14 μαθητες και καθηγητες απο την Ισπανια και την Εσθονια φιλοξενηθηκαν στην Ροδοπη

Σε ρόλο οικοδεσπότη η ομάδα Ρομποτικής του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής, με την συνδρομή του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Γυναικών Γρατινής, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ - Οι κ.κ. Στέλλα Θεολόγου και Σμυρανή Παλιάτσου μιλούν για την εμπειρία υλοποίησης του προγράμματος

Δέκα μαθητές και τέσσερις καθηγητές από την Ισπανία και την Εσθονία βρέθηκαν στην Ροδόπη το διάστημα 6 με 13 Οκτωβρίου, φιλοξενούμενοι του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής και συγκεκριμένα της ομάδας Ρομποτικής που διαθέτει.
 
Η φιλοξενία έλαβε χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+  και την  KA2/«Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών», με τίτλο «Through Robotics and Collaboration to the Successful Citizens of the 21st Century», που υλοποίησε για δεύτερη χρονιά εκπροσωπώντας την Ελλάδα το 1ο Γυμνάσιο της πόλης μας και αποτέλεσε  ευκαιρία ανταλλαγής καλών πρακτικών της χρήσης της εκπαιδευτικής ρομποτικής μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά και ευκαιρία γνωριμίας των φιλοξενούμενων με τις ομορφιές  και τις παραδόσεις του τόπου μας.
 
Ως προς το δεύτερο, βασικός φορέας εκπροσώπησης των γευστικών και όχι μόνο παραδόσεων του τόπου, ήταν ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Γυναικών Γρατινής ο οποίος αποδέχτηκε την πρόταση της διευθύντριας του 1ου Γυμνασίου κ. Στέλλας Θεολόγου και ανέλαβε τη «γευστική» ξενάγηση των φιλοξενούμενων στις παραδοσιακές γεύσεις της Θράκης.
 
Για τη φιλοξενία των 14 μαθητών και καθηγητών, τη σημασία των προγραμμάτων Erasmus+ αλλά και την συνεργασία τοπικών και όχι μόνο φορέων και ανθρώπων μίλησαν στον «ΠτΘ» η κ. Στέλλα Θεολόγου καθώς και η κ. Σμυρανή Παλιάτσου, μέλος του Συλλόγου της Γρατινής.
 
Ο λόγος στις ίδιες… 

«Όλα τα προγράμματα, είτε είναι ευρωπαϊκά είτε όχι, θα πρέπει να είναι ανοιχτά προς την τοπική κοινωνία» 

ΠτΘ: Η Ρομποτική τα τελευταία χρόνια έχει ενταχθεί στα δημόσια σχολεία και είναι ένας κλάδος, ο οποίος γενικότερα τυγχάνει θερμού ενδιαφέροντος και από τους ίδιους τους μαθητές ανεξαρτήτως ηλικίας. Η ομάδα ρομποτικής του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής φαίνεται ότι ασχολείται ενεργά και μάλιστα είναι η ομάδα, η οποία συμμετείχε από πλευράς της Ελλάδας στο πρόγραμμα του Erasmus+, μαζί με σχολεία άλλων δύο χωρών της Ισπανίας και της Εσθονίας.  Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα φιλοξενήσατε μαθητές και καθηγητές από τις προαναφερθείσες χώρες.
Σ.Θ.:
Η ομάδα ρομποτικής είναι μία από τις πολλές ομάδες του σχολείου μας. Πρόκειται για μία ομάδα εξωσχολικών δραστηριοτήτων και τα παιδιά και οι καθηγητές, που ασχολούνται, το κάνουν στον ελεύθερο χρόνο τους και το κάνουν από την  αγάπη που τρέφουν για το αντικείμενο. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα βρίσκεται στον δεύτερο χρόνο υλοποίησης τείνει να ολοκληρωθεί και σαν σχολείο φιλοξενήσαμε για μία εβδομάδα μαθητές και καθηγητές από την Εσθονία και την Ισπανία. Στο πλαίσιο της φιλοξενίας ζητήσαμε από τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Γυναικών Γρατινής να μας βοηθήσει ώστε να δείξουμε στους φιλοξενούμενους μας τόσο την τοπική κουζίνα όσο και τη φιλοξενία μας. Η πρόσκλησή μας έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τον σύλλογο, τα μέλη του οποίου ήδη από την πρώτη ημέρα υλοποίησης του προγράμματος καλωσόρισαν τους φιλοξενούμενους μας, μαγειρεύοντας κυρίως τοπικά εδέσματα. Όσο αφορά  στο σχολείο είμαστε υποστηρικτικοί των πρωτοβουλιών των συλλόγων της τοπικής κοινωνίας και θεωρούμε ότι όλα τα προγράμματα, είτε είναι ευρωπαϊκά είτε όχι, θα πρέπει να είναι ανοιχτά προς την τοπική κοινωνία, να συμπεριλαμβάνουν τους ανθρώπους του τόπου, να γίνονται γνωστά σε όλους και όσο το δυνατόν να εξασφαλίζουμε τη συμμετοχή όλων. Εκτός από το σύλλογο Γρατινής, τους φιλοξενούμενους καλωσόρισε και ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής και θεωρώ ότι η φιλοξενία αποτέλεσε μία συλλογική προσπάθεια.
 

ΠτΘ: Πέραν των δραστηριοτήτων, που άπτονταν του επιστημονικού κομματιού του προγράμματος Erasmus+, οι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην περιοχή μας γενικότερα;
Σ.Θ.:
Βεβαίως οι φιλοξενούμενοι περιηγήθηκαν στις ομορφιές του τόπου μας, από την Μαρώνεια και την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Καβάλα και την Θεσσαλονίκη. Ήταν ένα πλούσιο και εποικοδομητικό πρόγραμμα, τόσο για τους φιλοξενούμενους όσο και για τους δικούς μας μαθητές. 

«Το σχολείο φορέας γνώσεων και κοινωνικοποίησης» 

ΠτΘ: Πώς κρίνετε την αξία του προγράμματος σε ό,τι αφορά τους συμμετέχοντες μαθητές;
Σ.Θ.:
Όλα τα προγράμματα εξωσχολικών δραστηριοτήτων είναι πολύ σημαντικά, γιατί το σχολείο πέρα από τη μετάδοση γνώσεων είναι και φορέας κοινωνικοποίησης. Στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων, οι μαθητές κοινωνικοποιούνται, αποκτούν ικανότητες και δεξιότητες που δεν θα είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν μέσα στις αίθουσες. Τα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι ένα πολύ θετικό κομμάτι του σχολικού προγραμματισμού. Τα προγράμματα Erasmus έχουν ένα αρκετά αρνητικό σημείο, το γεγονός ότι δεν μπορεί να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή από την πλευρά των μαθητών. Η χρηματοδότηση του γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να συμμετάσχουν λίγοι μαθητές. Το δικό μας σχολείο όμως έχει έναν αρκετά μεγάλο αριθμό μαθητών (450) και πάντα ενδιαφέρεται να υλοποιεί προγράμματα για τη συμμετοχή του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού μαθητών. 

Η «γευστική» συμμετοχή του Πολιτιστικού Μορφωτικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Γυναικών Γρατινής
 
Σμυρανή Παλιάτσου, μέλος Συλλόγου «Ο Σύλλογος έχει τη δυναμική να αναδείξει τα τοπικά μας προϊόντα και στο εξωτερικό» 

ΠτΘ: κ. Παλιάτσου θυμόμαστε πολύ καλά την πρόσφατη παρουσία σας στο Συνέδριο του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών,  όπου δώσατε την ευκαιρία  στους συνέδρους, που προέρχονταν από πολλές και διαφορετικές γωνιές σε όλον τον κόσμο,  να γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα και τις συνταγές του τόπου μας. Πώς πήρατε την πρωτοβουλία να αναλάβετε και το κομμάτι της σίτισης των φιλοξενούμενων του προγράμματος Erasmus+ και πώς ζήσατε την εμπειρία αυτή;
Σ.Π.:
 Το συνέδριο του Τμήματος Παρευξεινίων αποτέλεσε και την πρώτη μας συμμετοχή και συνεργασία με το ΔΠΘ. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να μοιράσουμε τα δικά μας παραδοσιακά προϊόντα στους ξένους καθηγητές και κάναμε και ένα μεγάλο μπουφέ με τα προϊόντα αυτά και τις δικές μας παραδοσιακές συνταγές. Στη δεύτερη μέρα του συνεδρίου ήρθαμε σε επαφή με την κ. Θεολόγου, η οποία δοκίμασε τον μπουφέ, και έτσι ξεκίνησε μία πρώτη συνεργασία και επαφή για το Erasmus+. Φυσικά ως σύλλογος γνωρίζαμε τις δραστηριότητες του σχολείου και για το πρόγραμμα Erasmus+, καθώς και για το Τμήμα Ρομποτικής του σχολείου, οι επιτυχίες του οποίου έχουν γνωστοποιηθεί και στον τύπο. Για εμάς λοιπόν το 1ο Γυμνάσιο αλλά και το εν λόγω πρόγραμμα δεν ήταν άγνωστα και με χαρά αποδεχτήκαμε την πρόσκληση της κ. Θεολόγου.
 

ΠτΘ: Τι ακριβώς ετοιμάσατε για τους φιλοξενούμενους; Και πώς εργαστήκατε για την κάλυψη των αναγκών, δεδομένου ότι η συμμετοχή των μελών στον Σύλλογο είναι εθελοντική και φυσικά για κάθε μία από εσάς, έχει τις υποχρεώσεις της, επαγγελματικές κ.ά…
Σ.Π.:
Ετοιμάσαμε τον πρώτο μπουφέ για την υποδοχή μαθητών και καθηγητών και έπειτα ένα μικρό δεκατιανό για τους φιλοξενούμενους καθηγητές. Ο σύλλογος έχει 100 μέλη από 18 έως 78 ετών, οι οποίοι στο σύνολό μας, προσπαθούμε και βοηθάμε εθελοντικά. Στο πλαίσιο αυτό όλα τα μέλη του Συλλόγου λειτούργησαν βοηθητικά, ούτως ώστε να καλύψουμε  διάφορες γεύσεις της τοπικής μας γαστρονομικής παράδοσης, με υλικά της παραγωγής μας, ώστε να δώσουμε, κυρίως στα παιδιά, τη γεύση του σπιτικού φαγητού.
 
ΠτΘ: Στόχος όλης αυτής της προσπάθειας είναι να δοθεί η ευκαιρία σε ανθρώπους, που έρχονται από άλλες γωνίες του κόσμου, να γνωρίσουν τα προϊόντα ακόμη και μίας πιθανής εξαγωγής των παραδόσεων και των προϊόντων μας. Θεωρείτε ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα για την εξαγωγή προϊόντων στο εξωτερικό;
Σ.Π.:
Αν και ο σύλλογος δραστηριοποιείται από το 2006, η δραστηριότητα μας ξεκίνησε να φαίνεται τα τελευταία 3-4 χρόνια όπου και επικεντρωθήκαμε κυρίως στην ανάδειξη των τοπικών προϊόντων.  Αρχικά στο Συνέδριο του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών και στην συνέχεια στο Erasmus+. Ελπίζω  κάποια στιγμή να μας δοθεί αυτή η δυνατότητα γιατί ο Σύλλογος έχει τη διαθέτει τη δυναμική να την φέρει εις πέρας. Θα πρέπει όμως να υπάρξει κάποια στήριξη και βοήθεια. Μέχρι στιγμής όλες οι δραστηριότητες του Συλλόγου καλύπτονται οικονομικά από τα μέλη του. Δεν υπάρχει  χορηγία από αλλού, πιστεύω όμως ότι θα μπορούσαμε ίσως και δια μέσου ευρωπαϊκών προγραμμάτων να κάνουμε πολλά περισσότερα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.