Ολα ετοιμα για την πρωτη εκδηλωση του νεου ετους της Ομαδας Ενασχολησης με την Πολιτικη Επιστημη με προσκεκλημενους τους Γ.Πεταλωτη και Ε. Στυλιανιδη

«Η ζωή με...(-τα;) την πολιτική» - Ηράκλεια Γκατζίνη «Δεν υπάρχει κανένας κομματικός προσδιορισμός και χαρακτήρας της εκδήλωσης» - Κωνσταντίνος Δικαίος «Σε κάθε εκλογή έχουμε μια αλλαγή πολιτικού προσωπικού πάνω από 100 άτομα»

Καίτοι νεοσύστατη επισήμως, η Ομάδα Ενασχόλησης με την Πολιτική Επιστήμη δεν είναι καινούργια στην Κομοτηνή. Υπό άτυπη μορφή μετρά ήδη δύο χρόνια εκδηλώσεων. Εκδηλώσεις που βοηθούν να κατανοήσουμε το πολιτικό φαινόμενο —όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού— ασφαλέστερα, σφαιρικότερα και εντελέστερα μακριά από «εύκολες» γενικεύσεις και αβάσιμα συμπεράσματα.
 
Με την τυπική του μορφή ως Σωματείο πλέον νομικά αναγνωρισμένη, η Ομάδα εντείνει τις δράσεις της, αρχής γενομένης με την έλευση της νέας χρονιάς από την εκδήλωση της Παρασκευής 18 Ιανουαρίου στην αίθουσα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου με τίτλο «Η ζωή με…(-τα;) την πολιτική». 

Ηράκλεια Γκατζίνη «Είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται ένας φοιτητικός σύλλογος με καθαρά ακαδημαϊκό και ερευνητικό χαρακτήρα» 

«Οι κ.κ. Πεταλωτής και Στυλιανίδης είναι οι κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης» διευκρίνισε η πρόεδρος της Ομάδας κ. Ηράκλεια Γκατζίνη μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής 94 fm προσθέτοντας πως «θα υπάρξει επίσης από τον ιδρυτικό εμπνευστή του σωματείου μας τον επίκουρο καθηγητή, κ. Κωνσταντίνο Δικαίο, μια εισήγηση —με την ιδιότητά του ως πολιτικού επιστήμονα— σχετική με το θέμα της εκδήλωσης».
 
Η ίδια δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει πως «δεν υπάρχει κανένας κομματικός προσδιορισμός και χαρακτήρας της εκδήλωσης. Είναι καθαρά μια ανοικτή συζήτηση-διάλογος, στην οποία θα μπορέσει να παρευρεθεί οποιοσδήποτε το επιθυμεί, και από την τοπική κοινωνία», εξ ου και η κ. Γκατζίνη  απεύθυνε ευρύ κάλεσμα συμμετοχής προκειμένου  «να στηριχθεί αυτή η προσπάθεια, γιατί θεωρώ πως είναι η πρώτη φορά που στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης δημιουργείται ένας φοιτητικός σύλλογος, με κανέναν χαρακτήρα παραταξιακό, αλλά καθαρά ακαδημαϊκό και ερευνητικό. Γι' αυτό το λόγο έχει γίνει κι όλη αυτή η προσπάθεια από μας, και χωρίς τη στήριξη των συμπολιτών μας, και όχι μόνο, θεωρώ ότι δεν θα μπορέσει να υπάρξει δυναμική από την πλευρά μας».
 
Η πρόεδρος της Ομάδας Ενασχόλησης με την Πολιτική Επιστήμη αναφέρθηκε και στο πλάνο των εκδηλώσεων που έχει καταρτιστεί για το διάστημα μέχρι το 2019, κάνοντας λόγο για πληθώρα εκδηλώσεων. «Υπάρχει πλάνο να γίνει μια εκδήλωση σε συνδιοργάνωση πιθανόν με το Τμήμα Φιλολογίας, όπου θα είναι προσκεκλημένος ο κ. Μάρκαρης, καθώς και μια εκδήλωση για το αμερικανικό πολιτικό σύστημα και για τον Καναδά, και είμαστε ήδη σε επαφή με όλους τους ομιλητές» αποκάλυψε η ίδια. 

Κωνσταντίνος Δικαίος «Πιθανόν μέσα στον Απρίλιο στην Κομοτηνή ο Πέτρος Μάρκαρης» 

Πιάνοντας το νήμα της συζήτησης περί επικείμενων εκδηλώσεων, ο κ. Κωνσταντίνος Δικαίος, επίκουρος καθηγητής πολιτικής επιστήμης και μέλος της Ομάδας εξήγησε περαιτέρω πως   «ένας γενικότερος σχεδιασμός είναι ότι θα έρθει πιθανόν τον Απρίλιο —για να έχει βγει και το καινούργιο του βιβλίο— ο κ. Πέτρος Μάρκαρης».  «Υπάρχει μια πολιτική διάσταση στο έργο του κ. Μάρκαρη» εκτίμησε ο ίδιος για να συμπληρώσει πως «πολύ πιθανόν να συνεργαστούμε και με το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας και επίσης είναι πάρα πολύ πιθανό να γίνουν με τον κ. Μάρκαρη δύο εκδηλώσεις. Αυτές είναι οι τελευταίες μας συζητήσεις και παράλληλα να γίνει και προβολή μιας ταινίας. Ο κ. Μάρκαρης είναι ελληνοαρμένης Πολίτης. Έχει βγει πρόσφατα μια ταινία για την Πόλη και ο κ. Μάρκαρης σκέφτεται να μιλήσει γι' αυτήν. Επίσης, έχει συμφωνήσει να έρθει στην Κομοτηνή ο καθηγητής Δημήτρης Χαραλάμπης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης. Ακόμη είμαστε σε ανοικτή επικοινωνία με τον καθηγητή Κώστα Λάβδα από το Πάντειο Πανεπιστήμιο για μια εκδήλωση σχετική με το Αμερικάνικο πολιτικό σύστημα και πιθανόν μια εκδήλωση για τον Καναδά».
 
Ο κ. Δικαίος δεν παρέλειψε να διαβεβαιώσει κι αυτός από την πλευρά του πως το Σωματείο δεν έχει κάποιον κομματικό χαρακτήρα. «Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Σωματείο, τόσο τα μέλη όσο και το Δ.Σ., είναι φοιτητές από διάφορους πολιτικούς χώρους, από διάφορες παρατάξεις» εξήγησε ο ίδιος, ενώ ερωτηθείς για την επιλογή των ομιλητών της επικείμενης εκδήλωσης τόνισε πως «είναι δυο άνθρωποι που προσέφεραν, υπήρξαν βουλευτές, υπήρξαν υπουργοί, υπηρέτησαν ως βουλευτές και υπηρέτησαν ως υπουργοί και την  περιφέρεια και το κράτος και το έθνος και τώρα δεν είναι στην πολιτική δράση και την πολιτική επικαιρότητα». 

«Το πολιτικό προσωπικό αλλάζει» 

«Από τις εκλογές του 2009 και μετά» υπογράμμισε ο ίδιος στη συνέχεια, «οι βουλευτές που έχουν παραμείνει στο κοινοβούλιο πρέπει να είναι περίπου τριάντα. Όλοι οι άλλοι έχουν αλλάξει. Σε κάθε εκλογή έχουμε μια αλλαγή πολιτικού προσωπικού πάνω από 100 άτομα. Μέσα σε δέκα χρόνια πρέπει να έχουν μείνει ελάχιστοι». Ο επίκουρος καθηγητής εξήγησε ότι «τα στοιχεία αυτά είναι παρμένα από την ιστοσελίδα της βουλής», αποκαλύπτοντας πως  αυτό θα είναι ένα κομμάτι της εισήγησής του, ότι δηλαδή αλλάζει το πολιτικό προσωπικό.
 
«Με βάση αυτό το δεδομένο», έσπευσε να συμπληρώσει ο κ. Δικαίος «γεννούνται ερωτήματα, όπως: τι γίνονται οι άνθρωποι που δεν επανεκλέγονται; Με τι ασχολούνται; Πώς συνεχίζουν να ασχολούνται με την πολιτική, γιατί η πολιτική είναι ένα σαράκι, αλλά και πώς προσπορίζονται τα προς το ζην; Ένα μεγάλο κομμάτι του λαϊκισμού λέει ότι αυτοί θέλουν να εκλέγονται για να παίρνουν τον βουλευτικό μισθό και εκλέγουν πάντα τους ίδιους. Αυτό είναι λάθος. Στις εκλογές του 2012 επανεξελέγησαν οι μισοί βουλευτές που είχαν εκλεγεί το 2009. Οι άλλοι μισοί; Γι' αυτό καλό είναι να κάνουμε μια έρευνα. Πώς ζουν αυτοί οι άνθρωποι; Πού δουλεύουν;». «Είμαι βέβαιος ότι θα τεθούν αυτά τα ερωτήματα στους ομιλητές με την πρέπουσα ευπρέπεια, φυσικά» διαβεβαίωσε.
 
Τέλος ερωτηθείς για ενδεχόμενες αλλαγές στον τρόπο που πολιτεύονται τα πολιτικά πρόσωπα ο κ. Δικαίος αναγνώρισε πως «πλέον αυτό που έχει αλλάξει πάρα πολύ είναι η διαμεσολάβηση που υπήρχε. Εννοώ τη διαμεσολάβηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης,  που έχει μειωθεί ο ρόλος τους και αντίστοιχα έχουν ανέβει τα social media. Δηλαδή σήμερα ένας πολιτικός που δεν είναι σε tweeter, facebook, instagram, κλπ, αλλά δίνει μια φορά στο εξάμηνο μια συνέντευξη σε εφημερίδα, είναι τελειωμένος. Οπωσδήποτε αλλάζουν οι μέθοδοι και τα εργαλεία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.