Σταση αναμονης για το φυσικο αεριο απο το Δημο Κομοτηνης

Η όδευση του δικτύου θα καθορίσει από πού θα ξεκινήσει η προετοιμασία για την σύνδεση κτιρίων του Δήμου στο φυσικό αέριο

Εντός του 2019 αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες για την επέκταση του Φυσικού Αερίου στην περιφέρεια ΑΜΘ, με την Κομοτηνή να είναι μια από τις πόλεις που θα ωφεληθεί από αυτό.
 
Από την επέκταση του δικτύου αναμένεται να ωφεληθούν πολλοί συμπολίτες μας, αλλά και αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για υπηρεσίες και φορείς να περάσουν στο φυσικό αέριο, εξοικονομώντας σημαντικά ποσά για τη θέρμανσή τους.
 
Ο Δήμος Κομοτηνής αποτελεί ένα από αυτούς τους φορείς, μιας και πέρα από μια σειρά από κτίρια στα οποία στεγάζονται οι υπηρεσίες του, είναι υπεύθυνος και για τη θέρμανση των σχολικών μονάδων στην πόλη και τους οικισμούς, κάτι που σημαίνει πως το πέρασμα στο φυσικό αέριο θα είχε σημαντικά οφέλη.
 
Ήδη τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης τόσο σχολείων όσο και δημοτικών κτιρίων, όχι όμως με τους ρυθμούς που θα ήθελαν, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιώργο Πετρίδη, που απέδωσε αυτή την καθυστέρηση στην έλλειψη προσωπικού στην Τεχνική Υπηρεσία, με αποτέλεσμα να υπάρχει υστέρηση στην αξιοποίηση των προγραμμάτων σε σχέση με άλλους όμορους Δήμους.
 
Βέβαια ειδικά στην Κομοτηνή υπήρχε και ζήτημα με την κυριότητα των μονάδων, μιας και δεν είχε γίνει όταν έπρεπε, τη δεκαετία του ’90, η μεταβίβασή τους στο Δήμο Κομοτηνής, με αποτέλεσμα να απαιτείται μεγαλύτερη γραφειοκρατία, ώστε να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις σε αυτές.
 
Όμως αυτός ο σκόπελος φαίνεται πως ξεπεράστηκε, όπως αναφέρθηκε πρόσφατα και στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, και μέχρι το καλοκαίρι περιμένουν πως θα έχει ολοκληρωθεί. Αυτό θα δώσει και τη δυνατότητα για επιπλέον παρεμβάσεις, όπως η σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου, ώστε να μειωθεί περεταίρω το κόστος.
 
Ο Δήμος σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη έχει ζητήσει την πρώτη όδευση του αγωγού ώστε να εντοπίσουν ποια από τα κτίρια που βρίσκονται στην διαχείρισή τους μπορούν να συνδεθούν με το αέριο.
 
Την ίδια ώρα, σημείωσε, θα πιέσουν πολιτικά ώστε η κάλυψη του φυσικού αερίου στην πόλη μας να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη.
 
Να σημειώσουμε πάντως ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν φαίνεται να υπάρχει στα σκαριά κάποιο ειδικό πρόγραμμα για τη σύνδεση δημόσιων κτιρίων με το δίκτυο, ώστε να μειωθεί το κόστος εγκατάστασης, γιατί να θυμίσουμε πως σε περίπτωση μετατροπής χρειάζεται όχι μόνο τοποθέτηση αγωγού αλλά συνήθως και η αλλαγή του καυστήρα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.