Δικαστικες αποφασεις ανοιγουν τον δρομο για την επιστροφη αναδρομικων στους συνταξιουχους

Μόνο ηλεκτρονικά οι αιτήσεις στον ΕΦΚΑ από την Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου - Στέλιος Νικολάου, δικηγόρος «Ελπίδα για την ικανοποίηση των διεκδικήσεων εκατοντάδων συνταξιούχων»

Την πόρτα της επιστροφής των αναδρομικών σε χιλιάδες συνταξιούχους που κατά τα χρόνια της κρίσης είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται, άνοιξε προ λίγων ημερών μια σημαντική δικαστική απόφαση του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, με την οποία κρίθηκε παράνομη η κατάργηση των δώρων, καθώς και οι περικοπές των νόμων 4039/12 και 4051/12 σε συνταξιούχο- μέλος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων.

Η απόφαση αυτή άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή των δώρων, αλλά και των περικοπών που έγιναν στις συντάξεις με βάση τον ίδιο νόμο, σε συνταξιούχους οι οποίοι έχουν ήδη κινήσει τις σχετικές διαδικασίες και σε δικαστικό επίπεδο, καθώς με βάση αυτή μπορούν πλέον να διεκδικήσουν τα προαναφερθέντα σε βάθος πενταετίας, ήτοι από το 2013 και όχι από τις 11/6/2015 που προέβλεπε το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο με την απόφαση 2287/2015 είχε κρίνει κατά πλειοψηφία αντισυνταγματικές τις περικοπές επί των κύριων και επικουρικών συντάξεων του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ το 2012.
 
Με την απόφασή του αυτή το ΣτΕ έκρινε ότι οι επίμαχες μειώσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεων είναι αντισυνταγματικές και είναι, ως εκ τούτου, «ανίσχυρες και μη εφαρμοστέες, διότι δεν διενεργήθηκαν μετά από μελέτη των συνολικών επιπτώσεών τους στο βιοτικό επίπεδο των θιγόμενων συνταξιούχων με αποτέλεσμα να μην καθίσταται εφικτός ο δικαστικός έλεγχος της συμβατότητάς τους με το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ». 

Στέλιος Νικολάου «Θετικές για τους συνταξιούχους έως τώρα οι αγωγές που έχουν ασκηθεί στα Διοικητικά Πρωτοδικεία» 

Μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» και την εκπομπή «Βόλτα στην Ενημέρωση» ο δικηγόρος κ.Στέλιος Νικολάου εξήγησε πως η απόφαση αυτή «ανοίγει τον δρόμο» για όσους θέλουν ενδεχομένως να διεκδικήσουν αναδρομικά τις μειώσεις που επιβλήθηκαν με τους νόμους 4039/12 και 4051/12 υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «τόσο αυτή όσο και το σύνολο των αποφάσεων των διοικητικών πρωτοδικείων δεν έχουν τελεσιδικήσει, άρα μένει να δούμε με ενδιαφέρον την τελική έκβαση των αποφάσεων αυτών». Όπως εξήγησε ωστόσο «σε ό,τι αφορά τις αγωγές που έχουν ασκηθεί στα Διοικητικά Πρωτοδικεία έως τώρα, φαίνεται πως αυτές είναι θετικές για τους συνταξιούχους που διεκδικούν αναδρομικά από τις περικοπές» για να επισημάνει πως πέραν της επιστροφής των παρακρατήσεων πέντε ετών – αντί για δύο που προέβλεπε η απόφαση του ΣτΕ – μπορούν να διεκδικηθούν επίσης τα ποσά από τις παράνομες παρακρατήσεις των νόμων του 2012, αλλά και από την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης. 

Μόνο ηλεκτρονικά η αίτηση 

Μάλιστα όπως εξήγησε ο ίδιος, ήδη στα ασφαλιστικά ταμεία συρρέουν εκατοντάδες συνταξιούχοι για να υποβάλλουν την αίτηση διακοπής της παραγραφής προκειμένου να τους επιστραφούν όσα διεκδικούν βάση της σχετικής απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας βέβαια πως από χθες, Δευτέρα 12 Νοεμβρίου, όπως ανακοινώθηκε και από την διοίκηση του ΕΦΚΑ οι σχετικές αιτήσεις θα κατατίθενται μόνο ηλεκτρονικά.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Διοίκηση του ΕΦΚΑ, ανταποκρινόμενη άμεσα στην ανάγκη διευκόλυνσης των καθημερινών συναλλαγών των συνταξιούχων με τον Φορέα, έθεσε σε λειτουργία on line εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεως που αφορά στη διακοπή μειώσεων που έχουν εφαρμοστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 4051/2012 και του άρθρου πρώτου παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ.5 και υποπαρ. ΙΑ.6 του ν. 4093/2012 στην κύρια και την επικουρική σύνταξη.
 
Η εν λόγω αίτηση, θα απευθύνεται προς τις περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ή τους τομείς επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ, από όπου λαμβάνει ο συνταξιούχος την κύρια ή και επικουρική σύνταξη, και αποσκοπεί «στη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων και στην αποφυγή σώρευσης αιτήσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες πληρωμών συντάξεων».
 
Με την αίτηση οι συνταξιούχοι ενημερώνουν τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ για τις απαιτήσεις τους και ταυτόχρονα κλειδώνουν το δικαίωμα της μη παραγραφής για τα 5 προηγούμενα έτη, ενώ τους δίνεται η δυνατότητα να διεκδικήσουν τόσο τα αναδρομικά όσο και τα «κομμένα» δώρα, επισημαίνοντας στις σχετικές αιτήσεις πως επιθυμούν και την επιστροφή των ποσών που τους παρακρατήθηκαν ως σήμερα από το 2013.
 
Ο κ. Νικολάου έκανε λόγο για μία «εύκολη και εύχρηστη» εφαρμογή την οποία μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει με τους προσωπικούς του κωδικούς στο TaxisNet, γεγονός που φαίνεται πως έχουν ήδη αξιοποιήσει ήδη περισσότεροι από 350.000 συνταξιούχοι που έχουν μέχρι στιγμή υποβάλλει τις σχετικές αιτήσεις. 

Εν αναμονή των αποφάσεων του ΣτΕ 

Σε κάθε περίπτωση,εξήγησε ο ίδιος,όσοι θέλουν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη μπορούν να καταθέσουν αγωγές κατά του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, διασαφηνίζοντας ωστόσο ότι η επιστροφή των μειώσεων δεν είναι εξασφαλισμένη. «Δεν ξέρω κατά πόσο η κυβέρνηση μπορεί να ικανοποιήσει όλους αυτούς τους ανθρώπους στο μέλλον, με βάση την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Από την άλλη η άσκηση αγωγής θα βοηθήσει κάποιον στο να βγει μια δικαστική κρίση, και από εκεί και πέρα σε περίπτωση θετικής κρίσης του δικαστηρίου, το κράτος θα είναι υποχρεωμένο να του αποδώσει τα χρήματα» επεσήμανε για να σημειώσει επίσης πως «δεν ξέρουμε τι θα αποφανθεί το ΣτΕ για το ζήτημα, από το οποίο να υπενθυμίσουμε ότι αναμένουμε ακόμα την απόφαση σχετικά με την συνταγματικότητα ή μη του νόμου Κατρούγκαλου. Επομένως το ζήτημα αυτό θα κρίνει πολλές εξελίξεις».
 
Ο κ. Νικολάου έκανε λόγο για μία «χρονοβόρα και κοστοβόρα» ενδεχομένως διαδικασία για να τονίσει ωστόσο πως η κατάθεση της αίτησης, και η προσφυγή στην δικαστική οδό για όσους το επιδιώξουν αποτελεί «ελπίδα» για την ικανοποίηση των διεκδικήσεών τους.
 
Κλείνοντας,βασιζόμενος στα προαναφερθέντα δεδομένα, εξήγησε πως «αυτό που συμπεραίνουμε είναι ότι οι συνταξιούχοι που πλήρωναν όλα αυτά τα χρόνια τα ταμεία τους έχουν υποστεί βάρβαρες περικοπές, οι οποίες δεν άγγιξαν μόνο αυτούς που λάμβαναν μεγάλες συντάξεις αλλά τους χαμηλοσυνταξιούχους. Μία άδικη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει, περικοπή.  Κατά την άποψή μου τώρα έρχονται σοφά να ασκήσουν τις αγωγές τους, οι οποίες τουλάχιστον σε πρώτο βαθμό έχουν δικαιωθεί. Μένει να δούμε τι στάση θα κρατήσουν τα δικαστήρια από εδώ και έπειτα, καθότι όπως προανέφερα τα ταμεία θα εξαντλήσουν τα ένδικα μέσα που προβλέπονται». 

Τα ποσά των αναδρομικών που διεκδικούν οι συνταξιούχοι 

Τα ποσά των αναδρομικών από τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 που τα δικαστήρια αναγνωρίζουν δικαίωμα επιστροφής υπέρ των συνταξιούχων έχουν ως εξής:
 
– Από 10 ως και 100 ευρώ το μήνα για τις επικουρικές ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, Τραπεζών και Δημοσίου που κυμαίνονταν μεταξύ 230 και 655 ευρώ ως το 2012. Οι αντισυνταγματικές αυτές μειώσεις που επιστρέφονται μέσω δικαστηρίων επιβλήθηκαν με το νόμο 4051, είναι σε ποσοστό 10% για επικουρικές από 200 ως 250 ευρώ, 15% από τα 250 ως τα 300 ευρώ και 20% από τα 300 ευρώ και άνω και μπήκαν μετά τις δυο περικοπές που είχαν προηγηθεί από τους νόμους 3986 και 4024 του 2011. Αυτές οι μειώσεις (ν.4051/2012) είναι από 10 ως 100 ευρώ το μήνα ανάλογα με το ποσό που λαμβάνει και το ταμείο που ανήκει κάθε συνταξιούχος και μπήκαν από τον Μάιο του 2012 και μετά. Αυτό το «ψαλίδι» έκρινε ως αντισυνταγματικό το Συμβούλιο της Επικρατείας τον Ιούνιο του 2015 και πλέον (2018) τα δικαστήρια αρχίζουν να δικαιώνουν τους συνταξιούχους που έκαναν αγωγές για τα αναδρομικά τους.
 
– Από 2 ευρώ το μήνα ως 70 ευρώ το μήνα για τις μειώσεις 12% στις κύριες συντάξεις με το νόμο 4051 στο τμήμα που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ. Η μείωση επιβάλλεται μέχρι και σήμερα αφού πρώτα αφαιρεθούν από τη μικτή σύνταξη οι περικοπές της ΕΑΣ (ν. 4001/11) και του νόμου 4024 (περικοπή 20% σε τμήμα άνω των 1.200 ευρώ). Η μείωση 4051 στις κύριες είναι αντισυνταγματική και την επιστρέφουν τα δικαστήρια.
 
– Από 46 ως και 272 ευρώ το μήνα για τις μειώσεις του νόμου 4093 στις κύριες συντάξεις ή στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων ή και μερισμάτων που υπερβαίνον τα 1.000 ευρώ. Η μείωση είναι 5% ως 10% αν το άθροισμα είναι από 1.000 ως 1.500 ευρώ, 10% ως τις 2.000 ευρώ, 15% αν το άθροισμα είναι ως 3.000 ευρώ και 20% για άθροισμα συντάξεων άνω των 3.000 ευρώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.