Νεος Εφημεριος Αρμενικων Ορθοδοξων Ιερων Ναων ΑΜ-Θ ο Αρχιμανδριτης Χοβαννες Σαγτζιαν

«Στο τέλος της μέρας αυτό που μετρά είναι να έχεις φέρει την Εκκλησία κοντά στους πιστούς»

Ο Εφημέριος Αρμενικών Ορθοδόξων Ιερών Ναών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Αρχιμανδρίτης, κ. Χοβαννές Σαγτζιάν γεννήθηκε στο Χαλέπι Συρίας, όπου και φοίτησε κατά τη διάρκεια των σχολικών του χρόνων. Το 2003 έγινε δεκτός στη Θεολογική Σχολή του Πατριαρχείου του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας και με την αποφοίτησή του χειροτονήθηκε άγαμος ιερέας.
 
Έπειτα, το 2013 βρέθηκε στην Ελλάδα όπου για δύο χρόνια λειτουργούσε στον Πειραιά, ενώ ακολούθησαν πέντε χρόνια παραμονής του στο εξωτερικό, κατά τα οποία χειροτονήθηκε Αρχιμανδρίτης, συμμετείχε στο εκπαιδευτικά προγράμματα της παγκόσμιας οργάνωσης YMCA και ως φοιτητής έγινε δεκτός από το πανεπιστήμιο WATERLOO.
 
Πλέον και συγκεκριμένα από τον Αύγουστο του 2018 ο Αρχιμανδρίτης, κ. Χοβαννές Σαγτζιάν μετατέθηκε στην Ελλάδα ως θρησκευτικός λειτουργός των Ιερών Ναών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκηςέχοντας υπό την επίβλεψή του τους ναούς «Αγίου Γρηγορίου Φωτιστού» της Κομοτηνής, «Τιμίου Σταυρού» της Καβάλας, «Παναγίας Θεοτόκου» της Ξάνθης, «Αγίου Ιωάννου Προδρόμου» της Αλεξανδρούπολης και «Αγίου Γεωργίου» του Διδυμοτείχου.
 
Με αφορμή τα νέα καθήκοντά του στην περιοχή μας μίλησε στον «Παρατηρητή της Θράκης» για την ζώσα αρμενική κοινότητα, τις δραστηριότητές της καθώς και τις σχέσεις των δύο Εκκλησιών – Αρμενικής και Ελληνικής – τονίζοντας ωστόσο πως ο ίδιος θα είναι πάντα κοντά στον κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από την καταγωγή του.

«Οι πιστοί  χρειάζονται την Εκκλησία παρούσα στην καθημερινότητά τους» 

ΠτΘ: Έχοντας αναλάβει καθήκοντα Αρχιμανδρίτη Αρμενικών Ορθοδόξων Ιερών Ναών στην περιοχή μας εδώ και 4 μήνες τι επιδιώκετε μέσα από το έργο σας και με ποιόν τρόπο φροντίζετε τις πνευματικές ανάγκες των πιστών;
Χ.Σ: Με το πού ανέλαβα τα νέα μου καθήκοντα ξεκίνησα να επιμελούμαι ενημερωτικά δελτία, γραμμένα στα αρμενικά και στα ελληνικά. Μέσω αυτών «συστήνομαι» στην κοινότητα μιας και πρόκειται να παραμείνω σε αυτήν την θέση για τα επόμενα 3-5 χρόνια μετά από απόφαση του Πατριαρχείου. Ταυτόχρονα, έχω γράψει μία σειρά από άρθρα αναφορικά με την σχέση των δύο Εκκλησιών, Αρμενικής και Ελληνικής.
 
Ανήκω στην νέα γενιά ιερέων και αυτό που θα ήθελα είναι να φέρω τους νέους κοντά μας. Σίγουρα είναι καλό να παραμένει κανείς πιστός στην αρχική ταυτότητα και την κουλτούρα μίας θρησκείας, αλλά οι πιστοί  χρειάζονται την Εκκλησία παρούσα στην καθημερινότητά τους. Εκκλησία για εμένα δεν είναι απλώς μία δομή ή ένα κτήριο, είναι οι άνθρωποί της και γι’ αυτό πρέπει να είσαι στο πλάι τους.
 
Αγαπώ να βρίσκομαι μαζί με την κοινότητά μου, αυτός είναι ο στόχος μου, αυτή είναι η επιδίωξή μου. Πιστεύω πως το ίδιο πρέπει να κάνει ο κάθε ιερέας. Φυσικά είναι απαραίτητο να γνωρίζεις πράγματα για τον Θεό, τη δομή της εκκλησίας, τους θρησκευτικούς κανόνες αλλά στο τέλος της μέρας αυτό που μετρά είναι να έχεις φέρει την  Εκκλησία κοντά στον κόσμο. 

«Τα νέα παιδιά χρειάζονται άμεση βοήθεια σε καθημερινά προβλήματα και αυτός είναι ο ρόλος που καλούμαι να παίξω» 

ΠτΘ: Το νεαρό της ηλικίας σας βοηθά ώστε να πετύχετε αυτόν τον στόχο, να είστε, δηλαδή, πιο κοντά στους άλλους νέους ανθρώπους;
Χ.Σ: Φυσικά, το να είναι ένας ιερέας νέος ηλικιακά είναι μεγάλη βοήθεια. Σκεφτείτε πως μου είναι πολύ ευκολότερο να κατανοώ τις ανησυχίες άλλων νέων ανθρώπων και να προσαρμόζω τα κηρύγματά μου σε αυτές. Τα διδάσκω με διαφορετικό τρόπο και βλέπω πως από πλευράς τους ανταποκρίνονται και θέλουν να τα ακούν ολοένα και περισσότερο.
 
Άλλωστε, με το να τους μιλώ μόνο για ζητήματα αμιγώς θρησκευτικά δεν θα καταφέρω να τους «κερδίσω». Τα νέα παιδιά χρειάζονται άμεση βοήθεια σε καθημερινά προβλήματα και αυτός είναι ο ρόλος που καλούμαι να παίξω. Με αυτόν τον τρόπο ξεκινούν να ασχολούνται όλο και πιο πολύ με την εκκλησιαστική ζωή.
 
Προκειμένου να κρατήσω αμείωτο το ενδιαφέρον τους επιβλέπω διάφορα προγράμματα στις Εκκλησίες της περιοχής. Σε όλες τις πόλεις πραγματοποιούνται πανηγυρικοί εορτασμοί με την κατανυκτική συμμετοχή των πιστών, συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις, με πρόσφατο παράδειγμα τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, πραγματοποιούνται θεματικές διαλέξεις σχετικά με τον λόγο του Ευαγγελίου, στις οποίες δίνονται ερωτήσεις σε πνευματικά και κοινωνικά ερωτήματα, ενώ για μία ακόμα χρονιά ξεκίνησαν με επιτυχία τα εβδομαδιαία μαθήματα αρμενικών στις κοινότητές μας από τα παραρτήματα του Αρμενικού Σταυρού Ελέους Μακεδονίας και Θράκης.
 
Καθημερινά μελετώ την Βίβλο και προσπαθώ να εξηγήσω με απλό τρόπο στου πιστούς το μήνυμα της ημέρας, αλλά δεν περιορίζομαι μόνο σε αυτό το κομμάτι. Δίνω βαρύτητα στο να τους μεταφέρω την τοπική ιστορία μας. Κάθε άνθρωπος ανήκει κάπου, καλό είναι λοιπόν να θυμόμαστε τι έκαναν οι παππούδες και οι πατέρες μας για τη διατήρηση της ταυτότητάς μας. 

«Οι σχέσεις μεταξύ της Αρμενικής και Ελληνικής Εκκλησίας συνεχίζουν να είναι θερμές και μέσα στο πνεύμα της βαθύτερης συνεργασίας» 

ΠτΘ: Πώς κρίνετε τις σχέσεις των δύο Εκκλησιών;
Χ.Σ: Η αποστολή μας είναι να φέρουμε την Εκκλησία στους ανθρώπους μας, και αναφέρομαι τόσο στους Αρμένιους όσο και στους Έλληνες. Είμαστε αδέρφια. Όταν κάποιος με χρειάζεται, είμαι εκεί. Αυτή είναι η αποστολή μου, να βοηθώ όλους τους ανθρώπους, γιατί ο Θεός είναι ένας.
 
Οι σχέσεις μεταξύ της Αρμενικής και Ελληνικής Εκκλησίας συνεχίζουν να είναι θερμές και μέσα στο πνεύμα της βαθύτερης συνεργασίας. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε την συμβολή του προκαθήμενού της Αρμενικής Εκκλησίας Καθολικού Πατριάρχη κ.κ. Άραμ Α’, που στα 14 χρόνια της προεδρίας του στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, αλλά και έπειτα, συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη και ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο εκκλησιών.
 
Η πρόσφατη παρουσία του Μητροπολίτη των Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδος Σεβασμιοτάτου, κ.κ. Κεγάμ Χατσεριάν – που αποτελεί τον πνευματικό καθοδηγητή μου -, σε συνδυασμό με τις επίσημες επισκέψεις του στους Μητροπολίτες των νομών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ήταν το επιστέγασμα για την εδραίωση των σχέσεων μεταξύ των εκκλησιών.
 
Στις συναντήσεις αυτές, για μία ακόμα φορά τονίσθηκε και αναδείχθηκε η συμβολή των αρμενικών κοινοτήτων στην ανάπτυξη της κοινωνικής, πνευματικής και οικονομικής ζωής στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.