Μαθηματα απο το μεσοπολεμο για το Ευρωπαικο παρον

Ανέτρεξαν στα γεγονότα του Μεσοπολέμου τα μέλη του Α΄ΚΑΠΗ Κομοτηνής - Σημαντική τόσο η αναμόχλευση της μνήμης, αλλά και η ευαισθητοποίηση των νεότερων για την ιστορία τόσο της Ευρώπης όσο και του τόπου τους

Να αφυπνιστούν οι μνήμες των παλιότερων, αλλά και να ανακαλύψουν οι νεότεροι τις συνδέσεις του παρελθόντος με το παρόν θέλουν το Europe Direct Κομοτηνής και ο μη κερδοσκοπικός Οργανισμός «OCTANΟUS», που σε συνεργασία με το Κέντρο Μέριμνας και Αλληλεγγύης του Δήμου Κομοτηνής, πραγματοποίησαν εκδήλωση την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου στο 1ο ΚΑΠΗ Κομοτηνής με τίτλο «Ας ανατρέξουμε στα γεγονότα του Μεσοπολέμου, στην Ευρώπη του χθες και του σήμερα».
 
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε προβολή της μαγνητοσκοπημένης θεατρικής παράστασης με τίτλο «INTERMEZZO» και ακολούθησε συζήτηση, με την συμμετοχή νέων ανθρώπων, σχετικά με τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα και την Ευρώπη, την περίοδο του Μεσοπολέμου.
 
Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής, που γίνεται στο πλαίσιο του σχεδίου εργασίας με τίτλο Η Επόμενη Μέρα, «The DayAfter» με στόχο να φωτίσει πτυχές του Μεσοπολέμου και να ερεθίσει την σκέψη προς τα σημερινά διακυβεύματα, είναι να αφυπνιστεί  η μνήμη των παλαιότερων, να ευαισθητοποιηθούν οι νεότεροι και να ανακαλυφθούν πιθανές συνδέσεις του παρελθόντος με το παρόν. 

Σημαντικά τα ερεθίσματα 

Αυτό που είναι σημαντικό, σημείωσε η κ. Λουίζα Σαλτσίδου, είναι πως στην εκδήλωση συμμετέχουν, εκτός από τα μέλη του ΚΑΠΗ, και νεότεροι άνθρωποι που μέσα από την παράσταση θα πάρουν ερεθίσματά για μια ιστορική περίοδο που σημάδεψε την Ευρώπη και το μέλλον της.
 
Με δεδομένο ότι η ΕΕ βρίσκεται σε μια δύσκολη καμπή, αμφισβητείται και θα κριθεί το μέλλον της στις επόμενες Ευρωεκλογές, θεωρεί σημαντικό και δεν πρέπει να παραβλέπονται τα επιτεύγματα της ΕΕ, ένα από τα οποία είναι η Ειρήνη που επικρατεί στην Ευρώπη τα τελευταία 70 χρόνια.
 

Αυτό είναι σημαντικό, και αυτό πρέπει να γνωρίσουν οι νεότεροι, χωρίς φυσικά να παραβλέπουν τα αρνητικά της.
 
Για αυτό και η εκδήλωση έχει σαν στόχο να αναδείξει αυτό το κομμάτι, μέσα από τα ερεθίσματα που θα προκύψουν για τα γεγονότα του μεσοπολέμου, που δυστυχώς μπορεί να δει αναλογίες με το σήμερα, με την οικονομική κρίση, την άνοδο του φασισμού και του εθνικισμού και μια γενικότερη κρίση αξιών.
 
«Οι μνήμες του παρελθόντος θα πρέπει να αφυπνίζονται, και οι νέοι να μαθαίνουν από την ιστορία, και από τα γεγονότα αυτά που δυστυχώς οδήγησαν την Ευρώπη σε αυτή την κατάσταση» υπογράμμισε η ίδια. 

Δάσκαλος η Ευρωπαϊκή αλλά και η τοπική ιστορία 

Το πρόγραμμα έχει δύο σκέλη, την αναβίωση της ευρωπαϊκής μνήμης και την συμμετοχή σε δημοκρατικές διαδικασίες και τα κοινά, σημείωσε η κ. Σοφία Αθανασιάδου, υπεύθυνη του σχεδίου με τίτλο «The Day After», που εντάσσεται στο πρόγραμμα των ΕΚ «Πολίτες για την Ευρώπη», που προωθεί την κατανόηση μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών, την ευρωπαϊκή ιθαγένεια, τις ανταλλαγές και τη συνεργασία, την συμμετοχή στα κοινά, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και ενθαρρύνει την ανάδειξη των ευρωπαϊκών ιδεωδών της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης
 
Το σημαντικό, σημείωσε, είναι να ξαναγαπήσουμε την Ευρώπη, μιας και ενώ στα πρώτα χρόνια θεωρούταν πολύ καλό γεγονός η ένταξή μας, και ελάχιστοι μπορούν να σκεφτούν την χώρα μας εκτός ΕΕ, υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, και να φέρουν κοντά τους πολίτες, μέσα από κοινές δράσεις συνεργασίες και εναύσματα.
 
Αυτή η προσωπική σχέση, τόνισε η κ. Αθανασιάδου, ξεπερνά σύνορα και προκαταλήψεις και ελπίζει πως με έναυσμα το πρόγραμμα αυτό, στο οποίο συμμετέχουν και άλλες χώρες, θα δημιουργηθούν τοπικές ομάδες ιστορίας που θα συγκεντρώνουν αρχεία και παλιές φωτογραφίες ώστε να μην χαθεί τίποτα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.