Οι γυναικες σπανε τη σιωπη

Δράση ευαισθητοποίησης για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας στην Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής

Συνεχίζεται σήμερα Παρασκευή στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής η δράση ευαισθητοποίησης για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, που ξεκίνησε την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου.
 
Το θεατρικό δρώμενο, το οποίο θα παρουσιαστεί σε δώδεκα πόλεις της Ελλάδας, εστιάζει στα καθημερινά προβλήματα διακρίσεων και βίας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο οικογενειακό και εργασιακό τους περιβάλλον, ενώ στόχος του δικτύου της Γ.Γ.Ι.Φ. είναι η προώθηση της ισότητας και η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
 
Η δράση αυτή έδωσε την ευκαιρία στα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Κομοτηνής να ενημερώσουν το κοινό για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου αλλά και να αφουγκραστούν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των γυναικών αλλά και των ανδρών που παρευρέθησαν στο δρώμενο.
 

Στόχος των συγκεκριμένων θεατρικών δρωμένων, είναι η ουσιαστική προώθηση της έννοιας της ισότητας των φύλων και κυρίως της εξάλειψης του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών, όπως αυτά δύνανται να αναπαρίστανται μέσω της Τέχνης και του Πολιτισμού, τομέας στον οποίο επίσης η ΓΓΙΦ αποδίδει μεγάλη βαρύτητα του έργου της.
 
Την ίδια στιγμή, επιδιώκεται η μεγαλύτερη δυνατή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα θέματα που άπτονται της ισότητας και κυρίως για τις πτυχές που σχετίζονται με τις μορφές έμφυλης βίας και που συνεχίζουν να ταλανίζουν ακόμη και τις σημερινές, σύγχρονες κοινωνίες μας. 

«Λίγο πριν το αργά» 

Το θεατρικό δρώμενο, με τίτλο «Λίγο πριν το αργά» που έχει γράψει η κ. Μαρία Κίτρα και έχει σκηνοθετήσει η κ. Ειρήνη Δρίβα, υλοποιείται από τη θεατρική ομάδα «Η Κιβωτός των Ονείρων μας» που αποτελείται από ηθοποιούς που υποδύονται μια σειρά από χαρακτήρες σε διάφορες καταστάσεις.
 
Έτσι η κ. Σταυρίνα Πρεβεδόρου υποδύεται την εργαζόμενη, που δέχεται ψυχολογική κακοποίηση και σεξουαλική παρενόχληση από τον προϊστάμενό της, την κ. Γεωργία Τσικούρη που στο ρόλο της νοικοκυράς δέχεται σωματική, λεκτική και ψυχολογική κακοποίηση από το σύζυγό της, η κ. Μύρια Αργυρού υποδύεται τη μετανάστρια που θίγει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε πατριαρχικές χώρες, και η κ. Μαρία Κατσαρού που υποδύεται τον ρόλο της συμβούλου που έχει περάσει όλες αυτές τις δυσκολίες και είναι σε θέση να πιάσει από το χέρι την οποιαδήποτε γυναίκα και να την οδηγήσει στο κατάλληλο σημείο, που δεν είναι άλλο από τις δομές της Γ.Γ. Ισότητας.
 

Παράλληλα ο ηθοποιός Χαράλαμπος Γεωργιάδης, υποδύθηκε τον άντρα, με τη μορφή του φόβου.
 
Η ανταπόκριση του κόσμου στη δράση τους, σε όλες τις πόλεις όπου την έχουν παρουσιάσει, έχει υπάρξει πολύ μεγάλη, σημείωσε η κ. Τσικούρη.
 
Όμως πολλές φορές δεν θέλουν να πηγαίνουν πολύ κοντά, αλλά να κάθονται πιο απομακρυσμένα, κάτι που η ίδια το αποδίδει στο γεγονός ότι δεν θέλουν να στοχοποιηθούν στις μικρές τοπικές κοινωνίες, όμως όταν βρίσκουν το χρόνο και τον τρόπο πλησιάζουν τα μέλη του Συμβουλευτικού Κέντρου, παίρνουν τις πληροφορίες που θέλουν, και «επιτέλους οι γυναίκες αρχίζουν να σπάνε τη σιωπή τους».
 
Τα αποτελέσματα από τη μέχρι σήμερα πορεία τους ήταν πολύ ενθαρρυντικά, ανέφερε, τόσο για τους ίδιους όσο και για την ΓΓ Ισότητας, που έχει αναλάβει την ευθύνη του όλου εγχειρήματος.
 
Σημείωσε δε πως έχουν υπάρξει περιπτώσεις που  γυναίκες που παρακολουθούν το δρώμενο ξεσπούν σε λυγμούς, ζητούν τη βοήθειά τους και των μελών του Κέντρου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.