Υπερπληθυσμο κρατουμενων και ελλειψη προσωπικου καταγγελλουν οι υπαλληλοι των φυλακων Κομοτηνης

Τους 300 έχουν φτάσει οι κρατούμενοι, την ώρα που ο πληθυσμός των υπαλλήλων βαίνει συνεχώς μειούμενος

Τα μεγάλα προβλήματα της υποστελέχωσης και του υπερπληθυσμού, ταλανίζουν το Γενικό Κατάστημα Κράτησης (Γ.Κ.Κ.) Κομοτηνής, με το Σύλλογο Εργαζομένων να ζητά την μείωση του αριθμού των κρατουμένων, που έχουν φτάσει τους 300, αλλά και ενίσχυση του Καταστήματος με προσωπικό, και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ώστε να βελτιωθούν και οι συνθήκες για τους κρατούμενους, αλλά και για την εργασία των ίδιων.
 
Όπως τονίζει ο Σύλλογος, δια μέσω του προέδρου του κ. Σάκη Παπαδόπουλου, εδώ και πολλά χρόνια στο Γ.Κ.Κ. Κομοτηνής τα σημαντικότερα προβλήματα είναι δύο: ο υπερπληθυσμός των κρατουμένων και η έλλειψη προσωπικού.
 
Για το πρώτο έχουν κάνει πάρα πολλές αναφορές και προς πάσα κατεύθυνση, με το πρόβλημα να παραμένει και περιοδικά να υπάρχει μία μικρή μείωση στον αριθμό αλλά χωρίς να επιτυγχάνεται ποτέ ο ιδανικός αριθμός, ενώ και στο θέμα της στελέχωσης βλέπουν μια συνεχή φθορά. 

Πάνω από 300 οι κρατούμενοι, σε φυλακές που κατασκευάστηκαν για 100 

Αυτή την περίοδο, ο αριθμός των κρατουμένων για μια ακόμα φορά ξεπερνά τους 300, όταν ο αρχικός σχεδιασμός της φυλακής ήταν για 100, οι οποίοι όμως είναι πολύ διαφορετικοί από τους κρατούμενους που βρίσκονταν εκεί πριν από μερικά χρόνια, όταν υπήρχαν 200 το 2014.
 
Έτσι έχει παρατηρηθεί σημαντική μείωση του μέσου όρου ηλικίας των κρατούμενων, 27-28 έτη, σε αντίθεση με το προσωπικό φύλαξης, ο μέσος όρος του οποίου προσεγγίζει τα 48-49 έτη.
 
Η  καταγωγή πολλών από τους κρατούμενους, σημειώνουν οι εργαζόμενοι, είναι από χώρες συγκρούσεων, διώξεων και πολέμων, έχοντας βιώματα όπως μάχες, βασανιστήρια,  βιασμοί, φόνοι, την ώρα που η λέξη «αυτοάμυνα» έχει λησμονηθεί-καταργηθεί για/από τους εργαζόμενους.
 
Μάλιστα παρατηρούνται συχνές επιθέσεις σωματικές ή/και λεκτικές μεταξύ αυτών, με τους εργαζόμενους να αναφέρουν «μάχη» μεταξύ Πακιστανών και αραβόφωνων με πρωτόγνωρα όπλα, όπως βραστό νερό, αλλά και επιθέσεις σωματικές-λεκτικές και προς υπαλλήλους με αποκορύφωμα το περιστατικό της επίθεσης όχλου, όπως τον χαρακτηρίζουν, εκ των αραβόφωνων κατά ενός εργαζομένου.
 
Επίσης η αλλαγή της καταγωγής των κρατουμένων, σημαίνει πως προστέθηκαν γλώσσες και διάλεκτοι άγνωστες  έως τώρα (αραβικά, φαρσί, ουρντού, κουρδικά κτλ), κάνοντας δύσκολη, και κάποιες φορές ακατόρθωτη, ακόμα και την απλή πληροφόρηση. 

Δύσκολες συνθήκες για κρατούμενους και υπαλλήλους 

Οι εργαζόμενοι θεωρούν πως, παρόλο που έχουν αναφέρει το πρόβλημα του υπερπληθυσμού κρατουμένων πάρα πολλές φορές και προς πάσα κατεύθυνση, ότι από την κεντρική διοίκηση το Γ.Κ.Κ. Κομοτηνής θεωρείται άσωστο χωνευτήρι ψυχών.
 
Άλλωστε 300 και πλέον κρατούμενοι σημαίνει 150% περισσότεροι με το νέο οργανόγραμμα (162 κρατούμενοι) ενώ με το παλιό (105 κρατούμενοι ) 300%, κάτι που σημαίνει πως χωρίς να έχει γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση, το Κατάστημα έχει μεγαλώσει πάνω από 50%.
 
Έτσι πλέον, ατομικά κελιά έχουν μέσα 4 άτομα, κελιά των 2 έχουν 7,θάλαμοι των 8 ατόμων μπορεί να έχουν ακόμα και πάνω από 35, ενώ ελλείψεις σε στρώματα, κρεβάτια, κουβέρτες καθιστούν τη διαβίωση των κρατούμενων εντός του Καταστήματος σκληρή και δύσκολη.
 
Άλλωστε ο ζωτικός-προσωπικός χώρος έχει μειωθεί  στο 1/6, και οι τριβές αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, με οργή, θυμό να πλανάται στο χώρο. Επιπλέον ο μεγαλύτερος αριθμός κρατουμένων, σημαίνει πολύ περισσότερες μεταβάσεις σε ιατρεία, το γραφείο αρχ/κα, ψυχολόγο, νοσοκομείο Κομοτηνής κτλ., με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε θέμα ασφαλείας.
 
Επίσης το -εδώ και χρόνια- μειωμένο φυλακτικό προσωπικό εργάζεται υπερβάλλοντας εαυτόν, χωρίς σημαντικότατα εργαλεία υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Και σαν να μην έφτανε αυτό, από τα Κεντρικά μειώθηκαν οι οργανικές θέσεις των φυλάκων (4 φορές), κάτι που σημαίνει μεγαλύτερη πληρότητα κάλυψης κενών θέσεων με τον ίδιο αριθμό υπαλλήλων, ενώ το κατάστημα έχει εξαιρεθεί από προσλήψεις μέσω διαγωνισμού από το 1994.
 
Για αυτό και οι υπάλληλοι του Γ.Κ.Κ. Κομοτηνής ζητούν-απαιτούν δύναμη των κρατουμένων σύμφωνα με το παλιό οργανόγραμμα, άμεσα προσλήψεις-μετακινήσεις προσωπικού για πλήρωση κενών θέσεων και χορήγηση απαιτούμενων κονδυλίων για υλικοτεχνικό εξοπλισμό. 

Προβλήματα με τη στελέχωση 

Στο θέμα της στελέχωσης, οι υπάλληλοι αναφέρουν πως έχει παρατηρηθεί τοποθέτηση φυλακτικού προσωπικού σε θέσεις με άλλα καθήκοντα  πλην της φύλαξης (γραφεία,συνεργείο), σημειώνοντας πως θεωρούν λογικό η διοίκηση να θέλει τα τμήματα στα οποία προΐσταται να υπάρχει πληρότητα αλλά αυτό δεν θα πρέπει να γίνεται εις βάρος των άλλων τμημάτων και ειδικά του τομέα της φύλαξης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως το κατάστημα μπορεί να δουλέψει χωρίς γραμματεία ή λογιστήριο για μέρες, αλλά χωρίς φυλακτικό προσωπικό ούτε λεπτό.
 
Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι το θέμα της έλλειψης προσωπικού επιδεινώνεται με τις ήδη δρομολογημένες συνταξιοδοτήσεις, αποσπάσεις, μεταθέσεις συναδέλφων τους.
 
Ως τώρα, σημειώνουν, ο σύλλογος κρατούσε μία παθητική στάση, κάνοντας υπομονή ώστε τα προβλήματα – αιτήματα κάποτε θα λυθούν, αλλά μάταια.
 
Για αυτό και το Δ.Σ. δεσμευόμενο από τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης, συνεχίζει με κλιμακούμενη και συντεταγμένη προώθηση των διεκδικήσεων του συλλόγου, από προφορική, γραπτή μέσω αιτήσεων, γραπτή μέσω ενυπόγραφων από τα μέλη καταστάσεων ως καταγγελτική προς πάσα αρμόδια κατεύθυνση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.