«Σιντιανκα»: Ενα δρωμενο του χθες αναβιωσε στο σημερα

Συνεχίζονται οι δράσεις του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσσούνης

Το παραδοσιακό δρώμενο «σιντιάνκα» αναβίωσε στις 14 Οκτωβρίου ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσσούνης στον χώρο του. Παρευρεθέντες παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος ΚΕΜΕΑ, κ. Γιάννης Γκαράνης, ο Αντιδήμαρχος, κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος, η πρόεδρος ΔΚΕΠΠΑΚ, κ. Νατάσα Λιβεριάδου και η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, κ. Άννα Πατρωνίδου.
 
Πρόκειται για τις συναθροίσεις που ξεκινούσαν το φθινόπωρο όταν τέλειωναν όλες οι θερινές δουλειές.Οι άνθρωποι μαζεύονταν, σε ένα ανοικτό μέρος της γειτονιάς, όπου υπήρχε πηγάδι. Εκεί άναβαν μία μεγάλη φωτιά, αφού πρώτα έβρεχαν τον χώρο για να υπάρχει ασφάλεια. Έτσι φωτίζονταν οι γυναίκες που κάθονταν γύρω από αυτή, την ώρα που έκαναν δουλειές, όπως γνέσιμο, λανάρισμα, τυλιγάδιασμα και άλλα.
 

Συνάμα τραγουδούσαν πολλά τραγούδια, τα περισσότερα βγαλμένα από την ζωή τους. Ξεκινούσαν οι δύο πιο καλλίφωνες, τις οποίες ακολουθούσαν οι υπόλοιπες δυο – δυο επαναλαμβάνοντας τον στίχο. Πολλές φορές λέγανε αστεία, ενώ δεν λείπανε τα μεταξύ τους πειράγματα.
 
Η «συντιάνκα» ήταν επιπλέον ένας χώρος γνωριμίας των νέων με τις νέες, όπου ξεκινούσαν οι «συμπάθειες» μεταξύ τους. Οι μεγάλες γυναίκες συνέβαλλαν σε αυτό, γιατί καθώς τους παρακολουθούσαν ταίριαζαν ζευγάρια με το μυαλό τους. Μετά συνέθεταν τραγούδια, τα λεγόμενα «συνερίσματα», χρησιμοποιώντας τα ονόματά τους. Το αγόρι έδινε κάποια απάντηση στο κορίτσι. Αν ταίριαζαν γινόταν ο γάμος, πάντα φθινόπωρο και χειμώνα που σταματούσαν οι δουλειές. 

Δήμητρα Παρασκευούδη «Πιστοί στον σκοπό του συλλόγου μας» 

«Επιλέξαμε αυτήν την χρονική στιγμή να αναβιώσουμετο έθιμο γιατί, όπως μας έχει διηγηθεί και η συγχωριανή μας, κ. Μαρία Γκουτζίδου, οι συντιάνκες ξεκινούσαν το φθινόπωρο, όταν τελείωναν όλες οι καλοκαιρινές δουλειές», εξήγησε η πρόεδρος, κ. Δήμητρα Παρασκευούδη.
 
Σκοπός του συλλόγου μας είναι η διατήρηση των ηθών και εθίμων του τόπου μας και με την συλλογική προσπάθεια των μελών μας κρατάμε ζωντανή την παράδοση των προγόνων μας, θέτοντας ως στόχο να θυμούνται οι παλιοί και οι νέοι να μαθαίνουν.
 
Το Δ.Σ. του συλλόγου μας θέλει να ευχαριστήσει όλους όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση και μας στήριξαν με την παρουσία τους.
 

Όλους όσους συμμετείχαν στο δρώμενο: Μαρία Γκουτσίδου, Ευανθία Γκουτσίδου, Παρασκευή Κυρουβγίδου, Τασούλα Παπαλιά, ΡάδωΠαρασκευούδη, Μαρία Ζυμταρούδη, Ισιδώρα Δραγανίδου, Ελένη Σουργουτσίδου, Σούλα Δημάκη, Δώρα Παρασκευούδη, Τασούλα Δημάκη. Την αντιπρόεδρο μας Σούλα Δημάκη που επιμελήθηκε το στήσιμο της εκδήλωσης και όλες τις κυρίες που μας πρόσφεραν τα χειροποίητα παραδοσιακά τους εδέσματα για τον μπουφέ μας.
 
Επίσης ευχαριστούμε πολύ τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αιγείρου και την πρόεδρό του, Μένη Μπουρνούδη που μας παραχώρησε ένα μέρος από τις παραδοσιακές φορεσιές που φόρεσαν όσες κυρίες δεν είχαν τις δικές τους αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές που χρονολογούνται από το 1920. Τέλος ευχαριστούμε την τοπική κοινότητα και την πρόεδρο του, κ. Άννα Πατρωνίδου που μας στήριξε για άλλη μια φορά και τον χορηγό μας την ΒΙΟΔΕΛΤΑ (παραγωγή βιοαερίου – ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας) που κάλυψε μέρος των εξόδων της εκδήλωσης».
 
Κλείνοντας, η πρόεδρος σημείωσε πως πρόκειται να ακολουθήσουν ακόμα περισσότερες αναβιώσεις παραδοσιακών δρώμενων, με την επόμενη να πραγματοποιείται κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Εξ ου και κάλεσε τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου να ενημερώνονται για όλες τις δράσεις μέσω της σελίδας «Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσσούνης» στο Facebook.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.