Προβληματα κυριως στο οδικο δικτυο της Ροδοπης απο την νεροποντη της Τεταρτης

Υπερχείλισε το φράγμα της Γρατινής - Πλημμύρησαν σπίτια και αγροτικές εκτάσεις σε οικισμούς των Δήμων Κομοτηνής και Μαρωνείας – Σαπών

Πολλά ήταν τα προβλήματα που δημιούργησε στο νομό Ροδόπη η εντυπωσιακή ποσότητα νερού που «έπεσε» στην περιοχή κατά την διάρκεια της έντονης βροχόπτωσης που ξεκίνησε νωρίς απόγευμα της Τετάρτης.
 
Σύμφωνα με το σύστημα μηχανοργάνωσης Δημόκριτος, περισσότεροι από 100 τόνοι νερού ανά στρέμμα «έπεσαν» στη Ροδόπη, γεγονός βέβαια που επιβεβαιώνεται και την επομένη από τα πλημμυρικά φαινόμενα που είχε η βροχόπτωση αυτή ως αποτέλεσμα, ενώ πολλά εξ αυτών όπως επιβεβαίωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, οφείλονταν στην υπερχείλιση του φράγματος της Γρατινής.
 
Στην υπερχείλιση του φράγματος οφειλόταν και η ραγδαία άνοδος της στάθμης του νερού στον ποταμό Λίσσο, αναχώματα του οποίου ενισχύθηκαν για την αποφυγή μεγαλύτερων πλημμυρικών φαινομένων. 

Προβλήματα κυρίως στο οδικό δίκτυο του Δήμου Κομοτηνής 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κομοτηνής κ. Θέμη Τζενετίδη και εντός της επικράτειας του Δήμου Κομοτηνής και των οικισμών του αρκετά ήταν τα πλημμυρικά φαινόμενα, κυρίως σε συνήθη σημεία, όπως το τέρμα της οδού Μαραθώνος αλλά και τις «γέφυρες» στη δυτική έξοδο της πόλης, όπου νωρίς το βράδυ της Τετάρτης με την συνδρομή της Πυροσβεστικής είχαμε τον απεγκλωβισμό επιβαινόντων σε δύο Ι.Χ. οχήματα που εγκλωβίστηκαν.
 
Πέραν αυτού η Πυροσβεστική δέχτηκε αρκετά τηλεφωνήματα για αντλήσεις υδάτων, εντός της Κομοτηνής, αλλά και σε μία περίπτωση στον Οικισμό των Αγίων Θεοδώρων, ενώ τα  μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίστηκαν στο οδικό δίκτυο, τόσο εντός της πόλης, όσο και στον οικισμό του Ροδίτη, μετά τον κόμβο της Εγνατίας Οδού, όπου λόγω του όγκου του νερού υπήρχαν ακόμα και αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν.
 
Όπως εξήγησε ο κ. Τζενετίδης πραγματοποιήθηκε επίσης κοπή ενός δέντρου το οποίο έπεσε από κεραυνό, ενώ πλημμυρικά φαινόμενα υπήρχαν και στο τέλος της Λεωφόρου Δημοκρατίας στον χώρο όπου πραγματοποιείται το παζάρι της Κομοτηνής.
 
Ο κ. Τζενετίδης τόνισε πως το σύνολο των στελεχών της πολιτικής προστασίας του
Δήμου Κομοτηνής αλλά και της ΔΕΥΑΚ ήταν σε επιφυλακή και επί ποδός μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης, τόσο σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε μηχανήματα, τα οποία χρειάστηκαν κυρίως στο οδικό δίκτυο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την βόρεια πλευρά του Δήμου προς Γρατινή, Πάνδροσο και Καρυδιά όπου απαιτήθηκε η συμβολή γκρέιντερ για την απομάκρυνση φερτών  υλικών και λάσπης.
 
Αντίστοιχες κινήσεις έγιναν και στον οικισμό του Κοσμίου, στο οδικό δίκτυο που τον συνδέει με την Κομοτηνή, καθώς επίσης στο Μεγάλο Δουκάτο. 

Γιάννης Σταυρίδης «Ανεξέλεγκτη η ποσότητα νερού στον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών» 

Για ανεξέλεγκτη ποσότητα νερού έκανε λόγο με τη σειρά του και ο Δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών κ. Γιάννης Σταυρίδης ο οποίος έκανε έναν σύντομο απολογισμό των ζημιών μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm».
 
Όπως εξήγησε τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στον οικισμό των Αμαράντων και του Ισάλου, όπου πλημμύρισαν σπίτια δίχως ωστόσο να κινδυνέψουν ζωές, ενώ αρκετές είναι και οι πλημμυρισμένες αγροτικές εκτάσεις.
 
Κλειστά παρέμειναν χθες το δημοτικό σχολείο Ισάλου και το νηπιαγωγείο των Αμαράντων τα οποία πλημμύρισαν, ενώ πλημμυρισμένος είναι και ο δρόμος μεταξύ Αμαράντων και Φύλακα. Οι οικισμοί του Βάκου, καθώς και εκτάσεις μεταξύ Βραγιάς και Πάσσου πλημμύρισαν επίσης, σε μικρότερη ωστόσο έκταση σε σχέση με την περιοχή του Ισάλου όπου υπήρχαν και τα μεγαλύτερα προβλήματα.
 
Όπως εξήγησε ο κ. Σταυρίδης από νωρίς το βράδυ της Τετάρτης έως και το πρωί της Πέμπτης συνεργεία του Δήμου  βρίσκονταν επί ποδός για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων, ενώ, όπως τόνισε, το πρωί της Πέμπτης προχώρησαν σε εκ νέου καθαρισμό φρεατίων που είχαν φράξει από φερτά υλικά και λάσπες.
 
Η βροχόπτωση συνεχίστηκε με μειωμένη ένταση και τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες της Πέμπτης, δίχως περαιτέρω προβλήματα.
 
Ήδη όμως από το πρωί της Πέμπτης οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Κομοτηνής, όπως έκανε γνωστό ο κ. Τζενετίδης προέβησαν σε καταγραφές των καταστροφών σε σπίτια και εκτάσεις του Δήμου Κομοτηνής κατόπιν σχετικών αιτημάτων από τους πολίτες.

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Ζάρρας, «Καιρικά νέα Θράκης»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.