80 εκ. ευρω θα κοστισει το νεο Νοσοκομειο Κομοτηνης

Συνεχίζει η διοίκηση να συντηρεί το παλιό Νοσοκομείο, ώστε να παρέχονται οι μέγιστες υπηρεσίες - Μηδενική ανοχή σε ανεπίτρεπτες συμπεριφορές και την εργασιακή κακοποίηση στο Νοσοκομείο Κομοτηνής

Το παρόν και το μέλλον του Νοσοκομείου Κομοτηνής, και τις δράσεις που προτίθεται να ακολουθήσει η διοίκηση στο διάστημα της κατασκευής του νέου Νοσοκομείου, περιέγραψε ο διοικητής του Νοσοκομείου Κομοτηνής κ. Γιώργος Φιλιππίδης στην ομιλία του τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου στο Σύλλογο Φίλων Νοσοκομείου Κομοτηνής
 
Ο κ. Φιλιππίδης ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στις εργασίες προόδου κατασκευής του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, ένα έργο πνοής για τον τόπο που αναμένεται να ξεκινήσει τους πρώτους μήνες του 2019 χάρη στη μεγάλη Εθνική Ευεργεσία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
 
Τα σχέδια και οι μελέτες κατασκευής του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, τα οποία φέρουν τη σφραγίδα του διεθνούς φήμης Αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, με τη συνεργασία και καθοδήγηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Τζον Χόπκινς των Η.Π.Α., το οποίο ως σύμβουλος σε θέματα Υγείας παρείχε πολύτιμες συμβουλευτικές υπηρεσίες ώστε το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής να είναι ένα νοσοκομείο πρότυπο, με διεθνείς προδιαγραφές και να τηρεί όλα τα ιατρικά πρωτόκολλά και της επιταγές της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης και δεοντολογίας, έχουν ήδη εγκριθεί.
 
Η υψηλή ποιότητα των μελετών αλλά και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι, σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη, ένα Νοσοκομείο σύγχρονο, λειτουργικό, οικολογικό, που θα μπορεί να συντηρηθεί και να εξοικονομεί πόρους από την περιστολή των λειτουργικών δαπανών, ενεργειακά αυτόνομο, με δικές του παραγωγικές μονάδες, που ταυτόχρονα όμως θα προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, όχι μόνο για τη Ροδόπη αλλά για όλη την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
 
Σε αυτό άλλωστε οφείλεται το γεγονός πως ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 55 εκ. ευρώ, τελικά μπορεί να αγγίξει και τα 80 εκατομμύρια με βάση τα νέα σχέδια και τις σχεδιασθείσες καινοτομίες που κτηριολογικά θα φέρει, τον υπερσύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και τις ξένες για τα ελληνικά δεδομένα ανέσεις για τους χρήστες υπηρεσιών υγείας, την φιλικότητα προς το περιβάλλον και την έμφαση στο πράσινο στοιχείο του εξωτερικού του χώρου, οι οποίες έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις αρχικές προσδοκίες.
 
Την επιπλέον αύξηση θα καλύψει το Ίδρυμα, με τις εργασίες κατασκευής, μετά τις εργασίες καθαρισμού του οικοπέδου που έγιναν με τη συνδρομή του ελληνικού στρατού, αλλά και τις εργασίες εδαφολογικών μελετών και μελετών ηχορύπανσης, να αναμένονται τους επόμενους μήνες. 

Συνεχίζεται η συντήρηση του παλιού κτιρίου 

Όσο για το υφιστάμενο κτίριο, αυτό θα πρέπει μέχρι την κατασκευή του νέου κτιρίου με κάθε τρόπο να συντηρείται και να είναι απολύτως ασφαλές και ωφέλιμο τόσο ιατρικά, όσο και κοινωνικά, για τους ασθενείς, τους συνοδούς τους και το προσωπικό που το χρησιμοποιεί καθημερινά.
 
Επίσης συνεχίζονται τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και διασυνοριακές συνεργασίες, οι οποίες είχαν ξεκινήσει πριν την εξαγγελία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για κατασκευή νέου Νοσοκομείου στην Κομοτηνή, οι οποίες θα υλοποιηθούν.
 
Τίποτα από όσα προμηθεύτηκαν και θα προμηθευτούν δεν πρόκειται να πάει χαμένο, μιας και ή θα αξιοποιηθούν στο νέο Νοσοκομείο ή θα δοθούν προς όμορα Νοσοκομεία που θα τα έχουν ανάγκη, μετά την κατασκευή του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής, στο οποίο θα υπάρχει νέος υπερσύγχρονος εξοπλισμός.  

Αυξάνεται το προσωπικό 

Καλή είναι όμως η εικόνα που παρουσιάζει το Νοσοκομείο τόσο από άποψη οικονομικών όσο και στελέχωσης. Σύμφωνα με τα όσα παρέθεσε ο κ. Φιλιππίδης, το 2018 ο Προϋπολογισμός του Νοσοκομείου Κομοτηνής έκλεισε στα 23.527.514,76 ευρώ, με όριο δαπανών τα 7.392.000 ευρώ. Τα αποθεματικά του Νοσοκομείου ανέρχονται στα 5.867.592,90 ευρώ, ενώ είναι πληρωμένες όλες οι οφειλές προς ιδιώτες, πλην αυτών που εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις ή ειδικές επιχορηγήσεις από το Υπουργείο Υγείας για την αποπληρωμή τους.
 
Το Γ.Ν. Κομοτηνής κατάφερε μέσα στο 2018 να πληρώνει τις υποχρεώσεις του μέσα σε 40 περίπου ημέρες από την προμήθεια των αναλώσιμων υλικών, χρονικό διάστημα που για τις συνθήκες της αγοράς θεωρείται ως «πληρωμές τοις μετρητοίς».
 
Όσο για τον τομέα του προσωπικού το τελευταίο διάστημα το Νοσοκομείο ενισχύθηκε με προσλήψεις 11 μονίμων ειδικών ιατρών, ενώ μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να διοριστούν ακόμα 6 μόνιμοι ειδικοί ιατροί που θα διατεθούν αποκλειστικά για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου.
 
Πέρα από το παραπάνω μόνιμο προσωπικό στο Νοσοκομείο προσλήφθηκαν 13  νέοι Ειδικοί Επικουρικοί Ιατροί και ανανεώθηκαν οι συμβάσεις για άλλους 7 που προσέφεραν για χρόνια τις υπηρεσίες τους στο Νοσοκομείο. Επίσης το Νοσοκομείο συνεργάζεται με 5 εξωτερικούς ιατρούς με Συμβάσεις Ανεξαρτήτων Υπηρεσιών, οι οποίοι καλύπτουν ανάγκες ειδικοτήτων που έλλειπαν για χρόνια από το Νοσοκομείο.
 
Όσον αναφορά το Νοσηλευτικό Προσωπικό, έγιναν 12 προσλήψεις μονίμων νοσηλευτών, ενώ 25 νοσηλευτές απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και 2 με Συμβάσεις Έργου, την τελευταία διετία. Στο παραϊατρικό προσωπικό διορίστηκαν 7 νέοι μόνιμοι υπάλληλοι, ενώ άλλοι 7 εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η Διοικητική υπηρεσία ενισχύθηκε, επίσης, με 6 νέους μόνιμους υπαλλήλους, ενώ άλλοι 3 εργάζονται με σχέση ορισμένου χρόνου, την τελευταία διετία.
 
Στόχος και για το 2019 είναι η διεκδίκηση μόνιμων θέσεων εργασίας για αυτές τις κατηγορίες προσωπικού ως βασική προϋπόθεση για την παροχή αναβαθμισμένων ποιοτικά υπηρεσιών υγείας.

Μηδενική ανοχή σε αρνητικές συμπεριφορές 

Ο κ. Φιλιππίδης σημείωσε πως δεν θέλει να ωραιοποιεί καταστάσεις, και δεν είναι εύκολο να αντιστραφεί μέσα σε 2-3 χρόνια μια ομολογουμένως αρνητική εικόνα που βρήκε να υπάρχει στην τοπική κοινωνία για το Γ.Ν. Κομοτηνής, ελπίζει όμως πως όλες οι προσπάθειες θα οδηγήσουν σε αναστροφή της εικόνας.
 
Πάντως επισήμανε την ανάγκη να αλλάξει η νοοτροπία αντιμετώπισης του ασθενή από το θεραπευτικό προσωπικό, στο οποίο έχει τονίζει πως τα θέματα συμπεριφοράς προς τους ασθενείς και τους συνοδούς τους είναι το σημαντικότερο. «Ο ασθενής προσέρχεται ευάλωτος στο Νοσοκομείο, ψυχολογικά αδύναμος και θέλει να βρει μια συμπαράσταση και κατανόηση στο πρόβλημά του. Όσο την βρίσκει τόσο περισσότερο αυξάνεται η εμπιστοσύνη και η ικανοποίησή του προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και κατ’ επέκταση στο Φορέα του Νοσοκομείου» εξήγησε ο ίδιος.
 
Αυτό βέβαια τόνισε πως δεν δίνει άλλοθι στους χρήστες υπηρεσιών υγείας που εκδηλώνουν εριστικές και αρνητικές συμπεριφορές προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Μάλιστα υπογράμμισε πως μια σημαντική πλειοψηφία ευσυνείδητων υπαλλήλων του Νοσοκομείου, που δουλεύει με αυταπάρνηση και υψηλή αίσθηση του καθήκοντος, βρίσκεται συχνά αντιμέτωπη με ανεπίτρεπτες συμπεριφορές και με εργασιακή κακοποίηση, από ασυνείδητους ασθενείς και συνοδούς που συχνά επιτίθενται λεκτικά και σπάνια σωματικά προς το προσωπικό, χωρίς καμία αφορμή και χωρίς να έχουν καμία αίσθηση για το πού βρίσκονται. Χωρίς να αντιλαμβάνονται πως υπάρχει ένα επείγον πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί πιο άμεσα από το δικό τους, αλλά και τη στοιχειώδη παιδεία να φερθούν πολιτισμένα στον ευαίσθητο χώρο ενός Νοσοκομείου.
 
Για όλους αυτούς υποσχέθηκε ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπονται από την ελληνική πολιτεία και όσοι διαταράσσουν την εργασιακή ειρήνη του Νοσοκομείου θα βρίσκονται από εδώ και στο εξής ενώπιων των αρμοδίων αρχών.
 
«Τα περιθώρια ανοχής και για την μία και για την άλλη πλευρά έχουν πλέον εξαντληθεί.Ο Υγειονομικός Πολιτισμός επιτάσσει μία αποτελεσματική και αξιοπρεπή νοσηλεία για όλους, αλλά και μια υγιή εργασιακή κατάσταση για κάθε εργαζόμενο, από την Καθαρίστρια μέχρι τον Διευθυντή Κλινικής» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.