Γιαννης Λεβεντης «Θεληση μας να ικανοποιηθουν οσες περισσοτερες αναγκες των δημοτων γινεται»

«Υπάρχει περιθώριο για μεγαλύτερες διεκδικήσεις»

Είναι το τελευταίο χρονικά πρόσωπο που ανακοινώθηκε μέχρι στιγμής ως υποψήφιος για δήμαρχος Κομοτηνής και ταυτόχρονα το πρόσωπο εκείνο που μπορεί να μην έχει κάποια προηγούμενη αυτοδιοικητική εμπειρία, αλλά έχει αναπτύξει πλούσια συνδικαλιστική δράση. Ο λόγος για τον υποψήφιο δήμαρχο με τη Λαϊκή Συσπείρωση κ. Γιάννη Λεβέντη, ο οποίος, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του που έγινε λίγο πριν την περίοδο των εορτών, γεννήθηκε στη Λάρισα το 1978 και κατοικεί στην Κομοτηνή εδώ και δεκατέσσερα χρόνια, με τη σύζυγό του και τα τρία τους παιδιά.
 
Ο κ. Λεβέντης βρέθηκε στα στούντιο του Ράδιο Παρατηρητής για μια συνομιλία γνωριμίας, παρουσιάζοντας τις θέσεις και τους άξονες προτεραιότητας της «Λαϊκής Συσπείρωσης» βάσει των οποίων θα διεκδικήσει ο συνδυασμός την ψήφο των κατοίκων του Δήμου.
 
Ο λόγος στον ίδιο λοιπόν… 

«Για το ΚΚΕ και τη Λαϊκή Συσπείρωση δεν παίζει η προσωπικότητα ή τα πρόσωπα τον βαρύνοντα ρόλο» 

ΠτΘ: Είστε ένας νέος άνθρωπος και ήδη με την υποψηφιότητά σας μπαίνει ένα φρέσκο αεράκι και στο ΚΚΕ και στη Λαϊκή Συσπείρωση στην περιοχή, η οποία εκπροσωπούνταν επάξια για πολλά χρόνια,  από τον κ. Νίκο Φακιρίδη. Δίνετε ένα στίγμα ότι υπάρχετε, ότι αναζωογονείστε, ανατροφοδοτείστε, και πάτε μπροστά. Είναι έτσι;
Γ.Λ.:
Έχει και αυτή τη συμβολική, αν και γνωρίζετε καλά ότι για το ΚΚΕ και τη Λαϊκή Συσπείρωση δεν παίζει η προσωπικότητα ή τα πρόσωπα τον βαρύνοντα ρόλο, αλλά τη βαρύνουσα σημασία έχει η πολιτική θέση. Και για τον δήμο Κομοτηνής θα βάλουμε την πολιτική θέση που έχουμε ως Λαϊκή Συσπείρωση, η οποία σε απλές γραμμές συνίσταται στο ότι θα προσπαθήσουμε από τη μεριά μας να προβάλουμε τον ρόλο μας ως λαϊκή αντιπολίτευση, τόσο απέναντι στην  δημοτική αρχή, όσο και στην κυβέρνηση. 

«Την αυτοδιοίκηση την αποκαλούμε τοπική διοίκηση, γιατί  λειτουργεί  σε εναγκαλισμό με το κράτος και με  αντιλαϊκή κατεύθυνση» 

ΠτΘ: Πείτε μας κάποιες βασικές συνιστώσες της πολιτικής του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης, για την τοπική αυτοδιοίκηση…
Γ.Λ.:
Είναι γνωστός ο διαχωρισμός που κάνουμε. Εμείς την αυτοδιοίκηση την αποκαλούμε τοπική διοίκηση για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Γιατί ουσιαστικά λειτουργεί σε ένα πολύ ασφυκτικό νομικό πλαίσιο, σε έναν εναγκαλισμό με το κράτος, και με μια πολύ συγκεκριμένη για εμάς αντιλαϊκή κατεύθυνση. Ταυτόχρονα η τοπική διοίκηση είναι και υποχρηματοδοτούμενη με την κυβέρνηση να δίνει την κατεύθυνση σε όλους τους δήμους, αναζητώντας  ίδιους πόρους και φορολογώντας τους δημότες. Και βέβαια οι πόροι αυτοί πάντα αξιοποιούνται στην κατεύθυνση χρηματοδότησης ουσιαστικά της κερδοφορίας, της ανταγωνιστικότητας μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι στην κατεύθυνση της ανακούφισης των λαϊκών νοικοκυριών, όπως προτάσσουμε εμείς, των εργαζομένων δηλαδή, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των φοιτητών, κλπ.
 
Αυτό το νομικό πλαίσιο εξελίχθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια από τον Καποδίστρια στον Καλλικράτη και στη συνέχεια στον Κλεισθένη και γινόταν όλο και πιο αντιδραστικό για τον κόσμο. 

«Θα βαδίσουμε στα πρότυπα των κομμουνιστών δημάρχων, μειώνοντας ή εξαλείφοντας εντελώς δημοτικά τέλη για οικονομικά ευπαθείς κατηγορίες συμπολιτών μας» 

ΠτΘ: Αυτός που πλήττεται περισσότερο τα τελευταία δέκα χρόνια, είναι οι νέοι άνθρωποι και οι εργαζόμενοι. Το μοντέλο το δικό σας είναι διαφορετικό; Θα συμμερίζεστε την αγωνία του ανέργου;
Γ.Λ.: 
Η δική μας πολιτική είναι προς αυτή την κατεύθυνση, της ανακούφισης όλων των αδυνάμων, των λαϊκών στρωμάτων. Βέβαια το πλαίσιο είναι ασφυκτικό, τα όρια είναι περιορισμένα, όμως εμείς θα κινηθούμε στα όρια αυτού του πλαισίου που θέτει η κεντρική διοίκηση σε αυτή την κατεύθυνση, και στα πρότυπα και των άλλων κομμουνιστών δημάρχων ανά την Ελλάδα, όχι μόνο της Πάτρας, αλλά και της Ικαρίας και των τριών δήμων στην Αττική, όπου είδαμε ότι εφάρμοσαν μια ανάλογη πολιτική, μειώνοντας ή εξαλείφοντας εντελώς δημοτικά τέλη για κατηγορίες όπως είναι οι άποροι, οι ΑΜΕΑ, οι άνεργοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι, κλπ, μειώνοντας δημοτικά τέλη σε βοηθητικούς χώρους κατοικιών, για παράδειγμα, ή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και γενικά παίρνοντας μέτρα, αξιοποιώντας το υλικό του δήμου, είτε το άψυχο υλικό είτε το έμψυχο, στην κατεύθυνση αξιοποίησης άλλων λαϊκών αναγκών, όπως είναι η αναψυχή, οι παιδικές χαρές, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός.
 
ΠτΘ: Εσείς θεωρείτε ότι είναι εφικτό ένα μοντέλο τέτοιο, το να μειωθούν δηλαδή οι φόροι ή τα δημοτικά τέλη, από τους ανθρώπους που δεν μπορούν να τα πληρώσουν;
Γ.Λ.:
Θεωρούμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να μειωθούν τα δημοτικά τέλη. Έχει εφαρμοστεί και για μας έχει αποδειχθεί ότι αυτό μπορεί να συμβεί στην πράξη. Αυτή είναι και η βασική διαφορά από τους πολιτικούς αντιπάλους, από τις αντίπαλες παρατάξεις και στον δήμο Κομοτηνής. Εμείς βάζουμε μπροστά το θέμα της διεκδίκησης χρηματοδότησης από την κεντρική διοίκηση. Θεωρούμε ότι υπάρχουν και περιθώρια και υπάρχουν και τα χρήματα για να δοθούν, απλά δίνονται με άλλους τρόπους, ουσιαστικά χρηματοδοτώντας την κερδοφορία μεγάλων επιχειρήσεων. 
 
ΠτΘ: Εάν αναδειχθείτε δήμαρχος έχετε εντοπίσει τι δεν σας αρέσει στην Κομοτηνή, τι σας ενοχλεί περισσότερο;
Γ.Λ.:
Δεν θα αναφερθώ σε κάτι συγκεκριμένο, είναι τα χαρακτηριστικά προβλήματα που αναφέρει όλος ο κόσμος. Θα μπορούσα να αναφερθώ σε πολλά συγκεκριμένα, όπως για παράδειγμα το θέμα της καθαριότητας, τη αποκομιδής των απορριμμάτων, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν πιο σωστά, εάν δίνονταν η δυνατότητα στους δήμους  να γίνουν περισσότερες προσλήψεις, ορθότερη αναδιοργάνωση, καλύτερη «εκμετάλλευση» του προσωπικού για να καλυφθούν τέτοιου είδους ανάγκες. Το θέμα των παιδικών χαρών με απασχολεί επίσης και ως πατέρας τριών παιδιών. Δεν θεωρώ ότι υπάρχουν ούτε πολλοί, ούτε αρκετά κατάλληλοι χώροι ώστε να μπορούν να παίξουν τα παιδιά όπως θα έπρεπε.
 
ΠτΘ: Στο εργασιακό ποιο είναι  το μοντέλο που θα ακολουθήσετε, της απασχόλησης μέσω εργολάβων ή με την απ’ ευθείας υπαγωγή των εργαζομένων στον Δήμο;
Γ.Λ.:
Η θέση και της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΚΚΕ είναι για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Σε αυτή τη κατεύθυνση θα κινηθούμε εξαντλώντας όλα τα περιθώρια, κινούμενοι στα όρια που δίνει το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε κάτι περισσότερο στην κατεύθυνση ανακούφισης των δημοτών. 

«Εμείς βάζουμε έντονα στο πολιτικό μας πλαίσιο τη διεκδίκηση από το κράτος» 

ΠτΘ: Ζούμε  δέκα χρόνια μνημονιακής λιτότητας , με φτώχεια, ανεργία, ελλείψεις θέσεων εργασίας, επιδόματα. Κοινωνικό κράτος ή συντεταγμένο αναπτυξιακό αυτοδιοικητικό-διοικητικό όραμα για αξιοπρεπή εργασία;
Γ.Λ.:
Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη. Θεωρούμε ότι η παρούσα κυβέρνηση και οι δημοτικές αρχές που λειτουργούν και στην πόλη μας, αφού πάρουν από τον λαό το ψωμί του επιστρέφουν πίσω τα ψίχουλα. Εμείς βάζουμε έντονα στο πολιτικό μας πλαίσιο τη διεκδίκηση από το κράτος. Τα τελευταία δέκα χρόνια η χρηματοδότηση προς τους δήμους έχει μειωθεί κατά 60%, ενώ η χρηματοδότηση για τα έργα προς τους δήμους κατά 80%. Υπάρχει περιθώριο για μεγαλύτερες διεκδικήσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε περισσότερες ανάγκες των δημοτών και των ευπαθών ομάδων. 

«Θα επιδιώξουμε να γίνουν οι δημότες του δήμου μας συμμέτοχοι στην πορεία μας» 

ΠτΘ:. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι εκείνο που θέλετε και σχεδιάζετε είναι και ένας περισσότερο συμμετοχικός δήμος;
Γ.Λ.:
Όχι με την έννοια που θα μπορούσε να το εννοεί ο περισσότερος κόσμος. Οπωσδήποτε επιδιώκουμε τη συμμετοχή και τη δραστηριοποίηση, όλων των πολιτών, όλων των εργαζομένων. Ακόμη και από τη δράση που αναπτύσσουμε —τόσο το κάθε μέλος χωριστά της Λαϊκής Συσπείρωσης όσο κι εγώ ο ίδιος— μέσα από μαζικούς φορείς, από το συνδικαλιστικό κίνημα, πάντα ο στόχος είναι να δραστηριοποιήσουμε όσο περισσότερο κόσμο γίνεται. Και σε αυτή την περίπτωση θα επιδιώξουμε το ίδιο. Θα επιδιώξουμε να γίνει ο κόσμος, οι δημότες του δήμου μας συμμέτοχοι στην κατεύθυνση που βάζουμε.

«Υπάρχει και άλλος δρόμος ανάπτυξης που καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων» 

ΠτΘ: Δώστε μας το στίγμα σας για το δήμο Κομοτηνής.
Γ.Λ.:
Πιστεύω στο πολιτικό πλαίσιο της Λαϊκής Συσπείρωσης, θεωρώ ότι  εάν θέλουμε να είμαστε έντιμοι —και εγώ να είμαι έντιμος απέναντι στον εαυτό μου— θα βάλουμε μπροστά το πλαίσιο της διεκδίκησης στην κατεύθυνση της ικανοποίησης των αναγκών των συμπολιτών μου. Θεωρούμε ότι όλο το πλαίσιο που βάζουν οι άλλες παρατάξεις κινείται στην κατεύθυνση να χρηματοδοτήσει συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους. Η δική μας θέληση είναι να ικανοποιηθούν όσες περισσότερες ανάγκες των δημοτών γίνεται, μέσα σε αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο που υπάρχει. Δεν θα γίνει κάποια επανάσταση, όπως δεν έγινε ούτε στον δήμο Πατρέων, ούτε σε άλλους δήμους που έχουν αναλάβει κομμουνιστές δήμαρχοι, αλλά θεωρούμε ότι σε αυτή την κατεύθυνση μπορούμε να βοηθήσουμε τον κόσμο, ώστε και να αντιληφθεί ότι υπάρχει και άλλος δρόμος ανάπτυξης που καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων. 

Συστράτευση για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τα πράγματα 

ΠτΘ: Πώς πάει η κατάρτιση του ψηφοδελτίου σας;
Γ.Λ.:
Έχει στελεχωθεί το ψηφοδέλτιο με αρκετό κόσμο. Υπάρχει υπόλοιπο και σε αυτή τη διαδικασία. Εμείς από την μεριά μας καλούμε τις ευρύτερες δυνάμεις και αγωνιστές που δείχνουν μια διάθεση συστράτευσης με τη Λαϊκή Συσπείρωση, που δραστηριοποιούνται μέσα από τους μαζικούς φορείς, εμπιστεύονται τη δράση μας, αγωνιστές που αισθάνονται προδομένοι από την αριστερή κυβέρνηση και πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα στην κατεύθυνση που λέμε, να στρατευτούν μαζί μας και να δώσουν τις δυνάμεις τους για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τα πράγματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.