«Εμπρος» για τον Δημο Ιασμου εβαλε ο Οντερ Μουμιν

Ανακοίνωσε και επισήμως την υποψηφιότητά του, καθώς και το αναλυτικό του πρόγραμμα για την επόμενη ημέρα των εκλογών

Την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Ιάσμου ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης 7 Νοεμβρίου, προς επίρρωση της έντονης φημολογίας των τελευταίων μηνών ο Οντέρ Μουμίν.
 
Ο ανεξάρτητος Περιφερειακός Σύμβουλος της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ανακοίνωσε την απόφασή του να διεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο του Δήμου Ιάσμου, παρουσιάζοντας ένα αναλυτικό πρόγραμμα των στόχων και των δεσμεύσεων του για την επομένη των εκλογών, στον κατάμεστο χώρο του Κέντρου Δεξιώσεων «Αστραία» στον Ίασμο. Με ενδιαφέρουσες παρουσίες μεταξύ άλλων των συναδέλφων του στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ κ.κ. Μιχάλη Αμοιρίδη και Κωνσταντίνο Εξακουστό καθώς και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου κ. Χριστόδουλο Τοψίδη.
 
Η ημερομηνία της ανακοίνωσης δεν ήταν τυχαία όπως έκανε σαφές και ο ίδιος με την άνοδό του στο βήμα καθότι η 7η του Νοέμβρη σηματοδοτεί και την πρώτη του εκλογή, ως δημοτικού συμβούλου του Δήμου Ιάσμου το 2010, που αποτέλεσε και το πρώτο του βήμα στην τοπική αυτοδιοίκηση. 

Μήνυμα ενότητας  αλλά και ανανέωσης στον Δήμο Ιάσμου 

Η εκδήλωση παρουσίασης ξεκίνησε με ένα απολογιστικό βίντεο της έως τώρα παρουσίας του στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα ελληνικά και τα τούρκικα, μετά το τέλος του οποίου ανέβηκε στο βήμα συνοδευόμενος από την σύζυγό του.  Ο ίδιος ξεκίνησε την ομιλία του, ανακοινώνοντας την κάθοδό του στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, στέλνοντας μήνυμα ενότητας και προς τους πολιτικούς του «αντιπάλους» αλλά και προκατόχους. «Δεν ήρθαμε για να διχάσουμε, δεν ήρθαμε για να αποδοκιμάσουμε, δεν ήρθαμε για να συκοφαντήσουμε, ήρθαμε για να ενώσουμε, να συνθέσουμε να καταθέσουμε το πρόγραμμά μας, για την ορθότερη και αποδοτικότερη λειτουργία του Δήμου μας, με σεβασμό στο παρελθόν και ελπίδα για το μέλλον» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά, καταθέτοντας στη συνέχεια τον σεβασμό του «για την προσφορά τους σε όλους τους δημάρχους, κοινοτάρχες, δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους που βρέθηκαν σε θέσεις ευθύνης, στον πρώην Δήμο Ιάσμου, Σώστου και την Κοινότητα Αμαξάδων».

«Την τελευταία 20ετία ρίχτηκαν στον στίβο της μάχης τα ίδια ονόματα, με τους ίδιους συνδυασμούς. Σήμερα γεννιέται ένας νέος συνδυασμός, ένα νέο ξεκίνημα» συνέχισε ο ίδιος παρουσιάζοντας το όνομα του συνδυασμού του «Εμπρός», ένας συνδυασμός που όπως εξήγησε δημιούργησαν οι ίδιοι οι δημότες του Ιάσμου. 

Δέσμευση για δύο θητείες 

Στόχος του κ. Μουμίν, όπως ανακοίνωσε, είναι η ύπαρξη ενός ισχυρού δημάρχου αλλά και ενός εξίσου ισχυρού δημοτικού συμβουλίου με τοπικούς προέδρους, οι οποίοι, όπως εξήγησε, θα βρίσκονται μόνιμα στην εδαφική περιφέρεια του Δήμου Ιάσμου, ούτως ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της σοβαρής διοίκησης, ενώ όπως έκανε γνωστό  τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες και υποψήφιοί του έχουν δεσμευτεί για την αποχώρησή τους μετά το πέρας 2 θητειών.
 
Ο υποψήφιος δήμαρχος Ιάσμου ζήτησε τη συστράτευση όλων των παραγωγικών δημοκρατικών μονάδων του τόπου, «ανεξαρτήτως θρησκείας, καταγωγής, φύλου, ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου και επαγγέλματος»,  εξηγώντας στη συνέχεια πως η ομάδα του θα αποτελείται από παλαιούς συνεργάτες που τον ακολουθούν στην έως τώρα 8ετή του πορεία, αλλά και νέα μέλη για την ευρύτερη απήχηση στου δημότες του Ιάσμου. 

Ψηφοδέλτιο 120 υποψηφίων 

«Είμαστε κατά τα 2/3 του συνδυασμού έτοιμοι, ενώ έχουμε αφήσει κάποια κενά “τακτικής” τα οποία θα συμπληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου» εξήγησε, επισημαίνοντας πως ο συνδυασμός του θα αγγίξει το όριο των 120 υποψηφίων, δημιουργώντας τον «καλύτερο, ποιοτικότερο και αποτελεσματικότερο συνδυασμό που υπήρξε ποτέ σε όλα τα χρονικά του δήμου Ιάσμου». 

Το πρόγραμμα για την επόμενη ημέρα του Δήμου 

Ο κ. Μουμίν στη συνέχεια παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμά του για την επόμενη ημέρα του Δήμου Ιάσμου, ανά τομέα και κατηγορία, θέτοντας ως πρώτο στόχο την πλήρη αναδιοργάνωση των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου, τομείς που όπως εξήγησε στην περίπτωση εκλογής του, την πρώτη διετία θα αναλάβει προσωπικά, ανακοινώνοντας και νέο δημαρχιακό μέγαρο, που θα στεγάζει σε ενιαίο κτίριο όλες τις υπηρεσίες, και δεν είναι άλλο από το παλιό Δημοτικό Σχολείο Ιάσμου.
 
Το σύνολο της διοίκησης, αντιδημάρχων κ.ο.κ. θα βρίσκονται καθημερινά στην έδρα του Δήμου, με μία επιτελική ομάδα 18 ατόμων να βρίσκονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στη διάθεση των πολιτών, ενώ προανήγγειλε τη θέσπιση της «ώρας του δημάρχου» καθημερινά 11 με 1 το μεσημέρι και 6 με 8 το απόγευμα. 

Καταπολέμηση της ανεργίας 

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό του πρόγραμμα ο υποψήφιος δήμαρχος υποσχέθηκε πλήρη αποπληρωμή των υφιστάμενων οφειλών του Δήμου προς ιδιώτες εντός ενός έτους, αλλά και την αποπληρωμή κάθε νέας οφειλής εντός το πολύ τριών μηνών.
 
Ανακοίνωσε τις σκέψεις του για την  διενέργεια δύο δημοψηφισμάτων συμβουλευτικού χαρακτήρα, στο πλαίσιο της εκτενούς συζήτησης που επιθυμεί με την κοινωνία, ευελπιστώντας όπως εξήγησε «ο Δήμος Ιάσμου να είναι ο πρώτος δήμος πανελλαδικά που θα διενεργήσει τέτοιου είδους δημοψηφίσματα», καθώς και τις προτάσεις για την δημιουργία δύο εμπορικών κέντρων, το πρώτο στην περιοχή του Ιάσμου και το δεύτερο ανάμεσα στους οικισμούς Μίσχος και Μέγα Πιστό, τις όψεις μάλιστα των οποίων πρόβαλε σημειώνοντας πως υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από ενδεχόμενους επενδυτές. Όπως εξήγησε η ανέγερσή τους θα δημιουργήσει συνολικά 200 θέσεις εργασίας, ενώ με την έναρξη της λειτουργίας τους θα δημιουργηθούν 50 και 50 αντίστοιχα μόνιμες θέσεις εργασίας, για τους κατοίκους της περιοχής.
 

Στα άμεσα σχέδιά του, για την επόμενη ημέρα του Δήμου Ιάσμου περιλαμβάνονται επίσης η αναμόρφωση και επισκευή του δημαρχιακού μεγάρου στο Αγίασμα που θα μετατραπεί σε πνευματικό κέντρο και βιβλιοθήκη καθώς και του Δημαρχιακού Μεγάρου Σώστου το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως κέντρο νεότητας και ΑμεΑ, που θα συμπληρωθούν με σεμινάρια υγείας και ενημέρωσης του κοινού.
 
Στο κομμάτι της επαγγελματικής αποκατάστασης των δημοτών ο κ. Μουμίν τόνισε πως εφόσον υπάρχει το δυναμικό και η συγκεκριμένη σε κάθε περίπτωση ειδικότητα και υπηρεσία εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου «καμία δουλειά δεν θα φύγει εκτός του Δήμου», ανακοινώνοντας επίσης τη σύμπραξή με το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο για την υλοποίηση επιμορφωτικών σεμιναρίων, καθώς και τη σύσταση ειδικού γραφείου ανεργίας για την ενημέρωση των δημοτών για κάθε θέση δημόσιας ή ιδιωτικής απασχόλησης.
 
Αντίστοιχες ήταν και οι ανακοινώσεις του σχεδιασμού του για το κομμάτι  της υγείας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής προστασίας, προτάσσοντας την παρουσία ειδικών του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» κάθε εβδομάδα σε όλα τα νοικοκυριά του Δήμου, την δημιουργία τοπικών ιατρείων σε οικισμούς που υπάρχει έλλειψη, όπως το Κοπτερό, αλλά και την απόκτηση ασθενοφόρου στο Κέντρου Υγείας Ιάσμου. 

Επαναφορά κομμένων επιδοτήσεων σε πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους της περιοχής 

Η επαναφορά των κομμένων επιδοτήσεων σε κάθε ποδοσφαιρικό σύλλογο της περιοχής, καθώς και των πολιτιστικών συλλόγων ήταν επίσης ανάμεσα στο προγραμματισμό του κ. Μουμίν, ανακοινώνοντας επίσης μία σειρά εκδηλώσεων, πολιτιστικού χαρακτήρα, όπως Φεστιβάλ αλλά και διεθνείς διοργανώσεις, όπως το Παγκόσμιο Φόρουμ Κερασιού, καθώς και ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων όπως η Γιορτή Τσίπουρου και οι εκδηλώσεις του Προφήτη Ηλία.
 
Η δημιουργία 16 αρδευτικών γεωτρήσεων και 6 ταμιευτήρων σε βάθος τετραετίας αποτελεί ένα μόλις από τους στόχους που ανακοίνωσε για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής της περιοχής, με απώτερο στόχο το πέρασμα «σε μία καινούργια εποχή για την αγροτική ανάπτυξη», αλλά και της κτηνοτροφίας, που, όπως επεσήμανε, υπάρχουν σκέψεις για την δημιουργία ενός κτηνοτροφικού πάρκου, «εφόσον υπάρξει στο μέλλον χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από πλευράς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης». 

Πρόταση για τη δημιουργία κοινού καταφυγίου σε σύμπραξη των τεσσάρων δήμων της Ροδόπης 

Η πλήρης καταπολέμηση του προβλήματος των αδέσποτων αποτέλεσε βασικό σημείο της ομιλίας του ιδίου, προτείνοντας τη δημιουργία ενός κοινού καταφυγίου ζώων σε επίπεδο νομού, με συγχρηματοδότηση και των τεσσάρων δήμων και πρωτίστως με σεβασμό στα δικαιώματα των ζώων, για τη δημιουργία του οποίου δεσμεύτηκε και σε περίπτωση απόρριψης της πρότασης από πλευράς των υπολοίπων Δήμων της Ροδόπης σε συνδυασμό με τη λειτουργία προγράμματος τακτικών στειρώσεων. 
 
Στο πρόγραμμά του επίσης περιλαμβάνονται έργα για τη «θωράκιση» του δήμου απέναντι σε φυσικά φαινόμενα και θεομηνίες, που στο παρελθόν έχουν δημιουργήσει προβλήματα σε περιοχές του Δήμου, άμεση επίλυση καθημερινών προβλημάτων των δημοτών, εργασίες συντήρησης και κατασκευής οδικών αρτηριών, αντικαταστάσεις του δικτύου ύδρευσης αλλά και την ολοκλήρωση του βιολογικού καθαρισμού του Ιάσμου,  προτάσσοντας ως βασικό εργαλείο του Δήμου για την επόμενη ημέρα τα ευρωπαϊκά προγράμματα.  

Τουρισμός με επίκεντρο το παράδειγμα της πολυπολιτισμικότητας  

Η αποκατάσταση της Γέφυρας του Κομψάτου αποτέλεσε τον επίλογο του κ. Μουμίν σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό του για την επόμενη ημέρα των εκλογών, εφόσον αναλάβει τα ηνία του Δήμου, προαναγγέλλοντας κάθοδο στην Αθήνα, ήδη από την 2η ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, ενώ πρόταξε επίσης και την ανάδειξη του Δήμου Ιάσμου ως ένα παράδειγμα πολυπολιτισμικού Δήμου που συμβιώνουν αρμονικά διαφορετικά ήθη, έθιμα και θρησκείας, ένα παράδειγμα που, όπως επεσήμανε, «θα πρέπει να το μάθει όλος ο κόσμος». 

Εν αρχή ην το ΔΠΘ 

Όπως εξήγησε ο ίδιος και οι συνεργάτες του θα ξεκινήσουν άμεσα μία σειρά επισκέψεων, αρχής γενομένης από το ΔΠΘ και τον Πρύτανη κ. Αλέξανδρο Πολυχρονίδη, ούτως ώστε να ξεκινήσει επιτέλους η συνεργασία του Δήμου με τους φοιτητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό. «Στέλνοντας ένα μήνυμα προς τους φοιτητές του ΔΠΘ και το διδακτικό προσωπικό πρέπει να σας πούμε ότι ο Δήμος Ιάσμου σας έχει ανάγκη. Μπορεί εδαφικά να ανήκετε στον δήμο ωστόσο μέχρι σήμερα δεν αξιοποιήθηκε κανένα περιθώριο συνεργασίας με το ΔΠΘ. Σεβόμαστε την Κομοτηνή ως Μητροπολιτικό Δήμο, ωστόσο και ο Δήμος Ιάσμου θα πρέπει να πάρει το μερίδιο που του αξίζει από το ΔΠΘ και να δώσει αντίστοιχα πίσω στο Πανεπιστήμιο» εξήγησε.
 
Της επίσκεψής του στο ΔΠΘ, αναμένεται να ακολουθήσουν επισκέψεις σε κάθε υπηρεσία, φορέα, οικισμό και σπίτι του Δήμου, επισκέψεις που θα ολοκληρωθούν, όπως εξήγησε, τον Δεκέμβριο, ούτως ώστε με τη νέα χρονιά να ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις των υποψηφίων για τα τοπικά συμβούλια και ακολούθως οι υποψηφιότητες των δημοτικών συμβούλων, που θα συνταχθούν μαζί του.
 
Κλείνοντας, ο ίδιος ανέφερε πως η πρώτη του προεκλογική συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο Ρίζωμα εν είδει ευχαριστώ για το ποσοστό του 49% που του έδωσαν οι κάτοικοι του οικισμού στις περιφερειακές εκλογές του 2014, ενώ για πρώτη φορά, όπως επεσήμανε, θα πραγματοποιηθεί προεκλογική συγκέντρωση και στον οικισμό της Κερασιάς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.