Ξεκαθαριζει το τοπιο στους Μηχανικους το νεο Προεδρικο Διαταγμα για τα επαγγελματικα τους δικαιωματα

Δημήτρης Λουρίκας, πρόεδρος ΤΕΕ Θράκης «Το νέο Προεδρικό Διάταγμα δίνει τέλος σε αοριστίες του παρελθόντος»

Θετική ήταν η υποδοχή, από την πλευρά του Τεχνικού κόσμου της περιοχής και της χώρας, η δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος «Ρύθμιση του επαγγέλματος του Μηχανικού με καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων για όλες τις ειδικότητες των Διπλωματούχων Μηχανικών», το οποίο φιλοδοξεί να δώσει το σύγχρονο πλαίσιο της άσκησης του επαγγέλματος του Μηχανικού για όλες τις ειδικότητες, βάζοντας τέλος στις στρεβλώσεις και τις αδικίες των προηγούμενων ετών.
 
Η ρύθμιση αυτή έρχεται ογδόντα οκτώ χρόνια μετά το Βασιλικό Διάταγμα του 1930 και ογδόντα τέσσερα χρόνια μετά τον Ν. 6422 του 1934, και καθορίζει σαφώς τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των ειδικοτήτων των Διπλωματούχων Μηχανικών, βάσει των επαγγελματικών περιγραμμάτων, των γνωστικών αντικειμένων και του προγράμματος σπουδών της κάθε ειδικότητας, τις διεθνείς πρακτικές και τις απόψεις των Διεθνών Οργανισμών, προστατεύοντας έτσι και αναδεικνύοντας τον ρόλο του Διπλωματούχου Μηχανικού στην αγορά εργασίας.
 
Το ΠΔ 99/2018 προσδιορίζει και κατοχυρώνει και τα επαγγελματικά δικαιώματα Διπλωματούχων Μηχανικών των λεγόμενων «νέων ειδικοτήτων» (Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, Μηχανικών Περιβάλλοντος, Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Ανάπτυξης), που δεν είχαν προσδιοριστεί μέχρι σήμερα.
 
Για το τι σημαίνει το νέο διάταγμα στην πράξη μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Δημήτρης Λουρίκας, ο οποίος ανέλυσε τι ίσχυε έως σήμερα, αλλά και τι αλλάζει για τους Διπλωματούχους Μηχανικούς. 

Εξειδικεύεται το έργο κάθε ειδικότητας μηχανικού 

Η ρύθμιση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, σημείωσε ο κ. Λουρίκας, ξεκαθαρίζει στην ουσία τι μπορεί να κάνει κάθε ειδικότητα μηχανικού.
 
«Μέχρι σήμερα πολλές ειδικότητες, και κυρίως οι νεότερες, όπως οι Μηχανικοί Παραγωγής και Διοίκησης, οι Μηχανικοί Ορυκτών Πόρων, οι Μηχανικοί Περιβάλλοντος, Χωροταξίας, Πολεοδομίας, κλπ,, δεν είχαν καθαρές αρμοδιότητες, ενώ από παλιά, μέρος της πίτας το είχαν οι παλαιές ειδικότητες, κυρίως οι Πολιτικοί Μηχανικοί, οι Αρχιτέκτονες ή οι Τοπογράφοι» εξήγησε ο ίδιος, σημειώνοντας πως  
 «με το νέο Διάταγμα ορίζεται ότι πλέον το επάγγελμα του μηχανικού μπορούν να το ασκήσουν οι απόφοιτοι των Πολυτεχνικών Σχολών ή τμημάτων Πολυτεχνικών Σχολών πανεπιστημίων και όσοι έχουν βέβαια ισότιμο αναγνωρισμένο πτυχίο, ενώ η άδεια άσκησης, απομένει αποκλειστικά ειδικότητα του Τεχνικού Επιμελητηρίου» επισήμανε.
 
Μέσα σε αυτό το Προεδρικό Διάταγμα, ανέφερε ο κ. Λουρίκας, ορίζεται ένα γενικό πλαίσιο δραστηριοτήτων που μπορεί να ασκείται από οποιαδήποτε από τις ειδικότητες του Μηχανικού, όπως η διοίκηση και η διαχείριση των έργων, η ασφάλιση ποιότητας, και διάφορες άλλες μελέτες που πρέπει να κάνει.
 
Το σημαντικό όμως είναι ότι εξειδικεύει το έργο πλέον κάθε ειδικότητας μηχανικού, καθώς και τα επαγγελματικά του δικαιώματα, δίνοντας ένα τέλος σε αοριστίες του παρελθόντος.
 
Άλλωστε όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης, στην τελευταία συνεδρίαση των προέδρων των περιφερειακών τμημάτων είχε τεθεί το ζήτημα του προεδρικού διατάγματος, ενώ έχουν γίνει 13 ομάδες έργου, όσες και οι ειδικότητες, και μια εννεαμελής επιτροπή, στην οποία βέβαια κάθε ομάδα έργου υπήρχε εκπρόσωπος του επιστημονικού συλλόγου, εκπρόσωπος του ΤΕΕ, καθηγητής πανεπιστημίου και εκπρόσωποι του κράτους. 

Οι παρεμβάσεις «θόλωναν» τα δικαιώματα 

Όσο για την σημαντική καθυστέρηση στην εξειδίκευση, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης τόνισε πως από παλιά οι νόμοι στηρίζονταν από την διάθεση των πολιτικών ηγεσιών, και τις πιέσεις που δεχόταν.
 
Έτσι κάπου μπερδευόταν οι διαδικασίες, με το ζήτημα να είναι κυρίως πολιτικό.«Όποιος είχε τη μεγαλύτερη παρέμβαση, έπαιρνε και τα δικαιώματα. Έτσι φτάσαμε σε ένα σημείο κάποιες ειδικότητες να έχουν παραπάνω δικαιώματα από κάποιες άλλες, όχι ότι δεν το δικαιούνται, απλώς έπαιρναν και μερίδιο κάποιων άλλων» ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Με τον τρόπο αυτό όμως δημιουργούνταν προβλήματα, τα οποία έπρεπε να αντιμετωπίζουν συνεχώς οι εκπρόσωποι του κλάδου, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του οποίου έδωσε ο κ. Λουρίκας.«Ερχόταν νέοι συνάδελφοι που μόλις είχαν πάρει το πτυχίο τους και μου έλεγαν, εγώ μπορώ να κάνω εκείνο; Γιατί να μην κάνω το άλλο, αφού τα μαθήματά μου είναι αυτά;» σημείωσε ο ίδιος υπογραμμίζοντας ωστόσο πως το νέο αυτό προεδρικό διάταγμα έρχεται να απαντήσει στα ερωτήματα αυτά. 

Καλά τα δικαιώματα, χρειάζονται και δουλειές 

Το διάταγμα έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, και έχει αναρτηθεί και στης ιστοσελίδα του ΤΕΕ Θράκης, ώστε όλοι οι μηχανικοί να μπορούν να ενημερωθούν με βάση την ειδικότητα την οποία έχουν, ποιες είναι οι δραστηριότητες τις οποίες μπορούν να αναπτύξουν.
 
«Έτσι από εδώ και πέρα, από τη στιγμή που προβλέπεται στο Προεδρικό Διάταγμα, δεν μπορεί κανείς να τους απαγορεύσει να κάνουν για παράδειγμα μια Περιβαλλοντική Μελέτη, και θα πρέπει να τη δεχτεί η αρμόδια υπηρεσία. Το μόνο που απομένει» δήλωσε ερωτηθείς σχετικά ο κ. Λουρίκας «είναι να υπάρχουν δουλειές για να μπορέσουν όλοι οι μηχανικοί να αξιοποιήσουν τα δικαιώματα που τους δίνονται μέσα από το Προεδρικό Διάταγμα».
 
«Έχω πει και παλαιότερα, ότι δυστυχώς για εμάς τους μηχανικούς, η κρίση είναι αυτή που μας βρίσκει πρώτους και μας αφήνει τελευταίους. Μόλις γίνει κάτι όλοι σταματάνε οτιδήποτε έχει σχέση με την οικοδομή, και είναι εν μέρει λογικό αυτό» για αυτό και ελπίζουν πως όταν με το καλό αρχίζουν και στρώνουν τα πράγματα, τότε θα αρχίσει να κινείται και ο τομέας τους. 

Χαιρετίζει το ΠΔ και η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ 

Σχετικά με την έκδοση του νέου Προεδρικού Διατάγματος, η Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
 
«Το ΤΕΕ χαιρετίζει την ολοκλήρωση της έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος για τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων  των Διπλωματούχων Μηχανικών. Το ΤΕΕ κρίνει ότι η εμπειρία από τη διαδικασία απονομής επαγγελματικών δικαιωμάτων που ακολουθήθηκε για τους διπλωματούχους μηχανικούς είχε αποτελέσματα και ανάλογη ρύθμιση θα πρέπει να γίνει για την πρόσβαση σε επαγγελματικές δραστηριότητες σε όλο το φάσμα του τεχνικού κόσμου και για τους τεχνολόγους με διαβάθμιση τεχνικής ευθύνης, σύμφωνα με το αντικείμενο και το επίπεδο σπουδών όλων των συντελεστών του.
 
Το ΤΕΕ, μετά από 90 και πλέον χρόνια ζωής, ως ο θεσμοθετημένος Τεχνικός Σύμβουλος της Κυβέρνησης, διαμηνύει ότι τα μοναδικά κριτήρια θα πρέπει να είναι η διαφάνεια, η ολιστική προσέγγιση και η διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, μακριά από κάθε λογική ψηφοθηρίας.
 
Στην παραπάνω αναγκαία προσπάθεια το ΤΕΕ θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο.
 
Υπενθυμίζεται ότι το ΤΕΕ με δική του πρωτοβουλία αποφάσισε την ίδρυση Μητρώου Τεχνολόγων, το οποίο θα ενεργοποιήσει σύντομα για τον εξορθολογισμό, τη διαφάνεια και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.