, ελπίζουν πως θα γίνουν κάποιες ρυθμίσεις, ώστε να διευκολυνθούν, ενώ το ίδιο περιμένει να συμβεί και με τα αναδρομικά που διεκδικούνται. Ο ίδιος δεν θεωρεί πως πρόκειται ποτέ να αποδοθεί αυτό το ποσό, μιας και είναι πολύ μεγάλο, όμως πιστεύει πως τελικά θα δοθούν κάποια «δώρα» και άλλα θα δοθούν σε βάθος πενταετίας.
 

Μεγάλο πρόβλημα όμως αποτελεί η δραματική μείωση των συντάξεων χηρείας, που περικόπτεται κατά 50%, και έτσι σε πολλές περιπτώσεις όταν συνταξιούχοι έπαιρναν 150 ευρώ, μετά το θάνατό τους η σύνταξη περιορίζεται στο μισό.
 
«Κάνω μια ερώτηση σε αυτούς που κάνουν αυτή την περικοπή, τι μειώθηκε από τα έξοδά του, μειώθηκε το ρεύμα, το πετρέλαιο, τα τέλη ή ο ΕΝΦΙΑ; Μόνο ένα πιάτο φαγητό και ένας άνθρωπος μειώθηκε, πως θα ζήσει αυτή η γυναίκα με 300 ευρώ το μήνα;» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.