Δημοτικο Κυνοκομειο Κομοτηνης: Ενας χωρος Α-φιλοξενιας ( ; ) σκυλων

Μάκης Σαλασίδης, μέλος της άτυπης φιλοζωϊκής ομάδας «Φίλοι Αδέσποτων Κομοτηνής SOS», πρώην εργαζόμενος του Κυνοκομείου, «Δεν θέλουμε να κλείσει το Δημοτικό Κυνοκομείο· θέλουμε να εξορθολογιστεί η λειτουργία του και να εφαρμοστεί ο Νόμος»

Το Κυνοκομείο, που λειτουργεί στον Δήμο Κομοτηνής, έχει κατά καιρούς απασχολήσει τις δημοτικές παρατάξεις, τις φιλοζωϊκές ομάδες αλλά απασχολεί ιδιαίτερα και τους πολίτες της Κομοτηνής, με ποικίλους τρόπους αφού ποικίλες είναι και οι συμπεριφορές προς την αδέσποτη ζωή, αν και σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, ένας από τους βασικούς δείκτες πολιτισμού ενός τόπου, όπως έλεγε πριν κλείσει τα μάτια της η αείμνηστη δημοσιογράφος Ρίκα Βαγιάνη, είναι ο τρόπος που συμπεριφέρεται στα ζώα, αδέσποτα και μη.
 
Στο πλαίσιο αυτό και λίγο μετά την απολογιστική συζήτηση που έγινε για το Δημοτικό Κυνοκομείο της πόλης μας στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από πρόταση της κ. Λαφτσή, όπου όλα παρουσιάστηκαν να γίνονται καλά στο πλαίσιο του εφικτού, ο εκπαιδευτικός συμπολίτης, γνωστότατος φιλόζωος και μέλος της άτυπης φιλοζωϊκής ομάδας «Φίλοι Αδέσποτων Κομοτηνής SOS» Μάκης Σαλασίδης, μας παραχώρησε συνέντευξη για όσα, κατά την άποψή του, συμβαίνουν στο Δημοτικό Κυνοκομείο Κομοτηνής, στο οποίο εργάστηκε στην περισυλλογή των αδέσποτων για ένα οκτάμηνο, και τα οποία πραγματικά φανερώνουν μια άλλη πραγματικότητα για τον δείκτη πολιτισμού που χαρακτηρίζει την πόλη μας.
 
Μάκης Σαλασίδης όμως… 

«Η επέκταση του Kυνοκοµείου έχει ως μοναδικό σκοπό να φυλακιστούν και άλλα σκυλιά» 

ΠτΘ: Ας ξεκινήσουμε τη συζήτηση από όσα τελευταία συζητήθηκαν και την δυνατότητα επέκτασης του Κυνοκομείου που ακούστηκε ως θετική πρωτοβουλία στους περισσότερους των συμπολιτών. Το Δημοτικό Κυνοκομείο λοιπόν, αν και παράνομο ως δομή, όπως λέγεται λόγω μη ύπαρξης οικοδομικής άδειας, εάν επεκτείνονταν, μία λύση που προτείνουν πολλοί, δεν θα ήταν ωφέλιμο για τα σκυλιά αλλά και για τους εργαζόμενους;
Μ.Σ:
Η επέκταση, αν γινόταν με στόχο να έχουν περισσότερα χώρο τα ζώα που φυλάσσονται θα ήταν καλοδεχούμενη. Όμως, εάν γίνει, θα έχει ως μοναδικό σκοπό να φυλακιστούν και άλλα σκυλιά, καθώς οι άνθρωποι του Δήμου υποστηρίζουν πως δεν θέλουν ούτε ένα σκυλί να κυκλοφορεί έξω. Δεν διαφωνούμε μόνο εμείς σ’ αυτό, γνωρίζουμε όλοι πως είναι παράνομο να φυλακίζει κανείς όλα τα σκυλιά της περιοχής του για να ικανοποιήσει ψηφοθηρικές ανάγκες ενός μικρού μέρους της κοινής γνώμης το οποίο μισεί τα ζώα.
 

ΠτΘ: Στο Δημοτικό Συμβούλιο, αναφέρθηκαν αρκετά στοιχεία και νούμερα σχετικά με τα φιλοξενούμενα αδέσποτα αλλά και με όσα απελευθερώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον –μέγεθος που αυξάνεται αριθμητικά. Τα παρατιθέμενα νούμερα αποδείκνυαν πως όλες οι διαδικασίες κινούνται κανονικά. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτά τα στοιχεία;
Μ.Σ:
Επί τούτου θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα. Πώς γίνεται λίγους μήνες πριν να αναφέρουν πως  φιλοξενούνται γύρω στα 460 σκυλιά και τώρα, αφού έγιναν πόσα δημοσιεύματα για την άσχημη κατάσταση της δομής, να φιλοξενούνται 394; Ενώ και λίγα χρόνια πριν υποστήριζαν πως φιλοξενούνται μόλις 100. Αυτό σημαίνει πως κάθε χρόνο, όχι μόνο απελευθερώνονται ελάχιστα σκυλιά αλλά προστίθενται συνεχώς 100 περίπου αδέσποτα.
 
Από τη δική μου εμπειρία, και ως φιλόζωος και ως πρώην εργαζόμενος, μπορώ να πω πως η αύξηση των φιλοξενούμενων σκύλων υπήρξε ραγδαία, καθώς αν οποιοσδήποτε πάρει τηλέφωνο στον Δήμο και πει πως ένα σκυλί είναι επιθετικό, τότε ο Δήμος χωρίς να το εξετάσει, υιοθετεί την καταγγελία και δίνει εντολή να περισυλλεχθεί και να κλειστεί. Γι’ αυτό, λοιπόν, αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των σκύλων που βρίσκονται στο Δημοτικό Κυνοκομείο, φτάνοντας τα 400 και ίσως περισσότερα, καθώς δίνονται διάφορα στοιχεία κάθε φορά. 

«Τα σκυλιά ζουν μες στις λάσπες, τα νερά και τις ακαθαρσίες, σε τραγικά μικρούς χώρους. αυτό δεν αποτελεί ευρωπαϊκό σκηνικό μάλλον αφρικανικό» 

ΠτΘ: Ποια είναι η άποψή σας για τη νομιμοποίηση του Κυνοκομείου, ώστε αφού νομιμοποιηθεί να προχωρήσει ως δομή, όχι για να φυλακίζει αλλά για να καλύπτει τις φυσικές ανάγκες των ζώων;
Μ.Σ:
Κανείς δεν αντιλέγει στη νομιμοποίηση του Κυνοκομείου. Οι χώροι φιλοξενίας των σκύλων είναι όλοι παράνομοι, καθώς ο νόμος προβλέπει ότι κάθε χώρος φιλοξενίας για αδέσποτα θα πρέπει να έχει χώρους ανάπαυσης, χώρους θέρμανσης κλπ. Αυτήν την στιγμή, οι υπεύθυνοι στο Κυνοκομείο κόβουν τους χώρους σε μικρότερους –τραγικά μικρότερους–, βάζοντας ανάμεσα περιφράξεις, όπου τα σκυλιά ελάχιστα μπορούν να κουνηθούν. Ακόμη, τα αδέσποτα ζουν μες στις λάσπες, τα νερά και τις ακαθαρσίες. Πέρυσι με τις έντονες βροχοπτώσεις είδαμε το φαινόμενο τα  σκυλιά να κοιμούνται όρθια το ένα δίπλα στο άλλο, καθώς το πάτωμα ήταν βρώμικο, γεμάτο λασπόνερα. Αυτό δεν αποτελεί ευρωπαϊκό σκηνικό μάλλον αφρικανικό.
 
ΠτΘ: Ελεγκτικός μηχανισμός υπάρχει από τη μεριά του κράτους;
Μ.Σ:
Όχι. Υπεύθυνοι για τον έλεγχο είναι η Κτηνιατρική Υπηρεσία που υποστηρίζει πως όλα σχεδόν βαίνουν καλώς.
 

ΠτΘ: Πώς γίνεται αυτό, αφού όπως λέτε δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία;
Μ.Σ:
Η νομοθεσία, ο νόμος περί αδέσποτων που έχει δημοσιευθεί από το κράτος, σε μεγάλο βαθμό, παραβιάζεται από το Δημοτικό Κυνοκομείο, ενώ για τον Δήμο Κομοτηνής είναι ένα απλό κουρελόχαρτο. Η δε Κτηνιατρική Υπηρεσία, εκείνο που παρατήρησε σε προηγούμενο έλεγχό της είναι πως πρέπει να κοπούν τα χόρτα μέσα από τα κελιά, να γίνει υγειονομική ταφή των νεκρών ζώων και να γίνει απεντόμωση και τοποθέτηση ποντικοπαγίδων. Η ύπαρξη ποντικών είναι μεγάλο πρόβλημα. Να φανταστείτε στις κονσέρβες που ανοίγαμε για να ταΐσουμε τα σκυλιά βρίσκαμε ακαθαρσίες από ποντίκια, γεγονός που όχι μόνο μπορεί να προκαλέσει ασθένειες στα σκυλιά, αλλά μπορεί να επεκταθεί και στους ανθρώπους. Όλα όσα μας υπέδειξε η Κτηνιατρική Υπηρεσία έγιναν, ευτυχώς, πράξη χάρη στην πίεση που ασκήσαμε από τη φιλοζωική μας ομάδα. Αλλιώς δεν ξέρω αν θα είχαν γίνει. 

«Το γεγονός ότι μία δημοτική παράταξη προτείνει να γίνουν παρανομίες, μόνο στην Κομοτηνή συμβαίνει αυτό» 

ΠτΘ: Γιατί δεν ζητά η άτυπη αυτή φιλοζωϊκή ομάδα να εισαχθεί προς συζήτηση το θέμα αυτό για μια ακόμη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο με εισηγητή την ίδια; Γιατί το ζήτημα πλέον είναι ένα αδιέξοδο. Από ορισμένους, μάλιστα, έχει προταθεί ακόμη και η θανάτωση ως λύση, η ευθανασία. 
Μ.Σ:
Κατ’ αρχάς το θέμα της ευθανασίας το ξεκίνησε η δημοτική παράταξη Σπάρτακος, μέχρι τότε δεν υπήρχε τέτοια λύση στο τραπέζι. Ο Σπάρτακος για δικούς του ψηφοθηρικούς λόγους έθιξε το ζήτημα της ευθανασίας ως λύση, μία λύση ανεπίτρεπτη καθώς είναι παράνομο να γίνει ευθανασία σε υγιή ζώα. Μάλιστα, το γεγονός ότι μία δημοτική παράταξη προτείνει να γίνουν παρανομίες μόνο στην Κομοτηνή συμβαίνει αυτό. Το ζήτημα του Δημοτικού Κυνοκομείου τέθηκε από την κ. Καζάκου και την κ. Λαφτσή στο δημοτικό συμβούλιο, και παρουσιάστηκε ο κτηνίατρος και ο Αντιδήμαρχος και είπαν πως όλα βαίνουν καλώς, και πως δεν ταιριάζει στο Κυνοκομείο ο χαρακτηρισμός κολαστήριο. Ωστόσο, οι εικόνες που δημοσιεύσαμε δείχνουν κάτι διαφορετικό, απεικονίζουν τραγικές συνθήκες με κελιά γεμάτα ούρα, περιττώματα, λάσπες κλπ. 

«Τα δαγκώματα οφείλει το νοσοκομείο να τα διαχωρίζει σε δεσποζόμενων σκύλων και αδέσποτων. και όχι το αντίστροφο που συμβαίνει. αυτό είναι απαράδεκτο και ψευδές» 

ΠτΘ: Είναι ένα κοινωνικό ζήτημα πλέον, καθώς υπάρχουν αναφορές και για 216 περίπου τραυματισμούς ανθρώπων. Μήπως τελικά η  ύπαρξη του Κυνοκομείου είναι μία κάποια λύση;
Μ.Σ:
Λύση δεν είναι φυσικά, γιατί εκεί μέσα υπάρχουν πολλοί θάνατοι σκύλων από διάφορες αρρώστιες και αιτίες. Κατ’ αρχάς, όσον αφορά τα δαγκώματα, να κάνω μία διευκρίνηση την οποία κανείς δεν εκφράζει. Τα δαγκώματα οφείλει το νοσοκομείο να τα  διαχωρίζει σε δεσποζόμενων σκύλων και αδέσποτων. Δεν μπορεί ένα δεσποζόμενο σκυλί να δαγκώνει κάποιον και στη συνέχεια στο νοσοκομείο να καταγράφεται ως δάγκωμα από αδέσποτο. Αυτό είναι απαράδεκτο και ψευδές. Έχουμε πολλά τέτοια παραδείγματα. Όσον αφορά στα δαγκώματα των αδέσποτων, επειδή ήμουν υπάλληλος στην περισυλλογή του Κυνοκομείου κάθε φορά που μου έλεγαν ότι ένα σκυλί δάγκωσε κάποιον έκανα έρευνα. Ο νόμος και πάλι δεν εφαρμόζονταν αλλά συνήθως, έπαιρναν τηλέφωνο από το γραφείο του Δημάρχου κ.ά., δίνοντάς μας οδηγίες να μαζέψουμε το σκυλί που δάγκωσε. Δεν συγκαλείται 5μελής επιτροπή, όπως υπαγορεύει ο νόμος, αυθαίρετα ακολουθούμε ό,τι καταγγέλλει ο καθένας.
 
Διαπίστωσα, κάνοντας έρευνα, πως στις περισσότερες περιπτώσεις προηγήθηκε, από όσες εγώ μπόρεσα να εξακριβώσω, κτύπημα του ζώου από τον παθόντα και ύστερα το σκυλί χωρίς να έχει κάποιο άλλο μέσο για να αμυνθεί, τον δάγκωσε. Όταν διατύπωσα αυτή τη διαπίστωσή μου στο Κυνοκομείο, με απαξίωσαν λέγοντας πως δεν γίνεται να είμαστε ντεντέκτιβ. Οφείλει επομένως ο δήμος και ο φιλόζωος Δήμαρχος να συνεργαστούν με την αστυνομία να ερευνήσουν το θέμα της κακοποίησης. 

«Οι στειρώσεις οφείλεται  να γίνονται, και κανονικά θα έπρεπε υπάρχουν περισσότεροι κτηνίατροι» 

ΠτΘ: Το Δημοτικό Κυνοκομείο παρά τις αντίξοες συνθήκες προχωρά και σε αρκετές στειρώσεις, αυτό δεν είναι ευεργετικό; Δεν αποτελεί κοινωνική προσφορά;
Μ.Σ:
Είναι βασική υποχρέωση του Κυνοκομείου να στειρώνει τα αδέσποτα ζώα, αυτό το προβλέπει ο νόμος. Δεν μας κάνουν χάρη. Εγώ πρέπει να πω πως λόγω των ανθυγιεινών συνθηκών που επικρατούν στο Κυνοκομείο από τα 30 σκυλιά που στειρώθηκαν ήδη τα 6 έχουν πεθάνει από διάφορες αρρώστιες. Αυτό είναι πολύ σοβαρό και θα έπρεπε ήδη να είχε απασχολήσει τον εισαγγελέα. Λυπάμαι όμως γιατί από ό,τι φαίνεται δεν τον έχει απασχολήσει. Οι στειρώσεις θα έπρεπε να γίνονται, και κανονικά θα έπρεπε υπάρχουν περισσότεροι κτηνίατροι.
 
ΠτΘ: Θέλουμε μήπως να κλείσει το Δημοτικό Κυνοκομείο;
Μ.Σ:
Δεν θέλουμε να κλείσει, θέλουμε να εξορθολογιστεί η λειτουργία του, να εφαρμοστεί ο νόμος, ο οποίος προβλέπει ότι όλα τα σκυλιά στην Κομοτηνή πρέπει να έχουν τσιπάκι. Εμείς θέλουμε να εφαρμοστεί το τσιπάρισμα των ζώων για να σταματήσει η ροή των αδέσποτων μέσα στην πόλη, και δεύτερον ο Δήμος να προχωρήσει δυναμικά στο θέμα των υιοθεσιών των αδέσποτων ζώων, να μην μπει ούτε ένα νέο σκυλί στο Κυνοκομείο σε μόνιμη κράτηση και σταδιακά να αρχίσουν να απελευθερώνουν αδέσποτα σε συγκεκριμένες περιοχές που δεν λιμνάζουν αδέσποτα, προκειμένου να αδειάζει το Κυνοκομείο όπως ορίζει ο νόμος.
 
ΠτΘ: Πόσοι είναι οι εργαζόμενοι στο Κυνοκομείο;
Μ.Σ:
Το Κυνοκομείο δεν έχεις αρκετούς υπαλλήλους, που να αντιστοιχούν στα 400 σκυλιά που φιλοξενούνται. Κατ’ αρχάς ο νόμος ορίζει πως ανά 50 ζώα πρέπει να υπάρχει ένας κτηνίατρος. Θα έπρεπε επομένως, να έχουμε τώρα πολύ περισσότερους κτηνίατρους για να ελέγχουν τα ζώα. Είναι αδύνατο για έναν κτηνίατρο να ελέγχει όλα τα ζώα που βρίσκονται μέσα στο Κυνοκομείο αλλά και τα αδέσποτα που είναι εκτός.
 

Ο κτηνίατρος κατ’ αρχάς θα έπρεπε να δηλώσει αν έχει δυσκολίες να διαχειριστεί αυτόν τον αριθμό ζώων, ώστε να υπάρξουν και οι ανάλογες προσλήψεις, γεγονός που δεν κάνει. Παράλληλα, τρομοκρατεί πολλές φορές τους φιλόζωους για να μην τον καταγγείλουν. Όλα αυτά οι υπεύθυνοι τα γνωρίζουν και ο αντιδήμαρχος, όμως τίποτα δεν αλλάζει. Ευχόμαστε με τις καταγγελίες που θα καταθέσουμε να αλλάξει η κατάσταση. 

Μια συνάντηση με όλους τους φιλόζωους και τον φιλόζωο δήμαρχο πότε; 

«Θα μπορούσε τόσα χρόνια ο Δήμαρχος να κάνει συνάντηση με τους φιλόζωους της πόλης, παρόλα αυτά όποιος φιλόζωος πήγε στο γραφείο του Αντιδημάρχου είτε στο γραφείο του Δημάρχου, έπαιρνε αόριστες υποσχέσεις. Μάλιστα, πρόσφατα κάποιοι μου είπαν πως τους απέφευγαν και δεν ήθελαν να τους δουν. Χαρακτηριστικά μου είχε πει μία κυρία όταν είπε στο Δήμαρχο για την άσχημη κατάσταση στο Κυνοκομείο αλλά και για τα μικρόβια που υπάρχουν, η απάντηση του Δήμαρχου ήταν: «πως και στο νοσοκομείο υπάρχουν μικρόβια». 

Φαγητό πάνω στις ακαθαρσίες  ή  …«ευρωπαϊκές» πρακτικές σίτισης των ζώων στο Κυνοκομείο 

«Πολλές φορές καθαρίζουν ένα δύο κελιά μόνο για προπαγανδιστικές φωτογραφίες, ενώ συνηθίζουν να βάζουν φαγητό πριν καθαρίσουν τα κελιά, πάνω στα ακαθαρσίες. Αν και τα επεσήμανα στον υγειονομικό υπεύθυνο, εκείνος δεν ήθελε να συγκρουστεί με τους ανωτέρους του. Εγώ όταν έκανα τη δουλειά μου και καθάριζα, ορισμένοι με ειρωνεύονταν και με κορόιδευαν λέγοντάς μου γιατί καθαρίζεις αφού θα λερωθούν πάλι. Προτιμούσαν, επομένως να μην τρώνε τα σκυλιά σε καθαρό σκεύος αλλά στο πάτωμα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.