Νεα επεισοδια στην αντιμαχια ΔΕΥΑΚ-εργαζομενων

Κοινοποιήθηκε και το δεύτερο απόγραφο των εργαζομένων, δεσμεύοντας ακόμα 900 χιλιάδες ευρώ στην τράπεζα - Για πλήρη ασφυξία στην επιχείρηση μίλησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ

Νέο κεφάλαιο στην αντιδικία ΔΕΥΑΚ και εργαζομένων, για το θέμα της πληρωμής των αναδρομικών φαίνεται να ανοίγει, με την κοινοποίηση την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου του δεύτερου απογράφου των εργαζομένων, με το οποίο απαιτούν ακόμα 900 χιλιάδες ευρώ από την επιχείρηση.
 
Να σημειώσουμε πως το ζήτημα αφορά 55 εργαζόμενους της ΔΕΥΑΚ, οι οποίοι διεκδικούν αναδρομικά τα χρήματα, που τους κόπηκαν, λόγω των μειώσεων που επέβαλλαν οι πρώτοι μνημονιακοί νόμοι.
 
Οι εργαζόμενοι κατέφυγαν στα δικαστήρια και δικαιώθηκαν πρωτόδικα, όμως η Επιχείρηση έκανε έφεση, με τους εργαζόμενους να μην απαιτούν άμεσα τα χρήματα μιας και εκκρεμούσε η συζήτηση του θέματος στον Άρειο Πάγο.
 
Τον Μάιο δύο αποφάσεις του Αρείου Πάγου φάνηκε να ξεκαθαρίζουν την κατάσταση, με την ΔΕΥΑΚ και τους εργαζόμενους να έρχονται σε επαφές για τον τρόπο αποπληρωμής τους, όμως οι επαφές κατέρρευσαν, με τους εργαζόμενους να καταθέτουν απόγραφο με το οποίο ζητούσαν άμεσα μέρος των οφειλών, ενώ η επιχείρηση αρνήθηκε να προχωρήσει σε συμβιβασμό σε συνδυασμό με την αποχώρηση από τα ένδικα μέσα, λόγω τρίτης απόφασης του Αρείου Πάγου, που θεωρούν πως περιπλέκει το ζήτημα.
 
Και ενώ η έφεση για το ζήτημα εκδικάστηκε τον Οκτώβριο, πριν από μερικές μέρες συγκεντρώθηκε το ποσό του απογράφου, που σημαίνει ότι αποδεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί της ΔΕΥΑΚ, όμως μέσα σε μερικές μέρες κοινοποιήθηκε και το δεύτερο απόγραφο, επαναδεσμεύοντας τους λογαριασμούς, μέχρι να συγκεντρωθεί το ποσό. 

Σε δύσκολη κατάσταση η επιχείρηση 

Για το θέμα ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Δημήτρης Καρασταύρου, ο οποίος ανέφερε πως μόλις κοινοποιήθηκε το απόγραφο, συγκλήθηκε το ΔΣ της επιχείρησης, το οποίο πρότεινε στους εργαζόμενους τον τρόπο αποπληρωμής που είχαν ζητήσει στο πρώτο απόγραφο, με αποπληρωμή σε 24 μήνες, που όμως δεν έγινε αποδεκτός, γιατί, όπως σημείωσε, δεν περιλάμβανε απόσυρση της επιχείρησης από τα ένδικα μέσα.
 
Αυτό σημαίνει πως η επιχείρηση βρίσκεται ξανά σε δύσκολη κατάσταση, για αυτό και κάνουν προσπάθειες για την επίσπευση της έφεσης, ώστε να βρεθεί οριστική λύση και να ληφθούν αποφάσεις.
 
Υπενθύμισε άλλωστε πως αν η απόφαση βγει θετική προς την επιχείρηση, οι κατασχέσεις αίρονται αυτομάτως.
 
Το θετικό είναι ότι εκκρεμούν αποφάσεις που είναι θετικές για την ΔΕΥΑΚ, όπως το έργο που εκτέλεσαν για την ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ, το οποίο ξεπερνά το 1,5 εκ. ευρώ, που δεν αμφισβητείται, αλλά βρίσκεται στο στάδιο της έφεσης.
 
Ο κ. Καρασταύρου σημείωσε πως στους τέσσερις μήνες που τους έχει κοινοποιηθεί το πρώτο απόγραφο, κατέβαλλαν κάθε προσπάθεια να τα φέρουν εις πέρας χωρίς να καταλάβει κανείς τίποτα, θεωρεί όμως ότι το δεύτερο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.
 
Αποδίδει δε την κοινοποίησή του σε μια πολιτική πίεσης από την πλευρά των εργαζομένων, σημειώνοντας πως δεν ευελπιστεί στην καλή τους διάθεση γιατί πιστεύει πως υπάρχει καθοδήγηση από τα δικηγορικά γραφεία να διεκδικήσουν τα χρήματα.
 
Αυτό που ζητά η επιχείρηση, σημείωσε ο κ. Καρασταύρου, είναι ένα διάστημα χάριτος, ώστε να καλύψουν τις απαιτήσεις από προμηθευτές, παρόχους, ασφαλιστικά ταμεία και άλλες ανελαστικές δαπάνες και ζήτησε από το συμβούλιο να ασκήσει πολιτική πίεση, ώστε να κάνουν μερικούς μήνες υπομονής.
 
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Πετρίδης σημείωσε πως προσπαθούν να βρουν λύση για το ζήτημα σε συνεργασία με την ΔΕΥΑΚ, όμως τα πράγματα είναι δύσκολα.
 
Πάντως ανέφερε πως τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη στο γραφείο του με τους επικεφαλής των παρατάξεων, μαζί με τη διοίκηση της ΔΕΥΑΚ, ώστε να συζητηθεί το πολιτικό θέμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.