Νεα εποχη στον Δημο Ιασμου θελει να φερει ο Οντερ Μουμιν

«Θέλουμε τον καλύτερο, τον ποιοτικότερο, αποδοτικότερο συνδυασμό στα χρονικά του Δήμου Ιάσμου»

Να φέρει μια νέα εποχή στο Δήμο Ιάσμου, τόσο στον διοικητικό και οικονομικό τομέα, όσο και στη στήριξη των αναπτυξιακών προοπτικών του, θέλει ο κ. Οντέρ Μουμίν, που κατέρχεται ως υποψήφιος Δήμαρχος Ιάσμου στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
 
Μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής και τη Νατάσσα Βαφειάδου, ο κ. Μουμίν εξέφρασε την άποψη πως ο Δήμος χρειάζεται μια αλλαγή όχι μόνο σε πρόσωπα, αλλά και σε νοοτροπία, με προτεραιότητα τη διοικητική και οικονομική ανόρθωσή του.
 
Γι’ αυτό και στο πρόγραμμά του παρουσίασε φιλόδοξες προτάσεις, οι οποίες όμως θεωρεί πως είναι ρεαλιστικές και μπορούν να δώσουν ελπίδα σε όλους τους κατοίκους του Δήμου.
 
 

Για έναν ορθότερο και αποδοτικότερο τρόπο λειτουργίας του Δήμου

 
Ο κ. Μουμίν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις 7 Νοεμβρίου, ακριβώς 8 χρόνια από την πρώτη εκλογή του ως δημοτικός Σύμβουλος Ιάσμου, όπου διετέλεσε και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.
 
Μετά από το πέρασμά του από το δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης, την Περιφέρεια ΑΜΘ, επιστρέφει στο Δήμο, φιλοδοξώντας να δώσει μια νέα ώθηση σε αυτόν.
 
«Είμαι ένας άνθρωπος που βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση. Είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι όσες θέσεις κι αν καταλαμβάνουν, όπου κι αν εκλεγόμαστε, δεν πρέπει σε αυτές τις θητείες ή θέσεις να παραμένουμε αρκετά μεγάλα διαστήματα, και δεν πρέπει να κουράζουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Έχοντας λοιπόν παρακαταθήκη την προηγούμενη πορεία του και στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης, θέλει να συνεχίσει την προσπάθεια στον τόπο καταγωγής του.
 
Βέβαια κάποιοι θεωρούσαν ότι μπορεί να είχε και μια δεύτερη θητεία στην Περιφέρεια, άλλοι ότι πιθανώς να ήταν υποψήφιος βουλευτής, όμως τη δεδομένη χρονική στιγμή, πιστεύει πως προέχει η ανάγκη των δημοτών του δήμου Ιάσμου, για μια χρηστή διοίκηση για μια καινούργια διοίκηση, για έναν ορθότερο και αποδοτικότερο τρόπο λειτουργίας του Δήμου.
 
 

Οι ικανοί στις διοικήσεις

 
Ο συνδυασμός του εξήγησε ο κ. Μουμίν είναι ανεξάρτητος, ενώ θεωρεί πως στον Δήμο Ιάσμου έχουν περάσει σε ένα επίπεδο «που ο κόσμος τα πολιτικά χρίσματα ή τα χρίσματα των κομμάτων τα αποδοκιμάζει και θεωρεί ότι οι ικανοί άνθρωποι πρέπει  να βρίσκονται σε διοικήσεις». Όσο για την άποψη του κόσμου, σημείωσε πως έχει συναντήσει σημαντική υποδοχή και θετικά σχόλια για την υποψηφιότητά του.
 
Βέβαια πάντα σεβόμενος το πολιτικό πλαίσιο, υπάρχουν κάποιοι που έχουν διαφορετικές απόψεις και για το πρόγραμμά του, κάτι που θεωρεί πως είναι αναμενόμενο και αποδεκτό. «Είμαστε στη φάση που κάνουμε μια εκτενή συζήτηση με όλους τους συνεργάτες μας, με όλους τους πιθανούς υποψηφίους, για να μπορέσουμε να κάνουμε, όπως δεσμεύτηκα κι εγώ, τον καλύτερο συνδυασμό, τον ποιοτικότερο, αποδοτικότερο συνδυασμό,  στα χρονικά του δήμου Ιάσμου για να μπορέσουμε να διοικήσουμε καλύτερα» υπογράμμισε ο ίδιος.
 
Πιστεύει δε πως το προεκλογικό τοπίο θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει από τον Ιανουάριο και μετά, όμως θεωρεί σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξουν τρεις υποψήφιοι Δήμαρχοι στον Ίασμο, με τον κ. Καδή Ισμέτ και τον κ. Κυριάκο Αμούτζα να βάζουν εκ νέου υποψηφιότητα.
 
 

Σεβασμός στους αντιπάλους και σύνθεση στους συμβούλους

 
Πάντως επιθυμία του ως υποψήφιος Δήμαρχος είναι, με δεδομένο ότι ο Κλεισθένης, είναι υπέρ των συνθέσεων και των συνεργασιών, να πορευτεί με σεβασμό προς τον αντίπαλο, κάτι που έκανε και στην οκταετή, μέχρι τώρα, διαδρομή του στην αυτοδιοίκηση.
 
«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα, και να έχουμε ελπίδα και ένα όραμα για το μέλλον. Αυτό ήταν από τις πρώτες μου προτάσεις και λέξεις. Θα προχωρήσουμε με σεβασμό στο παρελθόν και με ελπίδα για το μέλλον» σημείωσε ο κ. Μουμίν, τονίζοντας πως είναι από τους ανθρώπους που όσες επιθέσεις κι αν δεχτούν, όποιος πολιτικός αντίλογος υπάρχει, θα γίνει δημόσια και όχι πίσω από κλειστές πόρτες.
 
Όσο για τον αριθμό των υποψηφίων συμβούλων στα ψηφοδέλτια, ο ίδιος επιθυμεί να έχει τον μέγιστο αριθμό, που ανέρχεται στους 120, και να το κάνει αυτό το συντομότερο δυνατόν «σπάζοντας» την παράδοση που υπάρχει στο Δήμο να κλείνουν υποψήφιοι την τελευταία στιγμή. «Εγώ διαφωνώ κάθετα με αυτή την λογική. Θα πρέπει να υπάρξει μια συνεργασία μεταξύ των μελών του συνδυασμού, πρέπει να υπάρξουν κάποιες προγραμματικές δεσμεύσεις, πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο στο οποίο θα συμφωνήσουμε» τόνισε, κάτι που δεν μπορεί να γίνει την τελευταία στιγμή.
 
Ήδη πριν ανακοινώσει ο κ. Μουμίν, τους τελευταίους δύο μήνες, ήταν σε στενή επαφή με παλιούς συνεργάτες αλλά και ανθρώπους που πιστεύει ότι θα μπορέσουν να προσφέρουν, προχωρώντας εφόσον συμφώνησε με αυτούς ότι θα πλαισιώσουν τον συνδυασμό.
 
Αυτή την περίοδο γίνονται διορθωτικές κινήσεις, παρόλο που ακόμα πραγματοποιούνται επαφές με εν δυνάμει υποψηφίους, τόσο σε επίπεδο δημοτικών όσο και τοπικών συμβούλων, για να μπορέσει να υπάρξει μια κάθετη συνεργασία μεταξύ όλων των μελών και της διοίκησης.
 
 

Ρεαλιστικό το πρόγραμμα

 
Ερωτηθείς για το πρόγραμμα που παρουσίασε, το οποίο θεωρήθηκε από κάποιες πλευρές εξαιρετικά φιλόδοξο, σημείωσε πως το θεωρεί ολοκληρωμένο, μακροσκελές και καλοδουλεμένο, με τον ίδιο και τους συνεργάτες του να έχουν ετοιμάσει τον χρονικό ορίζοντα για την ολοκλήρωσή του, αλλά και την πρόβλεψη για τους πόρους που θα απαιτηθούν. «Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας, ότι τίποτα δεν ειπώθηκε από το στόμα μου, το οποίο δεν έχει ορίζοντα υλοποίησης» σημείωσε.
 
Ως παράδειγμα έφερε την πρότασή του για Εμπορικά Κέντρα, για τα οποία σημειώνει πως δεν θα υπάρξει καμία οικονομική επιβάρυνση στο Δήμο. «Αυτά τα εμπορικά κέντρα από ιδιώτες επενδυτές, θα δημιουργηθούν σε δημοτικά ακίνητα τα οποία εμείς θα τα νοικιάσουμε στους επενδυτές, και από κει θα έχει έσοδα ο Δήμος», ο οποίος θα αποκομίσει οφέλη, μισθώματα από την ενοικίαση των ακινήτων, ενώ θα υπάρξουν οφέλη και για τους κατοίκους, τόσο σε απασχόληση για την κατασκευή τους όσο και κατά τη λειτουργία τους.
 
 

Προτεραιότητα η διοικητική και οικονομική ανόρθωση του Δήμου Ιάσμου

 
Πρώτη προτεραιότητα πάντως αποτελούν τα διοικητικά και τα οικονομικά του Δήμου Ιάσμου, όπου πιστεύει πως χρειάζεται μια πλήρης αναδιοργάνωση.
 
Έτσι λοιπόν, χωρίς να περιορίσει τις υπηρεσίες που υπάρχουν σήμερα στις κατά τόπους δομές σε Σώστη και Αμαξάδες, θέλει να αλλάξει το σημερινό μοντέλο αντιδημάρχων, που τείνουν να είναι τοπικοί αντιδήμαρχοι της κάθε Δημοτικής ενότητας και να έχουν καθ’ ύλην αρμοδιότητες, με μια επιτελική δομή στον Ίασμο, ώστε να προσφέρουν υπηρεσίες σε όλο το Δήμο.
 
«Θα αναλάβει ο καθένας τον τομέα του για να μπορέσει να προσφέρει έργο και να μπορέσει να αλλάξει και αυτή η φιλοσοφία που επικρατούσε μέχρι σήμερα» τόνισε, ενώ σε κάθε οικισμό που υπάρχει τοπικό συμβούλιο, θα ιδρυθούν μικρά γραφεία, για να μπορέσουν να προσφέρουν άμεσες υπηρεσίες στους πολίτες οι τοπικοί πρόεδροι.
 
Πέραν αυτών μεγάλη σημασία έχει για τον ίδιο και ο τομέας της υγείας, ο τομέας της παιδείας, αλλά και ο τομέας της ανάπτυξης και της ανακοπής της ροής των μεταναστών στο εξωτερικό. Σε αυτό, με δεδομένο ότι ο Δήμος καλύπτει μια αγροτική περιοχή, θέλει να δώσει έμφαση στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης, για αυτό και έχει προτείνει 16 γεωτρήσεις και 6 ταμιευτήρες,
 
Τέλος στον τομέα του τουρισμού θεωρεί ότι ο Ίασμος είναι μια πολυπολιτισμική κοινωνία και αυτή η αρμονική συμβίωση που η κοινωνία μέχρι τώρα την διασφάλισε, έχουν ιστορικό χρέος να την αναδείξουν. «Θα έπρεπε να γνωρίζει όλη η Ελλάδα, όλος ο κόσμος γι’ αυτή την αρμονική συμβίωση» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
 
 

Συνεργασία με το ΔΠΘ

 
Ο κ. Μουμίν είχε δηλώσει, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του, πως η πρώτη του επίσκεψη θα είναι στον πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, όπως και έγινε προ μερικών ημερών.
 
Η συνάντηση αυτή ήταν σε πολύ θετικό κλίμα, με τον ίδιο να εκφράζει την άποψη πως από τέτοιου είδους ανοίγματα και από τέτοιου είδους συνεργασίες και ανταλλαγή απόψεων έχει ανάγκη και η πανεπιστημιακή κοινότητα.
 
Άλλωστε παρόλο που ο χώρος της Πανεπιστημιούπολης ανήκει διοικητικά στο Δήμο Ιάσμου, η συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων είναι ελάχιστη, και αυτό ελπίζει να αλλάξει ο ίδιος με την εκλογή του στο αξίωμα του Δημάρχου, με συμφωνίες και συνεργασίες που όχι μόνο δεν θα επιβαρύνουν το Δήμο, αλλά θα τον ενισχύσουν.
 
«Η προσέλευση των φοιτητών για μας είναι ένα στοίχημα μεγάλο, η συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα είναι ένα στοίχημα μεγάλο, πιστεύω ότι έχουμε να πάρουμε πράγματα, πρέπει να πάρουμε για την ανάπτυξη του δήμου μας, αλλά από την άλλη πρέπει και ο δήμος, στον βαθμό που του αναλογεί, να δώσει πράγματα. Έτσι χτίζονται οι σωστές συνεργασίες» ανέφερε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.