Ιασμος και τσιπουρο πανε μαζι

Παρουσία της Υφυπουργού Μακεδονίας Θράκης πραγματοποιήθηκε η 2η Γιορτή Τσίπουρου στον Ίασμο - Χορός, εκθέσεις και άφθονο τσίπουρο στις διήμερες εκδηλώσεις που οργάνωσε ο πολιτιστικός σύλλογος Ιάσμου

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 4 Νοεμβρίου η 2η Γιορτή Τσίπουρου στον Ίασμο, με το κοινό να έχει την ευκαιρία να απολαύσει Ιασμιώτικο τσίπουρο, τοπικά προϊόντα στην έκθεση Θρακομακεδονικών προϊόντων, αλλά και ένα λαΐκοδημοτικό πανηγύρι στο Προαύλιο Παλαιού Δημοτικού Σχολείου στο κέντρο του Ιάσμου.
 
Η Γιορτή ξεκίνησε το Σάββατο 3 Νοεμβρίου στο Προαύλιο του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου στο κέντρο του Ιάσμου, με το τμήμα μαγειρικής-ζαχαροπλαστικής της σχολής ΠΑΣΤΕΡ,με επικεφαλής τον καταξιωμένο Chef Νίκο Λιογγάρη να δημιουργεί γαστρονομικές λιχουδιές βασισμένες στο Ιασμιώτικο τσίπουρο καθώς και στα προϊόντα που παράγει η περιοχή.
 
Ακολούθησε παραδοσιακό πανηγύρι με τον Μιχάλη Παζαρέντζη και την κομπανία του από την Νάουσα.
 
Η δεύτερη ημέρα περιλάμβανε και, μετά από πρόσκληση του πολιτιστικού συλλόγου Ιάσμου, την επίσκεψη της Υφυπουργού Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) κ. Κατερίνας Νοτοπούλου.
 
Η κ. Νοτοπούλου άνοιξε την Ημερίδα για την προώθηση προϊόντων και τη διαδικασία παραγωγής τους που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων Νέου Δημοτικού Σχολείου Ιάσμου.
 

Στην ημερίδα μίλησαν ο κ. Κων/νος Μπούντας -Γεωπόνος, Πρώην διευθυντής ΟΓΕΕΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ Κομοτηνής, που ανέλυσε τη φυτοπροστασία αμπέλου, ο κ. Δημήτριος Τερζόπουλος, Γεωπόνος, τμήμα μάρκετινγκ Ελλαγρολίπ μίλησε για την λίπανση-θρέψη αμπέλου, ο κ. Ιωάννης Αμαξόπουλος Γεωπόνος αναφέρθηκε στο νομικό καθεστώς οινοπαραγωγής ενώ ο κ. Δημήτριος Παπαδήμος, Γεωπόνος-Οινοποιός, στην οινοποίηση και την απόσταξη.
 

Στην εκδήλωση παρέστησαν, πέραν της Υπουργού, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Ροδόπης κ. Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, ο Βουλευτής Ξάνθης κ. Γρηγόρης Στογιαννίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Καδή Ισμέτ, ο Διοικητής της ΧΧΙ ΤΘΤ Ταξίαρχος Λάζαρος Καμπουρίδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ροδόπης Μιχάλης Σεβδυνίδης, το μέλος της ΕΓ ΣΥΡΙΖΑ ΑΜΘ κ. Δημήτρης Χαρίτου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος ΑΜΘ κ. Οντέρ Μουμίν, η Δημοτική Σύμβουλος Κομοτηνής και επικεφαλής της παράταξης «Πολη-τική Ανατροπή» κ. Ελένη Λαφτσή, ο Δημοτικός Σύμβουλος Κομοτηνής κ. Γιώργος Ζηλούδης, η Δημοτική Σύμβουλος Κομοτηνής κ. Ουφούκ Μουσταφά, η πολιτευτής της ΝΔ κ. Βούλα Ελευθεριάδου, καθώς και παραγωγοί τσίπουρου. 

Εξαιρετική η ποιότητα των προϊόντων του Ιάσμου 

Η Υφυπουργός στο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στην εξαιρετική ποιότητα των αγροδιατροφικών προϊόντων της Μακεδονίας και της Θράκης και στην προσπάθεια της κυβέρνησης, να βελτιώσει τη θέση των ελληνικών προϊόντων αγροδιατροφής στην πυραμίδα των εξαγωγών, διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο στις διεθνείς αγορές.
 
Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχωρά σε συντονισμένες δράσεις που θα αναδείξουν την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων μέσω της εκπόνησης ενός Εθνικού Συστήματος Πιστοποιημένης Ποιότητας αγροτικών προϊόντων που να αναγνωρίζεται διεθνώς, συμπλήρωσε η κ. Νοτοπούλου.
 

Η Υφυπουργός στην ομιλία της τόνισε ότι η πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας περνά μέσα από τον αγροδιατροφικό τομέα, συμπληρώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει – και στηρίζει -με κάθε τρόπο τον αγροτικό κόσμο.
 
Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου, εντάσσεται και η κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ και την μείωση -έως και 35%- των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ.
 
Κλείνοντας την ομιλία της η κ. Νοτοπούλου, ευχήθηκε, η γιορτή αυτή να γίνει ένας τοπικός πολιτιστικός θεσμός και το φημισμένο τσίπουρο Ιάσμου να κάνει τον όμορφο αυτό τόπο αγροτο-τουριστικό προορισμό. 

Διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιάσμου 

Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες, ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ηλίας Μπούκας τόνισε πως σκοπός του συλλόγου με τη Γιορτή Τσίπουρου είναι η διατήρηση και η διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, έχοντας παράλληλα ως επιθυμία την καθιέρωση του αρωματικού και μοναδικά ιδιότυπου και αναγνωρίσιμου τσίπουρου του Ιάσμου, δίνοντάς του την απαραίτητη εξωστρέφεια.
 

Παράλληλα στηρίζουν τους παραγωγούς και τις παραγωγικές επιχειρήσεις της ΑΜΘ, παρέχοντας τους τη δυνατότητα να εκθέσουν και να προβάλλουν τα προϊόντα τους, σε μια κωμόπολη, έδρα του Δήμου, που έχει τη δυνατότητα να γίνει το σταυροδρόμι της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα, λόγω της ιστορίας της, της υποδομής της αλλά κυρίως λόγω της γεωγραφικής της θέσης.
 

Για αυτό και ζήτησε από την κ. Νοτοπούλου να αξιολογήσει τις δυνατότητες και τις ανάγκες κάθε περιοχής, που έχουν να κάνουν ακόμα και με την ανάδειξη ιδιαίτερων τοπικών χαρακτηριστικών, ένα από τα οποία είναι και το τσίπουρο του Ιάσμου, μέσα από τη 2η γιορτή Τσίπουρου. 

Επίσκεψη στο χώρο των εκδηλώσεων 

Η κ. Νοτοπούλου στη συνέχεια επισκέφτηκε το χώρο των εκδηλώσεων, όπου είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τους εκθέτες, αλλά και τους νεαρούς σεφ, μέλη του συλλόγου, που παρασκεύαζαν και προσέφεραν τις δημιουργίες τους στο κοινό, υπό την καθοδήγηση του σεφ του Ζαχαροπλαστείου «Το Κάτι Άλλο» της Ξάνθης κ. Στέλιου Αρσενίου.
 
Ακολούθησε λαϊκοδημοτικό πανηγύρι με τους Κώστα Σαφέτη, Νεκτάριο Κοκκώνη και το συγκρότημά τους μέχρι αργά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.