Η χαρτογραφηση των ΑμεΑ απο τον ΠΕΡΠΑΤΩ εφερε τη λυση και για την Πολιτικη Προστασια

Η πρωτοποριακή εφαρμογή του Συλλόγου θα αποτελέσει τη βάση για τον εντοπισμό των αναγκών ΑμεΑ σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών

Η εφαρμογή «Χαρτογράφηση ΑμεΑ στο Νομό Ροδόπης», που ανέπτυξε ο Σύλλογος ΠΕΡΠΑΤΩ στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης» θα αποτελέσει τη βάση για την καταγραφή των ΑμεΑ για τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας, σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.
 
Το θέμα της καταγραφής των ΑμεΑ για αυτό το σκοπό συζητήθηκε πρόσφατα τόσο στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Αντιπεριφέρειας Ροδόπης όσο και στο Τοπικό Όργανο του Δήμου Κομοτηνής και η εφαρμογή από τη φύση της φαίνεται να είναι ιδανική για το σκοπό αυτό, μιας και δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ» τα μέλη του οποίου αντιλήφθηκαν τη δυστοκία που υπάρχει στην Ελλάδα ως προς την καταγραφή και ακολούθως την ύπαρξη σαφών στοιχείων για τα άτομα που αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής αναπηρία σε όλη την χώρα.
 
Έτσι με σύμμαχο το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το Κοινωφελές Ίδρυμα ΤΙΜΑ, τον Κοινωφελή Οργανισμό Hellenic Hope και το Κοινωφελές Ίδρυμα Μποδοσάκη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης» δημιούργησαν την εφαρμογή με στόχο αρχικά τον εντοπισμό των ατόμων με αναπηρία στην ευρύτερη περιοχή της Ροδόπης και ακολούθως τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους.
 
Έτσι το πρωί της Παρασκευής 4 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δημάρχου Κομοτηνής κ. Γιώργου Πετρίδη με τον πρόεδρο του ΠΕΡΠΑΤΩ κ. Αλέξανδρου Ταξιλδάρη, τον Αντιπρόεδρο κ. Σάκη Νταντανίδη, καθώς και τις υπεύθυνες για την εφαρμογή, την Κοινωνική Λειτουργό του Συλλόγου κ. Βιλντάν Γιουσούφ και την Οικονομική Διαχειρίστρια κ. Στέλλα Αργυροπούλου, όπου συμφωνήθηκε η χρήση της εφαρμογής από τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας σε έκτακτες περιπτώσεις.
 
Στην εφαρμογή έχουν καταγραφεί ήδη 260 άτομα, παρόλο που ο αριθμός των ανθρώπων με κάποια μορφής αναπηρίας θεωρείται πως είναι πολύ μεγαλύτερος, μιας και στην ΕΕ ο μέσος όρος των ατόμων με κάποιας μορφής αναπηρία βρίσκεται στο 15-18% του συνολικού πληθυσμού. 

Εργαλείο για την Πολιτική Προστασία 

Η συνάντηση αυτή έγινε σε συνέχεια της απόφασης της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου να παρέμβει πιο αποτελεσματικά και άμεσα σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών για την εξυπηρέτηση και τη διάσωση ΑμεΑ, που μπορεί να έχουν δυσκολία να μετακινηθούν σε περίπτωση ανάγκης, σημείωσε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης.
 
Στο τελευταίο τοπικό Συμβούλιο για την Πολιτική Προστασία είχε συμφωνηθεί να δημιουργηθεί ένα μητρώο ατόμων, όμως ο ΠΕΡΠΑΤΩ τους έχει προλάβει, δημιουργώντας αυτή την εφαρμογή χαρτογράφησης, στην οποία έχει καταγραφεί ένας σημαντικός αριθμός αυτών ακριβώς των ατόμων σε όλη τη Ροδόπη.
 
Το μητρώο αυτό βέβαια είναι ανοιχτό, το οποίο επικαιροποιείται συνεχώς, για αυτό και συζήτησαν στην συνάντησή τους το θέμα της συνδρομής των υπηρεσιών του Δήμου, και κυρίως του Βοήθεια στο Σπίτι, ώστε να εμπλουτιστεί αυτό το Μητρώο.
 
Παράλληλα ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας τόσο του Δήμου Κομοτηνής όσο και της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης θα έχουν πρόσβαση στην εφαρμογή, ώστε την κρίσιμη στιγμή να μπορούν όλοι οι εμπλεκόμενοι να συνδράμουν ώστε η ευκαιρία διάσωσης ενός ατόμου με κινητικά ή άλλα προβλήματα να είναι ίδια με τους συμπολίτες του. 

Καλύπτει ένα υπάρχον κενό η εφαρμογή 

Βέβαια όταν πρωτοξεκίνησε η εφαρμογή, ο ΠΕΡΠΑΤΩ έκανε κάλεσμα σε όλους τους συλλόγους τα μέλη των οποίων αφορά, σημείωσε ο πρόεδρος του κ. Αλέξανδρος Ταξιλδάρης,  κάτι που προβλεπόταν και από το πρόγραμμα «Σημεία Στήριξης», με τον ΠΕΡΠΑΤΩ και το Σύλλογο «Δύναμη Ψυχής» να έχουν προχωρήσει στην καταγραφή των μελών τους.
 
Το πρόβλημα είναι, σημείωσε, και από εκεί ξεκίνησε και η ιδέα για την δημιουργία της εφαρμογής αυτής, ότι η χώρα μας είναι από τις λίγες, αν όχι η μοναδική στην ΕΕ, που η στατιστική της υπηρεσία δεν έχει ενημερωμένα στοιχεία για τα άτομα με αναπηρία, με όλους τους υπολογισμούς να γίνονται με βάση το μέσο όρο της ΕΕ.
 
«Θέλαμε να γνωρίζουμε, τουλάχιστον για την περιοχή μας, που βρίσκεται ποιο μέλος, με τι ανάγκες, όπως κινητικές αλλά και άλλες, όπως η χρήση συσκευής η οποία μπορεί να χρειάζεται ρεύμα» ανέφερε, και μην έχοντας τη δυνατότητα να πάρουν από μια υπηρεσία αυτά τα στοιχεία, δημιούργησαν την εφαρμογή για να τα έχουν διαθέσιμα.
 
Σημείωσε δε πως όσοι εγγράφονται, υπογράφουν και υπεύθυνη δήλωση που δηλώνει ότι τα στοιχεία μπορούν να δοθούν στις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, ώστε να είναι καλυμμένη η δράση όσο αφορά τα Προσωπικά Δεδομένα. 

Ανοιχτή σε όλους τους Συλλόγους η εφαρμογή 

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 260 άτομα τόσο από την Κομοτηνή όσο και από όλη τη Ροδόπη, ακόμα και από απομακρυσμένες περιοχές, σημείωσε η Κοινωνική Λειτουργός του Συλλόγου κ. Βιλντάν Γιουσούφ, και σκοπός τους είναι αυτή η πλατφόρμα να ενημερώνεται συνεχώς για τα άτομα που έχουν κάποια αναπηρία και έχουν ανάγκη συγκεκριμένες υπηρεσίες.
 
Κατά τη χαρτογράφηση βέβαια όσοι εγγράφονται ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους, μιας και πολλές φορές μπορεί να μην γνωρίζουν τι παροχές δικαιούνται ανάλογα με την πάθησή τους.
 
Η χαρτογράφηση είναι μεικτή για όλα τα άτομα με μορφές αναπηρίας, σημείωσε η κ. Στέλλα Αργυροπούλου, ενώ έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του προγράμματος τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια.
 
Για αυτό και όποιος σύλλογος το επιθυμεί θα μπορεί να έχει κλειδάριθμο και μερίδα δωρεάν, για να αποκτήσουν και αυτοί δικό τους ηλεκτρονικό αρχείο, δια μέσου της εφαρμογής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.