Νεα καταγγελια των οικοτροφων φοιτητων του ΔΠΘ για τις Εστιες της Κομοτηνης

Καταγγέλλουν την έλλειψη θέρμανσης, ζεστού και καθαρού νερού, καθώς και την ανεπαρκή σίτιση και μεταφορά τους από και προς την Πανεπιστημιούπολη

Σε καταγγελία περί των συνθηκών διαβίωσης στις φοιτητικές εστίες της Κομοτηνής, προχώρησαν με σημερινή τους ανακοίνωση οι οικότροφοι φοιτητές των εστιών τόσο στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής όσο και σε αυτές που φιλοξενούνται στο εμπορικό κέντρο Kosmopolis.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση οι δύο εγκαταστάσεις αντιμετωπίζουν πλειάδα προβλημάτων, όπως η απουσία ζεστού νερού και θέρμανσης, έντονης δυσοσμίας ακόμα και ύπαρξη ποντικιών, που καθιστούν «εκρηκτική» όπως την χαρακτηρίζουν την κατάσταση για τους φοιτητές που διαμένουν σε αυτές.

Επιπλέον οι οικότροφοι φοιτητές του ΔΠΘ στην Κομοτηνή καταγγέλλουν την «απαράδεκτη» κατάσταση της λέσχης σίτισης των φοιτητών, υπογραμμίζοντας πως οι διαθέσιμες μερίδες δεν επαρκούν για την σίτιση του συνόλου των φοιτητών, ενώ κάνουν ειδική αναφορά και στην μεταφορά τους από και προς την
Πανεπιστημιούπολη, χαρακτηρίζοντας τα δρομολόγια των λεωφορείων ανεπαρκή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Στην Κομοτηνή οι κτηριακές εγκαταστάσεις των εστιών είναι 2. Η 1η βρίσκεται στην περιοχή της Πανεπιστημιούπολης και περιλαμβάνει 6 κτήρια και η 2η λίγο έξω από την Κομοτηνή, που περιλαμβάνει 1 κτήριο (εστίες του Κosmopolis). Η κατάσταση και στα δύο συγκροτήματα είναι κάτι παραπάνω από εκρηκτική. Συγκεκριμένα, στις εστίες τις πανεπιστημιούπολης, όπου στεγάζεται και ο μεγαλύτερος όγκος των φοιτητών, υπάρχει:

  • επικίνδυνο για την υγεία θέμα με το νερό και τις υδραυλικές εγκαταστάσεις, καθώς βγαίνει σκουριασμένο από τις βρύσες, ενώ έχουν αναφερθεί δεκάδες ιατρικά περαστικά που αποδόθηκαν στη χρήση του νερού, μέχρι και γυναικολογικά προβλήματα.
  • Απουσία του ζεστού νερού σε 5 από τα 6 κτήρια, λόγω έλλειψης πετρελαίου, όπως παραδέχτηκαν οι υπεύθυνοι του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, εξαιτίας της γενικότερης υποχρηματοδότησης των Πανεπιστημίων.
  • Η υγρασία  με τη μούχλα να «βγάζει μάτι» στη κυριολεξία, γίνεται υπαρκτή από το 1ο κιόλας βλέφαρο που ρίχνει κανείς στους «σκασμένους» τοίχους των διαδρόμων και στα ταβάνια, που το Χειμώνα γίνεται ακόμα περισσότερο αισθητή σε συνδυασμό με την παντελή απουσία θέρμανσης, που εναπόκειται στην ατομική ευθύνη του κάθε οικότροφου, το πώς θα ζεσταθεί.
  • Έχει καταγγελθεί πολλάκις από φοιτητές των περισσότερων κτηρίων η ύπαρξη μέχρι και ποντικιών, γεγονός που καταδεικνύει την παντελή απουσία υγειονομικής φροντίδας και συντήρησης ακόμα και των αποχετεύσεων.
  • Αποκορύφωμα σε όλη αυτή την αθλιότητα είναι στις εστίες του 2ου συγκροτήματος μέσα στην πόλη να καταγράφεται αφόρητη δυσοσμία από τις αποχετεύσεις, καθιστώντας το βίο των οικότροφων αβίωτο.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η απαράδεκτη κατάσταση με τις μερίδες του φαγητού στη λέσχη των εστιών, που τελειώνουν μόλις 1 ώρα μετά το άνοιγμα, αφήνοντας νηστικούς την πλειοψηφία των φοιτητών. Σημειωτέο ότι τη χρονιά που μας πέρασε η συγκεκριμένη λέσχη, όπως και οι υπόλοιπες που υπάγονται στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, έβαλε λουκέτο, κάτι το οποίο μας κρατάει σε επαγρύπνηση για οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη σχετικά με την τύχη της λέσχης, συνυπολογίζοντας ότι ήδη η 2η λέσχη που λειτουργεί μέσα στην πόλη, βρίσκεται υπό καθεστώς εργολαβίας.
 
Τέλος, τραγική είναι και η κατάσταση με τα λεωφορεία από και προς την Πανεπιστημιούπολη, που επηρεάζουν φυσικά και τον τεράστιο όγκο των φοιτητών που μένει στις εστίες και θέλει να μεταβεί στην πόλη ή να επιστρέψει στις εστίες, καθώς τα δρομολόγια δεν επαρκούν με αποτέλεσμα φοιτητές να περιμένουν μέχρι και μία ώρα για να πάνε στα δωμάτια τους ή να εξυπηρετηθούν στην πόλη».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.