Το βιβλιο «Τα πιο πολλα βασανιστηρια τα περασε μια Τασουλα» παρουσιαζεται στην Κομοτηνη

Την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, στην Λέσχη Κομοτηναίων

Το βιβλίο «Τα πιο πολλά βασανιστήρια τα πέρασε μία Τασούλα» σε επιμέλεια Κατερίνας Τσέκου, Βασίλη Δαλκαβούκη και Μαρίας Μποντίλα παρουσιάζουν την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου και ώρα 7.00 μμ στη Λέσχη Κομοτηναίων οι εκδόσεις «Επίκεντρο» σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Δημοκρίτειο» και τον «Παρατηρητή της Θράκης».
 
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Βασίλης Δαλκαβούκης, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας ΔΠΘ, Βασιλική Θεοδώρου, καθηγήτρια Ιστορίας ΠΤΔΕ ΔΠΘ και Κατερίνα Τσέκου, δρ. Ιστορίας ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει η Νατάσσα Βαφειάδου, δημοσιογράφος. 

Οι μαρτυρίες της Τασούλας Μουτάκη και του Ηλία Ιωαννάκη για την 7η Μεραρχία του ΔΣΕ στη Θράκη, την εξορία και τον επαναπατρισμό 

Με το βιβλίο αυτό εγκαινιάζεται από τις εκδόσεις «Επίκεντρο» μια εκδοτική απόπειρα που τιτλοφορείται «Οριακές μαρτυρίες για τη δεκαετία του 1940». Πρόκειται για μαρτυρίες που δεν έχουν βρει ακόμη τη θέση τους στο δημόσιο λόγο για τη δεκαετία του 1940, καθώς δεν έχουν σχηματιστεί ακόμη οι ανάλογες «κοινότητες μνήμης» που θα τις διαχειριστούν και θα τις μετασχηματίσουν σ’ ένα αφήγημα δίπλα στα υπόλοιπα.
 
Αυτή ακριβώς η κατάσταση – μια κατάσταση «οριακότητας», δηλαδή απουσίας ταξινόμησης – είναι που καθιστά τις συγκεκριμένες μαρτυρίες «οριακές», και κατά συνέπεια ονοματοθετεί και τη συνολική εκδοτική απόπειρα ως «σειρά». Η πρώτη διπλή μαρτυρία, της Τασούλας Μουτάκη και του Ηλία Ιωαννάκη, που κατατίθεται στο πρώτο βιβλίο της σειράς, αφορά την 7η Μεραρχία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που έδρασε στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και σημαδεύτηκε από τα βασανιστήρια που υπέστησαν συγκεκριμένοι μαχητές από τους συντρόφους τους.
 
Παρά το γεγονός ότι για τα βασανιστήρια αυτά έχουν ειπωθεί αρκετά, από τις αφηγήσεις των δύο πρωταγωνιστών αυτού του βιβλίου διαφαίνεται η απουσία μιας «κοινότητας μνήμης» που να έχει διαχειριστεί αποτελεσματικά το τραύμα τόσο των ίδιων των θυμάτων των βασανιστηρίων όσο και της «κρίσιμης», όπως μας επισημαίνει η σχετική βιβλιογραφία, δεύτερης γενιάς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.