Εγκριθηκε ο προυπολογισμος του Δημου Κομοτηνης

Στα 52 εκ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός, με σημαντικά ποσά για την κάλυψη αναγκών κοινωνικής πολιτικής και έργα

Ο Προϋπολογισμός του δήμου Κομοτηνής συζητήθηκε σε ξεχωριστή συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε μετά από τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία περιλάβανε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου και άλλα ζητήματα.
 
Έτσι στην αρχή της έλαβε το λόγο η επικεφαλής της παράταξης «Πολη-τική Ανατροπή» κ. Ελένη Λαφτσή, η οποία ζήτησε την αναβολή της συνεδρίασης, μιας και θεωρεί πως η σώρευση θεμάτων οδηγεί στην υποτίμηση και τον υποβιβασμό τους, άποψη με την οποία συμφώνησε η κ. Φελίνα Καζάκου από την παράταξη «Εμείς… η Πόλη».
 
Από την πλευρά της η πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου σημείωσε πως οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές, μιας και ο προϋπολογισμός πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, ενώ οι εισηγήσεις είχαν αποσταλεί εδώ και μία εβδομάδα, ώστε να έχουν τον απαραίτητο χρόνο οι σύμβουλοι να τον μελετήσουν, ενώ είχε περάσει και από την Οικονομική επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης. 

Στα 60 εκ. θα φτάσει ο προϋπολογισμός 

Την εισήγηση πραγματοποίησε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Δημήτρης Πολιτειάδης, ο οποίος σημείωσε πως ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος μια και το σύνολο των εσόδων είναι ίσο με το σύνολο των εξόδων, είναι ρεαλιστικός και υλοποιήσιμος, ανταποκρίνεται στην οικονομική κατάσταση του Δήμου, είναι μεν επηρεασμένος από την γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας πλην όμως διαθέτει και στοιχεία  ανάπτυξης.
 
Τόνισε δε πως σε αυτόν, σύμφωνα με οδηγίες των αρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, δεν έχουν εγγραφεί πιστώσεις για τα προνοιακά επιδόματα, διότι από 1-1-2019 αρμόδιος για την παροχή προνοιακών επιδομάτων θα είναι ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).
 
Ο προϋπολογισμός, ανέφερε, δίνει έμφαση στην κοινωνική πολιτική, αλλά και στην εκτέλεση έργων. Έτσι παρουσιάζει σε σχέση με το 2018 αύξηση στο γενικό σύνολο της τάξεως του 11% και  τελικό ποσό τα 52.883.345 ευρώ, και  καλύπτει όλες τις απαιτούμενες  ανάγκες αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα διαθέσιμα έσοδα.
 
Η αύξηση αυτή, τόνισε, προέρχεται από διαθέσιμα του Δήμου, μιας και τα οικονομικά του βελτιώνονται, σε αντίθεση με τις επιχορηγήσεις οι οποίες παραμένουν στάσιμες μετά από μια  μεγάλη μείωση τα τελευταία χρόνια.
 
Επί του συνολικού ποσού των κονδυλίων του προϋπολογισμού,  αν αφαιρεθούν οι  σταθερές  δαπάνες (μισθοδοσία ,ρεύμα φορολογία κ.α.) στο υπόλοιπο που απομένει, το 40% διατίθεται για την  κάλυψη αναγκών κοινωνικής πολιτικής. Στο ποσοστό αυτό, σημείωσε ο κ. Πολιτειάδης, θα πρέπει να προστεθεί και το όφελος που προκύπτει  από τη συμμετοχή του Δήμου σε διάφορα προγράμματα (πχ δεύτερο σπίτι, κοινωνικό φροντιστήριο, παροχές, κ.α.) που έχουν ως σκοπό μαζί με τα κονδύλια που διατίθενται μέσω προϋπολογισμού, να βοηθήσουν τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, εξαιτίας της οικονομικής  κρίσης.
 
Στα ίδια επίπεδα με το 2018 κινούνται οι επιχορηγήσεις προς την ΔΚΕΠΠΑΚ και  το ΔΗΠΕΘΕ, μια και καλύπτουν τις απαιτούμενες ανάγκες, και έτσι συνολικά διατίθεται το 6%  του προϋπολογισμού (αν αφαιρεθούν οι σταθερές  δαπάνες) για να καλύψει εκδηλώσεις για πολιτισμό και άθληση, λόγω της μεγάλης συμμετοχής σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, ποσοστό που αυξάνεται με  το όφελος που προκύπτει από την συμμετοχή τους σε διάφορα προγράμματα με άλλους φορείς.
 
Τέλος ποσοστό 42% διατίθεται για την χρηματοδότηση έργων και 10% για προμήθειες αναλωσίμων, αν και ο κ. Πολιτειάδης τόνισε πως η αξία  των έργων που θα εκτελεσθούν,  μετά τις εκπτώσεις και  τις μεταφορές κονδυλίων μέσω των αναμορφώσεων του προϋπολογισμού και τις εντάξεις νέων επιδοτούμενων έργων, υπολογίζεται ότι θα φτάσει σε ποσοστό πάνω από 20% επί του συνολικού ποσού του προϋπολογισμού και προβλέπεται να ξεπεράσει τα 60 εκ. ευρώ. 

Κριτική από την αντιπολίτευση 

Την άποψη πως οι όποιοι διαθέσιμοι πόροι του Δήμου δεν έχουν αξιοποιηθεί ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του πολίτη, με στοχευμένες παρεμβάσεις για την αστική ασφάλεια των πολιτών, την προστασία έναντι της κλιματικής αλλαγής, την αξιοποίηση του κάθετου άξονα αλλά και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, εξέφρασε η κ. Φελίνα Καζάκου. Θεωρεί δε πως η διαχείριση δεν έγινε με σχέδιο, αλλά ανάλογα με το τι προέκυπτε, κατηγορώντας τη διοίκηση πως ποτέ δεν πίεσε για την πρόσληψη προσωπικού στο Δήμο, παρόλο που υφίστανται οι πόροι.
 
 
«Βγείτε μια βόλτα στην κοινωνία, αναμετρηθείτε με τα προβλήματα» σημείωσε από την πλευρά της η κ. Λαφτσή, κάνοντας ειδική μνεία στην υποστελέχωση, την οποία θεωρεί πως η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει απαξιωτικά, αλλά αν δεν λυθεί, δεν πρόκειται να προχωρήσει κάτι στην πόλη.
 
Από την πλευρά του Σπάρακου ο κ. Κώστας Καραΐσκος αναφέρθηκε σε πιο συγκεκριμένα θέματα, όπως οι λαμπτήρες, οι αγορές οχημάτων που προωθούνται, αλλά και τις διάφορες προμήθειες του Δήμου.
 
Τέλος ο κ. Νίκος Φακιρίδης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στάθηκε στη διαφορά στρατηγικής αντίληψης που υπάρχει ανάμεσα στους ίδιους και τις άλλες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, που στηρίζουν τις μνημονιακές πολιτικές. Σημείωσε δε πως πρόκειται για ένα προϋπολογισμό, που τεχνικά είναι άρτιος μεν, αποτυπώνει όμως τη λογική, του μικρότερου κακού και δεν καλύπτει όλες τις λαϊκές ανάγκες, για αυτό και τον καταψήφισε.
 
Τελικά τον προϋπολογισμό καταψήφισαν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, πλην του Σπάρτακου ο οποίος απείχε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.