Αλλαζει αρδην το πολιτικο σκηνικο της χωρας

Η αποχώρηση ΑΝΕΛ από τον κυβερνητικό συνασπισμό γεννά ερωτηματικά για την επόμενη μέρα

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σε κυβερνητικό επίπεδο. Το πρωί της Κυριακής Πάνος Καμμένος και Αλέξης Τσίπρας είχαν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Εξερχόμενος της συνάντησης ο αρχηγός των ΑΝΕΛ ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματος του από τον κυβερνητικό συνασπισμό και την παραίτησή του από υπουργός Εθνικής Άμυνας. Λόγος της αποχώρησης η διαφωνία για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

 «Συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό κάναμε μια αρκετά μεγάλη συζήτηση, υπήρξε μια συνεργασία επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια, σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, δυο κόμματα από διαφορετικούς χώρους βρεθήκαμε και καταφέραμε να βγάλουμε την Ελλάδα μας από τα μνημόνια, ο πρώτος στόχος επετεύχθη» δήλωσε ο Πάνος Καμμένος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

«Το θέμα της Μακεδονίας, θέμα για το οποίο έπεσαν χιλιάδες νεκροί δεν μου επιτρέπει να μην θυσιάσω την καρέκλα» πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ. «Ευχαρίστησα τον πρωθυπουργό για τη συνεργασία και του εξήγησα, ότι για το θέμα το εθνικό δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία. Οι ΑΝΕΛ, αποχωρούν από την κυβέρνηση» κατέληξε ο κ. Καμμένος.

Αλέξης Τσίπρας «Θέλω να ευχαριστήσω τον Πάνο Καμμένο για την αναντικατάστατη συμβολή του» 

Λίγο αργότερα δηλώσεις έκανε και ο πρωθυπουργός τονίζοντας για τη σύμπραξη με τους ΑΝΕΛ και τον αρχηγό του κόμματος πως «είχα μια έντιμη και ειλικρινή συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο όλα αυτά τα χρόνια. Ήταν σε όλους γνωστές οι ιδεολογικές μας διαφορές. Συνεργαστήκαμε έντιμα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και ανοίξαμε το δρόμο για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πάνο Καμμένο για την αναντικατάστατη συμβολή του αυτά τα χρόνια». 
 
«Ζήτησα καθαρές κουβέντες» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας «τον ευχαριστώ γιατί ανταποκρίθηκε σε αυτό το κάλεσμα. Σήμερα μου ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την κυβέρνηση. Βασική μου επιδίωξη είναι να αποκατασταθεί ο ρόλος και η θέση της χώρας στο διεθνές στερέωμα, να εξασφαλίσουμε ότι η χώρα μέσα από τις συμμαχίες και την πορεία της αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στη Μεσόγειο. Έχω διαμηνύσει με απόλυτη σαφήνεια, ότι μπροστά στο προφανές εθνικό συμφέρον, δεν πρόκειται να λογαριάσω ρίσκο και πολιτικό κόστος. Ο νέος υπουργός Άμυνας που θα ορκιστεί τις επόμενες ημέρες θα είναι ο ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Αποστολάκης. Κι αυτό είναι σαφές μήνυμα ότι δεν πρόκειται να διακινδυνεύσω την πορεία που έχουμε χαράξει».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι απέστειλε στον πρόεδρο της Βουλής αίτημα για προγραμματισμό διαδικασίας χορήγησης ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από  τη βουλή.  

Πάνος Καμμένος «Λέμε όχι στην ψήφο εμπιστοσύνης όσοι κι αν μείνουμε» 

Σε πυκνό πολιτικό χρόνο, λίγο αργότερο ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων παραχώρησε στα Μέσα συνέντευξη τύπου στην οποία στάθηκε και στο τι μέλλει γενέσθαι με τα στελέχη του κόμματος που καταλαμβάνουν κυβερνητικές θέσεις, αφήνοντας στην ευχέρεια τους το τι θα πράξουν. Προανήγγειλε διαγραφή από το κόμμα όσων ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών και ξεκαθάρισε πως το κόμμα του δεν θα παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. «Λέμε όχι στην ψήφο εμπιστοσύνης όσοι κι αν μείνουμε. Αν ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης, θα ψηφίσουμε αυτό που έχει δεσμευτεί ο καθένας ξεχωριστά. Αν κάποιοι ανταλλάξουν την κυβερνητική τους θέση με την ψήφο τους θα διαψευστούν από τους ΑΝΕΛ. Η πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης γίνεται από υπερευαισθησία του πρωθυπουργού, δεν είχε κανέναν λόγο να το κάνει» τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά. 

Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια 

Μετά τα παραπάνω βγήκαν… μπλοκάκια και αριθμητήρια. Σενάρια και αναλύσεις που κινούνταν σε δύο άξονες, ως προς τους πρόθυμους να ψηφίσουν υπέρ της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών και ως προς τους πρόθυμους να παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η στάση που θα κρατήσουν οι Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι, Παπαχριστόπουλος, Έλενα Κουντουρά και Βασίλης Κόκκαλης από το ΑΝΕΛ ανήχθησαν σε μείζον ζητούμενο των εν λόγω σεναρίων.
 
Ο πρώτος δεν άφησε πολλά περιθώρια ως προς τη στάση που θα κρατούσε για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, όταν το βράδυ της ίδιας ημέρας μίλησε σε εκδήλωση στην Αθήνα για το θέμα, τονίζοντας ότι «η στάση μου είναι αυτονόητη. Αυτά μου επιβάλλει η συνείδηση μου και η συνέπεια μου σε αυτά που διατύπωνα τα πέτρινα χρόνια του 92» και απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό που εκείνη την ώρα εμπαίνε στην αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής είπε «επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ και να ευχαριστήσω για την πρωτοβουλία σας και την ιδιαιτέρως τιμητική πρόσκληση. Να σας συγχαρώ και για την επιλογή μιας εξαιρετικής ημέρας. Ουδέν τυχαίο στη ζωή τούτη. Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστώνεται η συμφωνία. Δε δείλιασε πάρα το κόστος. Και επειδή την ιστορία τη γράφουν τα πρόσωπα, ο Τσίπρας με τον Ζάεφ, ο Κοτζιάς και ο Δημητρόφ γράφονται στην ιστορία. Είτε αρέσει είτε όχι». Ερωτηματικό βέβαια παραμένει η στάση που θα κρατήσει ο βουλευτής στο θέμα της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση με το κόμμα του να έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως λέει όχι στην ψήφο εμπιστοσύνης. 

Διαγράφησαν από την ΚΟ των ΑΝΕΛ Έλενα Κουντουρά και Βασίλης Κόκκαλης 

Για τους υπόλοιπους τρεις βουλευτές των ΑΝΕΛ λίγο πολλή η στάση τους ήταν γνωστή εδώ και καιρό. Ωστόσο τα πράγματα ξεκαθάρισαν οριστικά χθες. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος ξεκαθάρισε πως θα πει ναι και στα δύο ζητήματα και μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών θα παραδώσει την έδρα του.  Βασίλης Κόκκαλης και Έλενα Κουντουρά ξεκαθάρισαν επίσης τη στάση τους χθες. «Στηρίζω ξεκάθαρα την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της. Παραμένω συνειδητά μακριά από μικροπολιτικά παιχνίδια, και όπως κάνω σε ολόκληρη την πολιτική μου διαδρομή, έτσι και τώρα θα συνεχίσω να πορεύομαι με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον» τόνισε η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, σε αποκλειστική δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η οποία πρόσθεσε ότι δεν διαπραγματεύεται το δικαίωμά της να ψηφίζει κατά συνείδηση, ενώ ο Βασίλης Κόκκαλης σε δήλωση επεσήμανε πως «έχω βαθιά πίστη πως αυτή η κυβέρνηση πρέπει να έχει από την ιστορία την ευκαιρία να ολοκληρώσει το έργο της, με μία σειρά σπουδαίων μεταρρυθμίσεων και νόμων, που θα αποκαταστήσουν την κανονικότητα στη χώρα και θα απομακρύνουν κάθε σενάριο αποσταθεροποίησης. Για το λόγο αυτό, θα παράσχω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».
 
Μετά τις παραπάνω δηλώσεις ο Πάνος Καμμένος έσπευσε να διαγράψει από το κόμμα τα δύο κυβερνητικά στελέχη… με ποσταρίσματά του στο twitter. Στην ανάρτησή του, ο Πάνος Καμμένος αναφέρει για την Έλενα Κουντουρά πως «με ανακοίνωσή της αποφάσισε να ανταλλάξει την ψήφο της και το όνομα της Μακεδονίας με την υπουργική καρέκλα», και προσθέτει πως «την θέτω από τώρα εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων». Λίγο αργότερα, ο Πάνος Καμμένος έκανε γνωστό, ότι εκτός της ΚΟ των ΑΝΕΛ τίθεται και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Κόκκαλης γράφοντας πως «ο Βασίλης Κόκκαλης παρότι βρίσκεται σε στάδιο διαπραγμάτευσης για την ψήφο του στο Εθνικό θέμα από την Κίνα αρκεί η πρόθεση για ανταλλαγή θέσης προκειμένου να απομακρυνθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων».

Σήμερα η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση 

Σήμερα Τρίτη 15 Ιανουαρίου, στις 10:00 με ομιλία του πρωθυπουργού, ξεκινά στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την παροχή της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, η οποία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, 16 Ιανουαρίου, και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η ονομαστική (φανερή) ψηφοφορία.
 
Αυτό αποφασίστηκε στην έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, στην οποία συζητήθηκαν όλα τα διαδικαστικά θέματα που αφορούν το κοινοβουλευτικό έργο του Σώματος αυτή την εβδομάδα.
 
Παράλληλα συμφωνήθηκε να αναβληθεί για την ερχόμενη Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου, η προγραμματισμένη για σήμερα συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, ώστε, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σώματος, Νίκος Βούτσης, «να γίνει καλύτερη προετοιμασία των Κοινοβουλευτικών Ομάδων για αυτήν την τόσο σημαντική διαδικασία που αφορά την ψήφο εμπιστοσύνης προς τη κυβέρνηση».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.