Χιλιαδες ασφαλισμενοι χανουν την περιθαλψη τους το 2019

Απαιτούνται 75 ένσημα (ημέρες ασφάλισης) αντί για 50 για την έκδοση βιβλιαρίου

Χιλιάδες ασφαλισμένοι που έχασαν την εργασία τους, ή δεν βρήκαν δουλειά, για τουλάχιστον τρεις μήνες το 2018, θα βρεθούν χωρίς υγειονομική περίθαλψη, αν δεν έχουν εργαστεί τουλάχιστον 75 ημέρες το 2018, ενώ για τους αμειβόμενους με εργόσημο απαιτούνται 150 ημέρες ασφάλισης, σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εγρασίας και του Κοινωνικού Κράτους, «αυτό θα συμβεί επειδή με πρόσφατο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (άρθρο 23 του ν. 4529/2018, ΦΕΚ Α 56), η βασική προϋπόθεση για την απ όκτηση ασφαλιστικής ικανότητας για το 2019, για την έκδοση ή ανανέωση δηλαδή βιβλιαρίου υγείας, απαιτούνται 75 ημέρες ασφάλισης και όχι 50, όπως προβλεπόταν για τα προηγούμενα χρόνια! Άμεση συνέπεια αυτής της σκληρής και αιφνίδιας ρύθμισης θα είναι από 1-3-2019 (που αρχίζει να εφαρμόζεται η νέα ρύθμιση) πολλοί συμπατριώτες μας που είχαν την ατυχία να μην εξασφαλίσουν 75 ημέρες ασφάλισης το 2018, να βρεθούν εκτός συστήματος περίθαλψης τόσο οι ίδιοι όσο και τα προστατευόμενα μέλη τους».
 
Η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί την κυβέρνηση που ψήφισε αυτή τη ρύθμιση αποκλείοντας χιλιάδες ασφαλισμένους από το δικαίωμα στην υγεία και την περίθαλψη να την καταργήσει άμεσα.
 
Η ρύθμιση του ν. 4529/2018
 
«Άρθρο 23
 
Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας για υγειονομική περίθαλψη
 
1.α. Στον άμεσα ασφαλισμένο και στα μέλη οικογενείας του χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα και παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε είδος εφόσον:
 
αα) Ο μισθωτός έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον εβδομήντα πέντε (75) ημέρες εργασίας κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου,
 
ββ) ο μη μισθωτός έχει συμπληρώσει τουλάχιστον τρεις (3) μήνες ασφάλισης κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου και έχουν καταβληθεί οι απαιτούμενες ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με το ν. 4387/2016 (Α΄ 85).
 
Για τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων της υποπερίπτωσης αα΄ λαμβάνονται υπόψη και οι ημέρες επιδότησης λόγω ασθένειας ή ατυχήματος, οι ημέρες επιδότησης λόγω τακτικής ανεργίας, καθώς και οι ημέρες επιδότησης λόγω επίσχεσης εργασίας.
 
β. Η ασφαλιστική ικανότητα ανανεώνεται από την πρώτη Μαρτίου εκάστου έτους έως την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου του επόμενου ημερολογιακού έτους με τις ίδιες ως άνω προϋποθέσεις. Ειδικά για τους μη μισθωτούς, η ασφαλιστική ικανότητα ανανεώνεται εφόσον, πλέον των προϋποθέσεων της υποπερίπτωσης ββ΄ της παρούσας παραγράφου, έχουν καταβληθεί οι απαιτητές εισφορές, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ν. 4387/2016 έως και 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου της ανανέωσης της ασφαλιστικής ικανότητας ημερολογιακού έτους. Αν υπάρχει οφειλή, η ασφαλιστική ικανότητα ανανεώνεται ανά μήνα, εφόσον η οφειλή έχει εξοφληθεί ή ρυθμιστεί και τηρείται η εξόφληση των δόσεων.
 
γ. Για τους εργαζόμενους σε οικοδομοτεχνικά έργα στις εβδομήντα πέντε (75) ημέρες ασφάλισης συμπεριλαμβάνονται η προσαύξηση 20% και οι ημέρες αδείας.
 
δ. Για τους εργάτες γης απασχολούμενους σε εργασίες καλυπτόμενες από την ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ – αμειβόμενους με εργόσημο παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη για υγειονομική περίθαλψη, εφόσον έχουν συμπληρώσει εκατόν πενήντα (150) ημέρες ασφάλισης το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου.
 
ε. Οι μετακλητοί εργάτες γης – πολίτες τρίτων χωρών και οι μετακλητοί αλλοδαποί αλιεργάτες της παρ. 5 του άρθρου 40 του ν. 4387/2016 αποκτούν ασφαλιστική ικανότητα για υγειονομική περίθαλψη από την πρώτη ημέρα εργασίας τους και αυτή διαρκεί για όσο χρονικό διάστημα απασχολούνται σύμφωνα με τη σύμβαση εργασίας τους.
 
στ. Οι μαθητευόμενοι ή εκπαιδευόμενοι ή καταρτιζόμενοι και οι απασχολούμενοι σε προγράμματα του ΟΑΕΔ δικαιούνται υγειονομικής περίθαλψης σε είδος από την πρώτη ημέρα έναρξης των μαθημάτων, της εκπαίδευσης ή της κατάρτισης ή του προγράμματος».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.