Δημητρης Τζανακοπουλος, Κυβερνητικος Εκπροσωπος «Η συνταγματικη αναθεωρηση ενα ωριμο λαικο αιτημα»

«Η αποδοχή της πρότασης συμφωνίας μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας επωφελής όχι μόνο για το ελληνικό κράτος, αλλά και για την ελληνική εκκλησία»

Για τη συνταγματική αναθεώρηση, τη θετική κρίση του Ελληνικού Προϋπολογισμού στην πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup, το χθεσινό περιστατικό προπηλακισμού στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο Πολυτεχνείο, την ώρα της κατάθεση στεφανιού για την σημερινή επέτειο της 17ης Νοεμβρίου, καθώς και το ζήτημα των αναδρομικών των συνταξιούχων μίλησε στον «ΠτΘ» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος.
 
Φιλοξενούμενος στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» και την εκπομπή «Με το Ν και με το Β» ο κ. Τζανακόπουλος εξήγησε το τι σηματοδοτούν οι θετικές εξελίξεις ως προς το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης από πλευράς των Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών, εξηγώντας πως  «ο ελληνικός προϋπολογισμός εμπεριέχει όλες τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, έτσι όπως αυτές αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης», σχολίασε τη στάση της Νέας Δημοκρατίας στη συζήτηση επί της Συνταγματικής Αναθεώρησης, και εκτίμησε πως το προσύμφωνο μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου για τη ρύθμιση των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας, θα έχει θετική κατάληξη.
 
Δημήτρης Τζανακόπουλος όμως…
 
ΠτΘ: κ.Τζανακόπουλε δεν θα μπορούσαμε παρά να ξεκινήσουμε από την είδηση του προπηλακισμού των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, το πρωί της Παρασκευής, στο Πολυτεχνείο, κατά την προσπάθειά τους να καταθέσουν στεφάνι, ενώπιον του εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου. Πώς κρίνετε το περιστατικό;
Δ.Τ.:
Αυτή τη στιγμή δεν θέλω να σχολιάσω αναλυτικά. Νομίζω ότι είναι απαράδεκτες αυτές οι ενέργειες. Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι θεωρούν ότι είναι ένοικοι της εξουσίας και κάποιοι άλλοι οι οποίοι θεωρούν ότι είναι ένοικοι και ιδιοκτήτες των αγώνων του ελληνικού λαού.  Οι δύο αυτές αντιλήψεις ταυτίζονται από τη μία και από την άλλη μεριά. 

«Η θετική κρίση τoυ Eurogroup για τον ελληνικό προϋπολογισμό δίνει το στίγμα της νέας φάσης στην οποία έχουμε περάσει» 

ΠτΘ: Την Πέμπτη είχαμε την οριστικοποίηση και από πλευράς της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης για τη μη περικοπή των συντάξεων, για το επόμενο έτος, το 2019. Μία εξέλιξη την οποία σχολίασε θετικά και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από το 3ο Thessaloniki Summit,  επισημαίνοντας ότι η εξέλιξη αυτή εκκινεί τη διαδικασία για αναπτυξιακά μέτρα, μέτρα υπέρ της μεσαίας τάξης και της επιχειρηματικότητας. Πώς κρίνετε την εξέλιξη αυτή και τι σηματοδοτεί ως προς τα αναπτυξιακά μέτρα που θα πρέπει να αναμένουμε;
Δ.Τ.:
Την Πέμπτη στο Euroworking Group, της ομάδας των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, παρουσιάστηκε ο ελληνικός προϋπολογισμός στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Υπήρχε θετική εισήγηση από τη μεριά της Κομισιόν, καμία χώρα δεν προέβαλε ενστάσεις και αυτό νομίζω ότι είναι το αποφασιστικότερο βήμα για την   οριστική κατάργηση του μέτρου των περικοπών των συντάξεων, η οποία ξέρετε ότι νομοθετήθηκε στο πλαίσιο της αξιολόγησης, μετά τις σχετικές απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ήταν μία εξέλιξη την οποία αναμέναμε, καθώς, όπως πάρα πολλές φορές έχουμε πει τους τελευταίους μήνες, το μέτρο αυτό ήταν αχρείαστο για την επίτευξη του  πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019. Μία θέση την οποία είχαμε εξηγήσει και στη Κομισιόν και είχε γίνει από καιρό δεκτό ότι το μέτρο έχει απλώς και μόνο δημοσιονομικό και όχι διαθρωτικό χαρακτήρα. Το μόνο το οποίο έμενε ήταν να αποδειχθεί,  και με βάση τους αριθμούς και τις προβλέψεις,  ότι δεν είναι αναγκαίο μέτρο έτσι ώστε η Ελλάδα να επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Δεδομένων αυτών λοιπόν πρόκειται για μία πολύ αισιόδοξη εξέλιξη η οποία επιβεβαιώνει και τη θέση μας ότι πλέον είμαστε εκτός της μνημονιακής περιόδου, εκτός της περιόδου της μνημονιακής επιτροπείας, συζητάμε τον προϋπολογισμό  με την ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκτιμώ ότι το αποτέλεσμα της χθεσινής συζήτησης, δίνει στίγμα της νέας φάσης στην οποία έχουμε περάσει.
 
Σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα πράγματι ο ελληνικός προϋπολογισμός εμπεριέχει όλες τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, έτσι όπως αυτές αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, δηλαδή τη μείωση του ΕΝΦΙΑ του 2019, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, το στεγαστικό επίδομα και μία σειρά από άλλα σημαντικά, αναπτυξιακά, και κοινωνικά μέτρα,  τα οποία επίσης μπορούν να εφαρμοστούν με βάση τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται για τη χώρα. Είναι η πρώτη φορά που ο ελληνικός προϋπολογισμός, μετά δέκα περίπου χρόνια, εμπεριέχει λελογισμένα έστω μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης και νομίζω ότι αυτό θα τονώσει αποφασιστικά την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, η οποία σημειώνει ρυθμούς ανάπτυξης για έξι διαδοχικά τρίμηνα.  

«Η ακροδεξιά πάντοτε με παραδοξολογίες και αλλοπρόσαλλες θέσεις αντιπολιτεύεται την οποιαδήποτε κυβέρνηση» 

ΠτΘ: Πώς κρίνετε την πρόσφατη συζήτηση στο  Κοινοβούλιο για τη Συνταγματική αναθεώρηση; Κυρίως ως προς την στάση της αντιπολίτευσης, η οποία μάλιστα συνεχίζει να κρατά υψηλούς τόνους, δεδομένου ότι αμέσως μετά είχαμε την πρόσφατη κατάθεση από πλευράς του Κυριάκου Μητσοτάκη επίκαιρης ερώτησης στον πρωθυπουργό και για το ζήτημα της ανομίας στα πανεπιστήμια. Προφανώς προκύπτει και στο πλαίσιο του αντιπολιτευτικού λόγου, αλλά…
Δ.Τ.:
Υπάρχουν αντιπολιτευτικοί λόγοι και αντιπολιτευτικοί λόγοι. Μπορεί κανείς να αντιπολιτεύεται εποικοδομητικά, σοβαρά, υπεύθυνα, μπορεί να αντιπολιτεύεται και με αυτή την παράδοξη τακτική που έχει υιοθετήσει η Ν.Δ..  Το  παράδοξο είναι συνώνυμο της ακροδεξιάς. Η ακροδεξιά πάντοτε με παραδοξολογίες και αλλοπρόσαλλες θέσεις αντιπολιτεύεται την οποιαδήποτε κυβέρνηση. Το δυστυχές είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει μετατοπιστεί προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς έχει παραδώσει, κατά γνώμη μου, τα κλειδιά του κόμματός του στον κ. Γεωργιάδη και στον κ. Βορίδη, οι οποίοι πλέον δίνουν το τέμπο στην αντιπολιτευτική τακτική της Νέας Δημοκρατίας. Σε ό,τι αφορά το Σύνταγμα και τη συνταγματική αναθεώρηση, από τη δική μας μεριά καταθέσαμε μια πρόταση, η οποία λαμβάνοντας υπόψη τις εμπειρίες της κρίσης, της μνημονιακής περιόδου και της δημοσιονομικής προσαρμογής, προσπαθεί να επιλύσει ζητήματα, να ενισχύσει τον κοινοβουλευτισμό, να ενισχύσει τη δημοκρατία και τη συμμετοχή του λαού στη λήψη των αποφάσεων. Καταθέσαμε αυτές τις προτάσεις ανταποκρινόμενοι και σε συγκεκριμένες λαϊκές απαιτήσεις οι οποίες ήρθαν στην επιφάνεια κατά την προηγούμενη περίοδο.
 
Από τη μεριά της η Ν.Δ. στην αρχή μάς είπε ότι δεν θα συμμετέχει, μετά μάς είπε ότι το σκέφτεται αν θα συμμετέχει και έθεσε ως όρο την υπερψήφιση από τη  δική μας μεριά της αναθεώρησης του άρθρου 16, μετά πάλι έκανε πίσω, είπε ότι έχει επιφυλάξεις ως προς την διαδικασία και δεν θα κατέθετε καμία πρόταση, μετά μάς είπε ότι κάποια στιγμή θα καταθέσει μια πρόταση, στη συνέχεια ξανά αποσύρθηκε από τη διαδικασία και κατέληξε να καταθέσει τελικώς μια πρόταση η οποία αλλάζει περίπου τα 2/3 των άρθρων του Συντάγματος, χωρίς καμία επεξεργασία,  χωρίς κανένα ειρμό, χωρίς κανένα έρμα. Νομίζω ότι δεν είναι σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση αυτή. Δεν είναι αξιόπιστη, δεν μπορεί να αρθεί στο ύψος της κορυφαίας αυτής θεσμικής περίστασης που είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά δεν μας έχει συνηθίσει η Ν.Δ., και ο κ. Μητσοτάκης ειδικά, σε διαφορετικού τύπου αντιπολιτευτικές τακτικές σε όλο το τελευταίο διάστημα. Από τη δική μας πλευρά δεν καταθέτουμε τις προτάσεις μας, ούτε προχωράμε στις πρωτοβουλίες μας με στόχο να δημιουργήσουμε πολιτική σύγκρουση. Το αντίθετο, εμείς θεωρούμε ότι η συνταγματική αναθεώρηση με επίκεντρο την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού, την ενίσχυση της λαϊκής συμμετοχής και, φυσικά, την απάλειψη από το Σύνταγμα προνομιακών για βουλευτές και υπουργούς διατάξεων είναι ένα ώριμο λαϊκό αίτημα. Αν ο κ. Μητσοτάκης στέκεται με αμηχανία πιθανόν απέναντι στην αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, που προστατεύει τους υπουργούς του παλιού πολιτικού συστήματος από ενδεχόμενες ποινικές διώξεις, αυτό είναι δικό του θέμα και κρίνεται από τον ελληνικό λαό. 

«Είναι η πρώτη φορά που αντί να προχωράει η πολιτεία σε μονομερείς ενέργειες, προσπαθεί να  επιλύσει ιστορικές εκκρεμότητες με την εκκλησία, με όρους διαλόγου, σεβασμού, κατανόησης και συναίνεσης» 

ΠτΘ: Η Παρασκευή ήταν μία κρίσιμη για το προσύμφωνο του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου ημέρα, καθότι ήταν προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας. Έχουν εκφραστεί αρκετές αντιδράσεις και από πλευράς μελών της εκκλησίας. Ευελπιστείτε για το επιτυχές «κλείσιμο» της συμφωνίας μεταξύ Κράτους  – Εκκλησίας;
Δ.Τ.:
Θέλουμε και στηρίζουμε τις προσπάθειες για να κάνουμε το επόμενο βήμα για την αποδοχή της πρότασης συμφωνίας, την οποία κατέθεσαν ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Η Ιεραρχία έχει κάθε λόγο να στηρίξει αυτή τη συμφωνία, διότι είναι η πρώτη φορά, στην μεταπολιτευτική σίγουρα, αλλά θα μπορούσε κανείς να πει και στην ιστορία του ελληνικού κράτους, που αντί να προχωράει η πολιτεία σε μονομερείς ενέργειες, προσπαθεί να  επιλύσει ιστορικές εκκρεμότητες με την εκκλησία, με όρους διαλόγου, σεβασμού, κατανόησης και συναίνεσης. Την ίδια επιλογή έκανε και η εκκλησία μέσω του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και νομίζω ότι είναι μια επιλογή η οποία πρέπει να στηριχθεί από όλες τις πλευρές.
 
Με αυτήν την πρόταση συμφωνίας επιλύονται μια σειρά από ζητήματα, εξορθολογίζονται οι σχέσεις, διακρίνονται οι ρόλοι Κράτους και Εκκλησίας, και έχω την εκτίμηση ότι η αποδοχή αυτής θα ήταν επωφελής όχι μόνο για το ελληνικό κράτος, αλλά και για την ελληνική εκκλησία. Πρέπει να καταφέρουμε να περάσουμε σε μια νέα εποχή, όπου οι ιστορικές εκκρεμότητες,  οι διαφορές, οι διαφορετικές οπτικές γωνίες από τις οποίες βλέπαμε τα πράγματα, θα αρχίσουν να συγκλίνουν έτσι ώστε να μπορέσουμε να ξεμπλέξουμε αυτό το δαιδαλώδες πλέγμα νομοθετικών και κανονιστικών διατάξεων, οι οποίες δημιουργούν σύγχυση ως προς τους ρόλους Εκκλησίας και Κράτους. Η γνώμη και η εκτίμησή μου είναι ότι θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα και νομίζω ότι θα το χαιρετήσουμε όλοι, εφόσον συμβεί.

«Υπάρχει διαρκής μέριμνα από τη μεριά της κυβέρνησης, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, να προστατευτεί το εισόδημα του συνταξιούχου» 

ΠτΘ: Στην επικαιρότητα και με μεγάλο ενδιαφέρον και για τους πολίτες της δική μας περιοχής είναι το ζήτημα των αναδρομικών των συνταξιούχων.  Έχει ξεκινήσει ένα «άτυπο κυνήγι», από πλευράς και των δικηγορικών γραφείων, για τις υποθέσεις αγωγών εκ μέρους των συνταξιούχων για τη διεκδίκηση των αναδρομικών…
Δ.Τ.:
Ο τρόπος με τον οποίο κάθε πολίτης επιλέγει να απευθυνθεί στον φυσικό του δικαστή είναι δικό του ζήτημα. Από τη μεριά της κυβέρνησης το τελευταίο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε, θα ήταν να κάνουμε συστάσεις στους πολίτες για τον τρόπο με τον οποίο θέλουν να κινηθούν ως προς το ζήτημα αυτό, που φυσικά αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα. Από εκεί και έπειτα σε κάθε περίπτωση η σημερινή ελληνική κυβέρνηση μεριμνά, έχει μεριμνήσει και έχει δώσει μάχες για να στηρίξει το εισόδημα των συνταξιούχων. Έχει δώσει τη μάχη των κοινωνικών μερισμάτων, τα οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό  – περίπου ένα δις συνολικά κατά την περίοδο 2016-2017 κατευθύνθηκαν προς τους συνταξιούχους, δια μέσου του κοινωνικού  μερίσματος –  και από εκεί και πέρα δώσαμε τον αγώνα για να καταργήσουμε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία πράγμα το ποίο διέσωσε τις επικουρικές συντάξεις και τον αγώνα για την κατάργηση του μέτρου περικοπής των συντάξεων που απαιτούσε το Νομισματικό Ταμείο. Υπάρχει λοιπόν μία διαρκής μέριμνα από τη μεριά της κυβέρνησης, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, να προστατευτεί το εισόδημα του συνταξιούχου. Ένα πράγμα πρέπει να θυμίζουμε κάθε φορά στους συνταξιούχους είναι ότι η μόνη περίπτωση που  θα δουν όχι απλώς το εισόδημά τους να μην αυξάνεται, αλλά πολύ πιθανόν να περικόπτεται, η μόνη περίπτωση που θα υποστούν συνέπειες, θα αναγκαστούν να ζήσουν με ένα ασφαλιστικό σύστημα «Πινοσέτ» , θα είναι εφόσον παρ' ελπίδα ο κ. Μητσοτάκης αναλάβει την κυβερνητική εξουσία. Με αυτή την κυβέρνηση θα υπάρχουν διαρκώς πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων, πάντοτε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της χώρας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.