Ενα προδιαγεγραμμενο… «Διεθνες» μπαχαλο

Της έκδοσης

Το ζήτημα της δημιουργίας του, ελλείψει καλύτερου όρου, νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου, με την συγχώνευση του ήδη υπάρχοντος με τα ΤΕΙ, δύο στην αρχή και μετά τρία, μας απασχολεί εδώ και ένα χρόνο, όταν και ενώ φαινόταν πως το ΤΕΙ ΑΜΘ θα προσέγγιζε το ΔΠΘ, τελικά ξεκίνησαν οι συναντήσεις στη Θεσσαλονίκη με προοπτική τη συγχώνευση με το Διεθνές Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας.
 
Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, και παρακολουθήσαμε δημοσιογραφικά όλες τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την συγχώνευση των ιδρυμάτων, τη «σφήνα» του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, που τελικά μπήκε και αυτό στο παζάρι, και την τελική εισήγηση να δίνεται στον Υπουργό Παιδείας στο τέλος του καλοκαιριού, με προοπτική να προχωρήσει το φθινόπωρο.
 
Φυσικά οι κινήσεις του Υπουργείου ήταν όπως πάντα άμεσες, και το φθινόπωρο πέρασε χωρίς να γίνει τίποτα, για να έρθει η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο τέλος του χρόνου στη Θεσσαλονίκη, όπου αφού εγκαινίασε χωρίς να εγκαινιάσει τον σταθμό του μετρό στη Θεσσαλονίκη (επιθεώρηση προόδου το χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος), αναφέρθηκε και στο νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο, ανοίγοντας ασκούς του Αιόλου τους οποίους, ειλικρινά, δεν θεωρούσαμε ότι υπάρχουν.
 
Μάλιστα για να είμαστε ειλικρινείς κάποιες από αυτές μας φάνηκαν ετεροχρονισμένες, μιας και όπως αναφέραμε το θέμα κινούνταν εδώ και ένα χρόνο,  αλλά τελικά, ίσως και να μην είναι τόσο περίεργες.
 
Η πρώτη ένδειξη ότι όλα δεν είναι καλά στο βασίλειο της Δανιμαρκίας, ήταν η παραίτηση του πρόεδρου της Διοικούσας Επιτροπής, κ. Κώστα Γραμμένου, που φαίνεται (μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η επιστολή παραίτησής του δεν είχε δοθεί στη δημοσιότητα) ότι αντιδρά σε αυτή την εξέλιξη.
 
Ο κ. Γραμμένος, ο οποίος ήταν πρόεδρος της διοικούσας από δημιουργίας του ιδρύματος, είναι Αντιπρύτανης στο City University και ProVice- Chancellor του Cass Business School, και το 1984 σχεδίασε, δημιούργησε κι έκτοτε διευθύνει το International Centre for Shipping, Trade and Finance (Διεθνές Κέντρο Ναυτιλίας Εμπορίου και Χρηματοδότησης) στο Λονδίνο, εισάγοντας ως νέο γνωστικό αντικείμενο τα Διεθνή Ναυτιλιακά Χρηματοοικονομικά.
 
Γιατί όμως, αν όλα πήγαιναν καλά με τη συγχώνευση, όπως διαβεβαίωναν όλες οι πλευρές, παραιτήθηκε ο πρόεδρος;
 
Όπως φαίνεται από το ρεπορτάζ, η υπόθεση της συγχώνευσης στο Διεθνές Πανεπιστήμιο βρισκόταν στα χέρια του Γιώργου Στάμου, αντιπροέδρου του Διεθνούς Πανεπιστημίου, ενώ μάλιστα υπήρξε δήλωση του Πρύτανη του ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας ότι ουδέποτε συναντήθηκαν με τον κ. Γραμμένο.
 
Μάλιστα δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν και άλλα μέλη της Διοικούσας του Διεθνούς να δηλώνουν πλήρη άγνοια για τις λεπτομέρειες, έλλειψη παρουσίασης ολοκληρωμένης πρότασης για την συγχώνευση και αναφέρουν μόνον μια αόριστη πρόταση που είχε δεσμευτεί να κάνει ο κ. Στάμου.
 
Με αυτά και με αυτά, η υπόθεση της συγχώνευσης προχωρά, με το υπουργείο αυτή τη φορά να φέρεται αποφασισμένο να καταθέσει το νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις εντός του Ιανουαρίου, και μέχρι τότε, οι γραμμές θεωρούμε πως θα έχουν γίνει πιο ξεκάθαρες.
 
Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι όλη αυτή η διαδικασία έχει καταντήσει ειλικρινά κουραστική. Γιατί μετά από ένα 2018 κατά το οποίο οι αποφάσεις και οι παρεμβάσεις του Υπουργείου δημιούργησαν, δικαιολογημένα κατά την άποψή μας, αδικαιολόγητα κατά την άποψη άλλων, θυμό και απογοήτευση, μια επανάληψη όλης αυτής της διαδικασίας το 2019 καταντά επικίνδυνη για την υγεία και θα έπρεπε να έρχεται, σαν τα τσιγάρα, με προειδοποίηση.
 
Θα είχε ενδιαφέρον πάντως να δούμε τι λέει ο κ. Γραμμένος στην επιστολή του, μιας και εμείς ως απλοί παρατηρητές, δεν έχουμε την εικόνα που έχει κάποιος εκ των έσω.
 
Αυτοί που είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν την όλη διαδικασία μέχρι τέλους, είναι οι τρείς Πρυτάνεις των ΤΕΙ που είναι υπό συγχώνευση, οι οποίοι υπεραμύνθηκαν των μέχρι τώρα κινήσεων με κοινή ανακοίνωσή τους, η οποία έχει ως εξής:
 
«Σχετικά με τα δημοσιεύματα για τη δημιουργία του νέου «Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας», που αναρτήθηκαν μετά την παραίτηση του Καθ. κ. Κώστα Γραμμένου, θα θέλαμε να δηλώσουμε τα εξής: Τα τρία ΤΕΙ (Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας) έχουν αξιολογηθεί από επιτροπές εξωτερικών αξιολογητών, ακριβώς με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις με τα Πανεπιστήμια, με τις ίδιες διαδικασίες που έθεσε η ΑΔΙΠ και έχουν όλα λάβει πολύ καλές αξιολογήσεις (positive evaluation) όπως και τα Πανεπιστήμια Πατρών, Θράκης, Ιωαννίνων, το ΕΜΠ, κ.ά.
 
Το εγχείρημα της δημιουργίας του νέου «Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας» υποστηρίζεται από λεπτομερείς εκθέσεις βιωσιμότητας και σκοπιμότητας που τα ιδρύματά μας υπέβαλλαν στο Υπουργείο για αυτόν το σκοπό. Τίποτα δεν έγινε πρόχειρα ή βιαστικά. Η ακαδημαϊκή διαβούλευση διήρκησε περίπου ένα έτος.
 
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση του ειδικού χαρακτήρα του ΔΙΠΑΕ, ώστε να λειτουργήσουν όχι μόνο μεταπτυχιακά αλλά για πρώτη φορά και αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Τέλος, τα ΤΕΙ έχουν κερδίσει τη θέση τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας με τα επιτεύγματά των αποφοίτων τους, τα σύγχρονα προγράμματα σπουδών τους, τη διασύνδεση με τη βιομηχανία και την κοινωνία και το διεθνή χαρακτήρα τους».
 
Τα συμπεράσματα δικά σας…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.