Παρουσιαζεται το «Ημερολογιο-Λευκωμα 2019 | Εικονες απο την οικονομικη ζωη της παλιας Αλεξανδρουπολης»

Από τη Λέσχη Αλεξανδρουπολιτών και το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης - Με ομιλητές τους κ.κ. Γιώργο Αυτιά και Κωνσταντίνο Χατζόπουλο - Την Κυριακή 13 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης

Η Λέσχη Αλεξανδρουπολιτών και το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, δύο φορείς που τα τελευταία χρόνια έχουν αποδείξει πως η αγαστή συνεργασία φέρνει μόνο επιτυχείς καρπούς, προχώρησαν φέτος σε συνεργασία με τον κ. Μιχάλη Πατέλη, συλλέκτη ιστορικών τεκμηρίων – συγγραφέα και την εταιρεία «Two K Project» στην έκδοση ενός Ημερολογίου-Λευκώματος για το 2019, μία ιστορική έκδοση στην οποία αποτυπώνονται πάνω από 200 φωτογραφίες από την οικονομική ζωής της παλιάς Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που στόχο δεν έχει απλώς να καταγράψει την «οικονομική» πλευρά της πόλης αλλά και να διαφυλάξει τις σημαντικές-ιστορικές στιγμές της Αλεξανδρούπολης από τη λήθη και την υλική καταστροφή.
 
Για το Ημερολόγιο οι πρόεδροι των δυο φορέων έκδοσής του, κ. Νικόλαος Μανδάνης της Λέσχης Αλεξανδρουπολιτών και κ. Νικόλαος Πινάτζης του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης, στους προλόγους τους σημειώνουν μεταξύ άλλων τα κάτωθι.   

Νικολάος Δ. Μανδάνης «Το Λεύκωμα αποτελεί μία ξενάγηση μέσα στον χρόνο τον ημερολογιακό, αλλά κυρίως τον επιχειρηματικό της παλαιότερης Αλεξανδρούπολης» 

 «Το Λεύκωμα αποτελεί μία ξενάγηση μέσα στον χρόνο τον ημερολογιακό, αλλά κυρίως τον επιχειρηματικό της παλαιότερης Αλεξανδρούπολης. Όσοι γεννήθηκαν έως και τη δεκαετία του 1970 προλάβαμε εικόνες μιας άλλης καθημερινότητας –επαγγέλματα μιας άλλης εποχής. Ο πλανόδιος ψιλικατζής, ο μανάβης, ο παγοπώλης, ο παγωτατζής, φιγούρες και ακούσματα από την παλιά Αλεξανδρούπολη. Θυμηθείτε τους να διαλαλούν την πραμάτεια τους, με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο, έξω από τα μαγαζιά τους. Βαθμιαία όλα αυτά χάθηκαν, καθώς η Αλεξανδρούπολη εκσυγχρονιζόταν αναζητώντας την ανάπτυξη και την ευημερία της.
 
Η ιδέα για τη θεματική τής έκδοσης υιοθετήθηκε από το σύνολο των μελών της Λέσχης Αλεξανδρουπολιτών, με το ξεκίνημα στιγμιοτύπων από την οικονομική ζωή της παλιάς Αλεξανδρούπολης να ακουμπά με περισσή βεβαιότητα στις φωτογραφίες-ντοκουμέντα από το αρχείο Απόστολου Σιάτρα, που κατείχε και επεξεργάστηκε ο συλλέκτης ιστορικών τεκμηρίων και συγγραφέας κ. Μιχάλης Πατέλης. Ένθερμος υποστηρικτής του Ημερολογίου-Λευκώματος και δεξί χέρι του συγγραφέα στις διαδικτυακές συνομιλίες των διορθώσεων, αλλά και του εμπλουτισμού της ύλης του με εμπορικούς αντιπροσώπους και βιομηχάνους, υπήρξε ο νομικός και ιστορικός ερευνητής κ. Πέτρος Αλεπάκος, φερέγγυος διαχειριστής του ιστορικού αρχείου του πατέρα του Γεωργίου-Ελευθερίου Αλεπάκου». 

Νικόλαος Α. Πινάτζης «Μέσα από τις σελίδες του ξεπηδούν εικόνες μιας άλλης εποχής, εικόνες της παλιάς πόλης» 

«Το Ημερολόγιο-Λεύκωμα του 2019 είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας δύο φορέων που αγαπούν την πόλη τους, ενδιαφέρονται για την ιστορία της και νοιάζονται για την εξέλιξή της: της Λέσχης Αλεξανδρουπολιτών και του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης. Μέσα από τις σελίδες του ξεπηδούν εικόνες μιας άλλης εποχής, εικόνες της παλιάς πόλης, σκηνές της αγοράς, των εμπορικών δρόμων, των μαγαζιών, του λιμανιού…

Ξετυλίγεται η ιστορία της οικονομικής ζωής της Αλεξανδρούπολης μέσα από τα επαγγέλματα, τις ασχολίες και τις εμπορικές δραστηριότητες των κατοίκων της. Ζωντανεύουν οι μνήμες από καιρούς τόσο μακρινούς, με ανθρώπους τόσο κοντινούς· ανάμεσά τους ο μπαμπάς, ο παππούς, ο προπάππους… Τότε που πολλοί από αυτούς μετρούσαν το φιλότιμο με τον πήχη και ζύγιζαν τον μόχθο με την οκά».
 
Σημειώνουμε ότι για το Ημερολόγιο, στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης, θα μιλήσουν ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Αυτιάς και ο ομότιμος καθηγητής του ΔΠΘ κ. Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει o δημοσιογράφος κ. Σταύρος Αποστολίδης.
 
Καλοτάξιδο!!!
 
Info
Παρουσίαση «Ημερολογίου-Λευκώματος 2019 | Εικόνες από την οικονομική ζωή της παλιάς Αλεξανδρούπολης»
Ημέρα: Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019
Τόπος: Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης (Λ. Δημοκρατίας 306)
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.