Το μπασκετ ζωντανευει (και παλι) στις Σαπες

Η τοπική ακαδημία τόλμησε μία δύσκολη αρχή και συνεχίζει με πείσμα - Σωφρόνης Παπουής «Είδα στα μάτια των παιδιών την φλόγα της αγάπης για το άθλημα»

Μπορεί η «Ελπίς Σαπών» να προϋπάρχει εδώ και πέντε περίπου χρόνια, αλλά τον τελευταίο καιρό τράβηξε τα βλέμματα χάρη στην προσπάθειά της να ζωντανέψει και πάλι το άθλημα του μπάσκετ στην περιοχή. Ακαδημίες που πραγματοποιούν προπονήσεις στο κλειστό γυμναστήριο Σαπών ευελπιστούν να αποτελέσουν «κυψέλες» άθλησης για αγόρια και κορίτσια από 6 έως και 15 ετών, προσφέροντάς τους την χαρά της συμμετοχής μέσα σε μία ομάδα.
 

«Ξεκινήσαμε με 15 περίπου παιδάκια και πλέον έχουμε γύρω στα 50 άτομα, αγόρια και κορίτσια, χωρισμένα σε τρία τμήματα ανάλογα με την ηλικία τους» πληροφόρησε ο προπονητής, κ. Σωφρόνης Παπουής, μιλώντας στη συνέχεια για το πώς ξεκίνησε η ιδέα. «Ο υπεύθυνος ακαδημιών μπάσκετ και καλός μου φίλος, Κώστας Φωτακάκης χρειαζόταν κάποιον προπονητή για την ομάδα. Αγαπώ πολύ τα παιδιά, όντας και ο ίδιος μου μπαμπάς, επομένως δέχτηκα αμέσως με πολλή χαρά την πρότασή του» συμπλήρωσε ο κ. Παπουής ευχαριστώντας επιπρόσθετα τις δημοτικές αρχές και τον στενό συνεργάτη του, Δημήτρη Χατζηευστρατίου για την πολύτιμη στήριξή τους. 

«Πολύ ευχάριστη η αρωγή των γονιών που βοηθούν χωρίς να γίνονται παρεμβατικοί» 

«Οι νεαροί αθλητές δεν άρχισαν αρκετά μικροί το άθλημα, με αποτέλεσμα να χάσουν κάποια βασικά πράγματα» παραδέχτηκε ο ίδιος, ξεκαθαρίζοντας όμως πως «θεωρώ ότι η θέληση και η όρεξή τους είναι τεράστια. Είδα, δηλαδή, στα μάτια τους την φλόγα της αγάπης για το άθλημα, κάτι που δεν έχω δει σε πολλά παιδιά της Κομοτηνής. Με παρακαλούν να κάνουμε κι άλλες προπονήσεις για να μάθουν παραπάνω πράγματα. Όλη αυτή η θέλησή τους είναι που τελικά ωθεί και εμένα να προσπαθήσω. Με τον καιρό, λοιπόν,  φτιάξαμε ξεχωριστές ομάδες για τα αγόρια και τα κορίτσια, διοργανώσαμε φιλικούς αγώνες, πήγαμε σε τουρνουά και πρωταθλήματα, ενώ για εμένα είναι πολύ ευχάριστη η αρωγή των γονιών, που βοηθούν χωρίς να γίνονται παρεμβατικοί». 

Μία μεγάλη «οικογένεια» συνθέτει όλα τα στοιχεία της Θράκης 

Σαφέστατα από το όλο εγχείρημα δεν έλειψαν οι δυσκολίες, μιας και η ακαδημία κλήθηκε να κάνει ένα μεγάλο βήμα σε μία «παρθένα» περιοχή. Ο κ. Παπουής μάλιστα ενημέρωσε πως πολλά παιδιά έπρεπε να ταξιδέψουν μέχρι την Κομοτηνή ή την Αλεξανδρούπολη προκειμένου να προπονηθούν στο μπάσκετ, για να σκιαγραφήσει στην συνέχεια την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή.
 

«Στα γύρω χωριά επικρατεί το μουσουλμανικό στοιχείο. Από αυτά ήρθαν πολλά παιδιά που ήταν “αποκλεισμένα” από τον αθλητισμό και ουσιαστικά τους δόθηκε η ευκαιρία να γίνουν μέλος μίας ακαδημίας και να αποκτήσουν καινούργιους φίλους. Αλλά και αρκετοί γονείς έρχονται και μου λένε πως θέλουν να βελτιώσουν τα ελληνικά τους και να αρχίσουν να κοινωνικοποιούνται μέσα από την ομάδα» είπε αναδεικνύοντας τη διαπολιτισμικότητα των Σαπών «μαζί με ανθρώπους από την Ρωσία, την Γεωργία, την Αρμενία που ήρθαν ως πρόσφυγες έχουμε δημιουργήσει μία οικογένεια με όλα τα στοιχεία που συνθέτουν την Θράκη μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.