Στο πλευρό των εκπαιδευτικών για τις αντιδράσεις στο νέο σύστημα διορισμών οι γονείς της ΑΜ-Θ

12.01.2019 11:03

Την άμεση μονιμοποίηση όλων όσων εργάζονται στην εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια και την απόσυρση του σχεδίου νόμου ζητά η Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών ΑΜ-Θ - Νίκη Δραμανίδου, Πρόεδρος Ομοσπονδίας «Όλοι έχουμε θέση στον αγώνα για μία καλύτερη παιδεία»

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/

Στο πλευρό των εκπαιδευτικών της χώρας και πιο συγκεκριμένα σε αυτούς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στέκονται οι γονείς των μαθητών και μαθητριών της Περιφέρειάς μας, στις αντιδράσεις που διατυπώνουν απέναντι στο νέο σύστημα διορισμών που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας.
 
Το νέο σύστημα κατατέθηκε στη Βουλή υπό τη μορφή τροπολογίας στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις», και έχει προκαλέσει την αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας μιας και όπως αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί απαξιώνει την προϋπηρεσία αλλά και το βασικό πτυχίο.
 
Με χθεσινή της ανακοίνωση η Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών Περιφέρειας ΑΜ-θ εκφράζει την αντίθεσή της στις προωθούμενες από πλευράς υπουργείου Αλλαγές, ζητώντας την άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου, την άμεση μονιμοποίηση όλων όσων εργάζονται τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες που αντιμετωπίζουν κάθε  χρονιά τα σχολεία, αλλά και την αναγνώριση του βασικού πτυχίου, ως το μοναδικό εφόδιο για την εργασία.
 
Στην σχετική μάλιστα ανακοίνωση που κοινοποιήθηκε στο σύνολο των Συλλόγων Γονεών και Κηδεμόνων της Περιφέρειας με σκοπό την ενημέρωση των μελών τους, απέναντι στις προωθούμενες αλλαγές και την υφιστάμενη πραγματικότητα των εκπαιδευτικών, καλώντας τους, όπως επεσήμανε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Νίκη Δραμανίδου «να διεκδικήσουν την κάλυψη των σύγχρονων εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών».
 
Ως  Ομοσπονδία όπως εξήγησε «επιλέγουμε τον αγωνιστικό τρόπο και την διεκδίκηση», εξηγώντας πως τα επόμενα ενδεχόμενα βήματα έγκειται στον κάθε σύλλογο ξεχωριστά για να επισημάνει ωστόσο πως «η εκπαίδευση δεν είναι μόνο ζήτημα των εκπαιδευτικών. Είναι και των γονιών και καθενός άλλου, καθώς όλοι έχουμε θέση στον αγώνα για μία καλύτερη παιδεία». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας έχει ως εξής: 

«Οι γονείς λέμε όχι στο σχέδιο νόμου»
 
«Αυτές τις μέρες η  κυβέρνηση, φοβούμενη τις αντιδράσεις, έφερε βιαστικά στη Βουλή προς συζήτηση το σχέδιό της για το νέο σύστημα "πρόσληψης" (βλ. απόλυσης) των εκπαιδευτικών (μονίμων και αναπληρωτών).  Συγκεκριμένα καθιερώνονται κριτήρια  και μοριοδοτούνται με 50% η προϋπηρεσία και με 50% ακαδημαϊκά προσόντα (μεταπτυχιακό, διδακτορικό, ξένες γλώσσες, Η/Υ, επιμορφωτικά σεμινάρια) και κοινωνικά κριτήρια (παιδιά, αναπηρία κλπ). Ένα σχέδιο που συνοδεύεται και πάλι με προεκλογικές υποσχέσεις  για διορισμούς εκπαιδευτικών σε βάθος τριετίας! Ακόμη και οι 4.500 διορισμοί  να γίνουν την επόμενη χρονιά δεν επαρκούν και πάλι για να καλυφθούν οι κουτσουρεμένες  ανάγκες στην ειδική αγωγή, αφού φέτος εργάζονται περίπου 15.000. Ωστόσο με τις αλλαγές που επέρχονται στους πίνακες των αναπληρωτών, χιλιάδες συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί δε θα δουλεύουν του χρόνου.
 
Ξέρουμε πολύ καλά πως, εδώ και χρόνια, περιμένουμε για μήνες μέχρι να έρθουν οι εκπαιδευτικοί των παιδιών μας στα σχολεία, ώστε να ξεκινήσει κανονικά το πρόγραμμα. Ιδιαίτερα στην ειδική αγωγή χιλιάδες γονείς σε όλη τη χώρα περιμένουμε μήνες να έρθει η παράλληλη στήριξη, κι αυτή όταν έρχεται είναι αλα καρτ, οι δομές είτε αργούν να στελεχωθούν είτε είναι γίνεται ανεπαρκώς. Ξέρουμε καλά πως πολλές φορές τα παιδιά μας βλέπουν τους εκπαιδευτικούς τους να φεύγουν την επόμενη χρονιά είτε γιατί τους προσλαμβάνουν αλλού είτε γιατί μένουν άνεργοι. Νιώθουμε τι σημαίνει να δουλεύεις με ελαστικές σχέσεις εργασίας καθώς πολλοί γονείς εργάζονται μ’ αυτό τον τρόπο αλλά και πολλοί από μας το ζούμε με τα παιδιά μας, όταν μπαίνουν στην παραγωγή,
 
Στεκόμαστε στο πλευρό των εκπαιδευτικών των παιδιών μας που διεκδικούν το αυτονόητο, το δικαίωμά τους στην πλήρη και σταθερή εργασία.
 
Ζητάμε ΤΩΡΑ η κυβέρνηση να μονιμοποιήσει όλους τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς που όλα αυτά τα χρόνια διδάσκουν τους μαθητές μας. Τουλάχιστον 30.000 χρειάζονται κάθε χρόνο για να λειτουργήσουν "κανονικά" τα σχολεία και πάλι χωρίς υπεύθυνο ολοήμερου, με υπερπληθή τμήματα, πολλαπλές αναθέσεις μαθημάτων κτλ. Αντί να μειώνουν την φορολογία στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και να  δίνουν 4δις κάθε χρόνο για το ΝΑΤΟ μπορεί η κυβέρνηση να καλύψει όλες τις εκπαιδευτικές ανάγκες. 
Απαιτούμε εδώ και τώρα :
● Να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου.
● Να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος – αναπληρωτής. Να μομιοποιηθούν  εδώ και τώρα όλοι όσοι  εργάζονται τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες που αντιμετωπίζουν κάθε  χρονιά τα σχολεία.
● Το πτυχίο να είναι το μοναδικό εφόδιο για την εργασία». ά τάξη για νήπια, α’ και β’

ΓΝΩΜΕΣ

DUTH CORNER

Magazine